Itt találod az összes cikket a „gasztronómia” témában!
Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégek számára, az Indepack Kft. idei felmérése szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések.
A Vkuszno – i tocska (Finom - és pont) elnevezést kapta az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén megnyíló gyorsétteremlánc.
A Michelin bejelentette, hogy 2022-től nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az egész országot lefedő új kalauz („National selection of Hungary”) az év második felében jelenik meg.
A szigetközi turizmust és vendéglátóipart segíti a jövőben az a komplex adatbázis, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem kutatói állítanak össze a civil szervezetekkel együttműködve az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program keretében.
Foodpanda néven, új arculattal működik tovább a NetPincér szeptember 28-ától; a tervek szerint október elejétől pedig vény nélkül kapható gyógyszerek és patikai termékek is rendelhetők a foodpanda kiszállítással.
Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon, a koronavírus-járvány kitörése óta.
Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az utóbbi kategóriában főleg nemzetközi cégek képviseltetik magukat, idén mégis hazai győztest köszönthettünk.
A vendéglátó szektor újraindulását segítve, a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata, valamint a Zwack Unicum, a Diageo termékeinek magyarországi forgalmazója közösen 508 partnerüket megajándékozzák egy-egy induló italcsomaggal.
Átlépte az 500 forintos lélektani határt egy csésze kávé átlagára a magyar városközpontokban – derült ki a ClientFirst Consulting felmérésből.
A zöld megoldások terén élenjáró Creppy – megelőzve a rendeletet – egy évvel ezelőtt bevezette a 100 százalékban lebomló csomagolóanyagok használatát.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus 1-től megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.
Pármai sonkás szendvics, poharas zserbó és somlói desszert – ez csak pár finomság abból a kínálatból, amit Siófok első kizárólag mentes termékeket áruló családi kávézójában lehet megkóstolni. Ez az első olyan hely a városban, ami kizárólag mentes termékeket tart az étlapon.
Két nagyarany, hetven arany-, öt ezüst-, és két bronzérmet nyertek a magyar borászatok az idei Berliner Wine Trophy-n.
Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik Szép-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért vasárnaptól – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
„Egy nap azon kaptam magam, hogy a fülemhez emeltem a poharam és elgondolkodtam, milyen hangja van ennek a bornak” - idézte fel Alain Coulas, az ATS Studios elnöke a projekt inspirációját.
A budapesti Matild Palotában nyitja meg első európai Spago éttermét nyár elején Wolfgang Puck Michelin-csillagos osztrák sztárséf, aki 27 éve készíti a hollywoodi Oscar-gálák menüjét.
A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja nagy aranyérmet nyert Moszkvában az április 13-15 között megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen.
A 25 évvel ezelőtt alapított bajor specialitásokat kínáló és kiváló söreiről jól ismert Paulaner franchise hálózat világszerte több mint 50 éttermet üzemeltet.
Sauska, Tóth Ferenc, Heimann – nemcsak borban, a kibertérben is jók.
A jövőben intenzívebbé válhatnak a kínai kapcsolatok a Schieber Pincészetnél, miután a szekszárdi borászat a legutóbbi Asia Wine Trophy-n két arany- és egy ezüstérmet is nyert boraival.
Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.
A világ legismertebb borszaklapja, a brit Decanter májusi számában 36 oldalas mellékletben mutatja be a magyar borokat és borvidékeket nemcsak a szigetország, hanem az Egyesült Államok közönségének is.
A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb Chardonnay-it ismeri el.
Deli János és Kerekes Sándor óbudai vendéglője is bezárni kényszerült a vírushelyzet miatt, de most újra dolgoznak: az óbudai anyaotthon lakóinak szállítanak ételt.
A Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás furmintja 90 ponttal felkerült a Wine Spectator top 100-as listájára.
Húsz évvel ezelőtt Villány hallatán a nagy nevek (Bock, Gere, Tiffán, Malatinszky, Vylyan) ugrottak be először, teljes joggal, hiszen ők alapozták meg a borvidék hírnevét, alakították ki a villányi vörösborok stílusát.
A világ legjobb édesborának választották a2017-es Mad Késői Szüretet.
Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata. Január 1-jétől olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.
Fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingje, a vörösborok között pedig a ménesi Balla Géza Pincészet szintén 2017-es Feketeleányka Selectionje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.
A Tokaj GIN az első, amelyik a piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezésre kerülő THE GIN MASTERS versenysorozaton a legmagasabb, MASTER elismerésben részesült.
2020 a rekordok éve a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, több mint 1000 pezsgőt értékelt a szakma krémjéből álló zsűri. Az egy hétig tartó virtuális díjátadón37 nagydíjat osztottak ki.
A SZÉP-kártyával kapcsolatos idei tapasztalatokról, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány projektjeiről és a zöld szolgáltatások felértékelődéséről beszélt Princzinger Péter, az alapítvány elnöke.
A 22 magyar borvidéket bemutató rövidfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum.
Idén is öt kategóriában ismerte el a magyarországi borkultúra és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek teljesítményét a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz).
A vírushelyzet egyik legnagyobb vesztese a vendéglátás. A Gusto.hu villáminterjú-sorozatában éttermeseket kérdez arról, milyen túlélési stratégiában gondolkodnak. Elsőként a veszprémi Gusto13 üzletvezetőjét, Szakál Bálintot faggatták.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is.
A koronavírus-járvány miatti nehezebb időkben is mindent megteszünk azért, hogy alkalmazottaink közül senki se veszítse el a munkáját sem most, sem a jövőben – mondta az Üzletemnek Mihalcsek Noémi, a budaörsi FlyBy Steakhouse értékesítési vezetője.
Hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni az Év Bejglije versenyre.
A közelmúltban bejelentett járványügyi intézkedéseket követően a Wolt visszaállítja több, a tavasszal már bevált szigorú egészségvédelmi intézkedését. A nehéz helyzetbe került éttermeket pedig az elviteles rendelések jutalékának eltörlésével és az éttermeknek felajánlható „borravaló” bevezetésével támogatja a futárcég.
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss elemzése szerint a COVID-19 járvány első hullámához hasonlóan a második hullám idején is jelentősen nőni fog az ételrendelések száma. A futárral történő házhozszállítás a fogyasztók számára gyors, kényelmes és biztonságos alternatívát kínál önmaguk vagy családtagjaik ellátására, a vendéglátóhelyek számára pedig kulcsfontosságú lehet a benti fogyasztás miatt kieső bevétel pótlására.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába – közölte az uniós bizottság pénteken.
Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5 százalékos áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormánytól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.
Miklós Csabi móri borász 2020-as évjáratú chardonnay-ja kerül a palackba.
Az előző évtizedben a Master of Wine cím sokkal nagyobb hangsúlyt kapott Magyarországon, míg a Master Sommelier titulusról kevesebbet tudunk.
Nemzetközi díjat nyert a magyar borok kóstoltatásával és nemzetközi megismertetésével több mint egy évtizede foglalkozó Taste Hungary csapata, a céget többek között a közösségi média innovatív használatáért jutalmazta az angol The Drinks Business magazin.
A 2020. október 9-18. között rendezett XIX. Országos Étterem Hét az ismert körülményekhez képest kiválóan sikerült, sokan foglaltak asztalt a 134 résztvevő étteremben és próbálták ki a 3 fogásos menüajánlatot.
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál összeállította legnépszerűbb frissensültek tízes toplistáját. A felmérés alapján a rántott húsételek továbbra is toronymagasan vezetnek.
Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat – tájékoztatott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
Globális márkává válhat a finn Wolt a NetPincért is tulajdonló Delivery Hero társalapítója, Lukasz Gadowski szerint. A német-lengyel kockázatitőke-befektető 7,5 millió eurót, azaz több mint 2,5 milliárd forintnak megfelelő összeget invesztál a világ 23 országában és több mint 100 városában jelenlévő technológiai cégbe.
A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Magyar Konyha Magazin Kiadó kétnapos cukrásztréninget szervez éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére.
Október 17-én az Erzsébet téri óriáskerék kabinjaiban szolgálják fel Miguel Vieira, az első hazai Michelin-csillagot megszerző séf vacsora menüsorát.
A Bocuse d'Or európai válogatóját Tallinnban rendezik meg október 15-16-án. Minden idők egyik legrendhagyóbb versenyére a magyar csapat maximálisan készen áll.
A csákberényi Kilroy Group Kft. csapata a Kilroy Team: Ortó Gyula és Dobos Tibor nyerte a szombaton harmadik alkalommal megrendezett, Magyarország étele szakácsversenyt Felcsúton.
Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatjuk a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony olyan arca csábít, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
A Barta pince Öreg Király Dűlő 6 puttonyos aszúja tarolt a nemzetközi porondon. Decanter World Wine Awards Platina Díjat kapott.
Borbély Gergő és spanyol párja, Mariona Alabau Peyra egyre mélyebbre merülnek a tengeri érlelés tudományában, a Földközi-tenger mélyéről kiemelt borok már itthon is kóstolhatók.
A vevők túlnyomó többsége fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.
Gyulán megnyílt a város első franchise étterme, a Creppy PalacsintaBistro Gyula. A hazai és a határon túli turisták által előszeretettel látogatott város mostantól a palacsintaimádók úti célja is lehet.
Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a Curiositas (a latin szó különlegességet, de kíváncsiságot is jelent) fantázianevű tortája nyerte idén a Magyarország Tortája versenyt.
Az Avasi turizmust is fellendítő Creppy brand megálmodója, Oszlánczi Réka újabb merész álmát valósította meg. A jól ismert és rendkívül népszerű Creppy PalacsintaHáz mellett létrehozta a Creppy Centert.
Hatodszor rendezte meg a Balatoni Kör és a We Love Balaton az Év Strandétele versenyét.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.
A Hungarianwines.eu harmadik alkalommal hirdeti meg a Hungarian WebWineWriting versenyt.
A Borászok Borásza 2020-ban Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza.
Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget az Egri Bor Busz, hogy egy nap több pincészetbe is eljuthassanak, és így jobban megismerhessék a helyi borkultúrát.
A Balatoni KÖR és a We Love Balaton 2015 óta minden évben meghirdeti az Év Strandétele versenyt.
A Michelin Guide Main Cities of Europe kiadványához tavaly úgy készültek az értékelések, hogy nem tudhatták, melyik étterem tud újranyitni a koronavírus-járvány után.
A járvány alatt rengeteg vendéglátóegység morzsolódott le, miközben megrohamozták a Falatozz.hu online ételrendelő portált az új éttermek és megrendelők, illetve nőtt a kosárérték és az online fizetések aránya.
Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.
Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki.
Május 15-én újranyitottak a kávézók, vendéglők, bárok az osztrák fővárosban. Bécs polgármestere bejelentette: minden bécsi háztartásnak kipostáznak egy 25 vagy 50 euró értékű gasztroutalványt, amit a város vendéglátóhelyein lehet majd beváltani.
Podcast-sorozatot indított Budapest Városarculati cége, a BVA „Budapest TE meg ÉN” címmel.
Tizenhárom százalékkal, 62 ezer hektoliterrel 414 ezer hektoliterre csökkent a belföldi sörforgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest. A hónap közepén bevezetett korlátozások hatására kiesett vendéglátóhelyi forgalmat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta érdemben kompenzálni.
Alain Ducasse francia sztárséf, több Michelin-csillagos étterem tulajdonosa szerint biztonságosabb étteremben, mint otthon étkezni.
A hazai gasztronómia legnagyobb seregszemléjét idén már biztosan nem rendezik meg. A Gourmet Fesztivál azonban jövőre igyekszik kárpótolni a kulinária szerelmeseit.
A Pajzos-Tokaj Zrt. új, MEGYER TOKAJ márkájú adománygyűjtő borral jelenik meg a piacon.
A magyar bort többé nem lehet a „kelet európai” kategóriába sorolni, büszkén megállhat a saját lábán – írja John Clarke az Independentben.
Elindult a „Palackposta 2020”, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Agrármarketing Centrum közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.
A Budapest Week Publishing 1993 óta minden évben megkérdezi olvasóit, üzleti partnereit, valamint a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda- és más szolgáltatói szféra legjobbjainak.
Március 30-án elindult a SVÉTasztal! A Stílusos Vidéki Éttermiség házhoz szállítja a magyar alapanyagokat, hogy ezzel is segítse a hazai termelőket a veszélyhelyzetben.
Karanténkonyha címmel indított élő műsort Beverly Hillsből Instagram-oldalán Massimo Bottura olasz sztárséf.
Csaknem 60 Tokaj-hegyaljai pincészet mintegy 160 borával, külön aszúteremmel és minikurzusokkal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelben.
Dél-Koreában a koronavírus terjedésével drasztikusan megugrott az internetes ételrendelések száma. Mivel erre Magyarországon is számítani lehet, a Falatozz.hu ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására.
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Borkonferenciát Rókusfalvy Pál és dr. Prónay Bence szervezésében Budapesten, a New York Palotában március 6-án.
A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján.
Aranyeső hullott a magyar borokra a németországi Mundus Vini versenyen.
A Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace étterem kapott újonnan egy-egy Michelin-csillagot a híres gasztronómia kalauz ítészeitől idén. Ezzel már hét Michelin-csillagos étterem van Horvátországban.
Ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A kóstolónak idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont március 7-én.
A magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 14. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt.
A Pancake Day, azaz a Palacsinta Nap igazi vízválasztó ünnep, amely lezárja a farsangi időszakot és előkészíti a húsvétig tartó böjtöt. Idén a nap február 25-re esik.
Március 6-án nyolcadik alkalommal rendezik meg a Borkonferenciát Rókusfalvy Pál és Prónay Bence szervezésében Budapesten, a New York Palotában.
A bigseventravel.com egyszer már összeállította Európa legjobb hamburgerezőinek listáját. Akkor a Bamba Marha Burger Bar a 13. helyen végzett. Most a magyar hamburgerezőket rangsorolták.
Február utolsó hétvégéjén a Balatonon is beköszönt a Furmint Február.
Március 6. és 15. között több mint 100 étterem részvételével ismét megrendezésre kerül az Országos Étterem Hét. Február 17-én kezdődik az online előfoglalás.
A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, amelyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.
A francia champagne-ház, mint a 92. Oscar hivatalos pezsgőbeszállítója és az Akadémia hosszú távú partnere, idén hatodik éve tér vissza a gálára, hogy a díjazottak a Piper-Heidsieck limitált különkiadással koccinthassanak február 9-én.
A nemzetközi pizza világnap alkalmából a Falatozz.hu országos ételrendelő portál elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét.
Idén rendezték meg negyedszerre a Desszert Versenyt a Sirha Budapest kiállításon.
Július 1-jétől nemcsak a legalább 100 ezer forintot felszámított áfát tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatnia vendéglátóhelyeknek az adóhatóságnak, hanem a belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kiállított számláról is.
Veres István, a budapesti Babel étterem séfje és commis-ja (segédje), Molnár Bence nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét szerdán Budapesten.
A káposzta lett a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntőjének plusz alkotóeleme. A kötelező alapanyagot öt zöldség közül sorsolták ki a verseny hivatalos megnyitóján, kedden Budapesten.
A világ jelenlegi bortermő vidékeinek több mint a fele eltűnhet, ha a globális felmelegedés 2 Celsius-fokos lesz. 4 Celsius-fokos felmelegedés esetén a borvidékek 85 százaléka lesz veszélyben.
Egy hét múlva kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat.
A DiningCity az új évtizedet 10 napos éttermi héttel kezdi, amelyre március 6. és 15. között kerül sor.
Karbonsemlegesnek lenni kötelező, de ma már nem feltétlenül elég. Ezért dolgozik a gasztrotech Wolt azon, hogy alapításának évéig visszamenőleg is eltüntesse ételkiszállítási tevékenységéből a széndioxidot.
Egy évvel ezelőtt írt a Gusto arról, hogy Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza bekerült a So Good magazinba, a világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízs cukrászkiadványába.
A szlovákiai családok a növekvő bevételeiknek köszönhetően egyre több pénzt hagynak az éttermekben. Fejenként 10 euróval még így is megelőzik őket a magyarok.
Két évvel az alapító halála után elveszített egy csillagot Paul Bocuse világhírű francia mesterszakács legendás étterme.
Miközben a hazai kenyérfogyasztás mértéke éves szinten stagnál, vagy kicsit csökken, addig a péksüteményekből 2014 óta folyamatosan többet eszünk.
Magyarországon készült a világ legdrágább bora. A 2008-as Royal Tokaji Esszencia egyetlen palackja 40 ezer dollárba, azaz 11 238 407 forintba kerül.
Hivatalos honlap született a magyar szőlők, borok és borvidékek bemutatására.
Fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörös borok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.
Marc Veyrat francia séf elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amit azért indított, mert étterme idén csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.
Nincs az egész világon még egy olyan fura nevű bor, mint az Est! Est!! Est!!!. Persze ennek is megvan a maga sztorija.
A bigseventravel.com. összegyűjtötte az 50 legjobb európai borbárt. Három magyar is fölkerült a listára.
Idén is öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hatodik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.
A Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére létrejött, tíz ikonikus magyar fogásra és tíz ikonikus magyar séfre épülő koncepció már edukációs roadshow-n is bemutatkozott.
Mikulás napján 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet a hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottak elő. A teljes mértékben hazai innovációt egy budapesti általános iskola tanulói próbálhatták ki először.
A Kés-Villa-Buda egyesület 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját.
Alapításának 70., és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója tiszteletére a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen 2016-ban létrehozta a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.
Napjaink egyik legégetőbb kérdése a fenntartható élelmezés. A téma aktualitása kapcsán fenntartható élelmiszeripari megoldásokra írt ki pályázatot a METRO.
Egészséges gyorsétterem nyílt ősszel a budapesti Árkádban. A Yolo Bistro által kínált ételek közül a legtöbb diétába illeszthető.
A nemzetközi szinten is egyedülállónak számító gasztronómiai különlegességet nyújtó Creppy, egy családi vállalkozásból indult 13 évvel ezelőtt Miskolcról. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a Creppy mára sikeres franchise márkává nőtte ki magát.
Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait.
Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat kapott a Turizmus Summit 2019 keretében Kalla Kálmán mesterszakács, szakíró, a Gundel Étterem egykori séfje.
Mindig nagy érdeklődés előzi meg a Heineken Hungária Soproni Óvatos Duhaj sorozatának újabb sörét.
Kevesebb, mint másfél éve jelent meg Budapesten a finn központú gasztrotech cég, a Wolt. A házhozszállítás jövőjét elhozó vállalat nemcsak külföldön, de Magyarországon is terjeszkedik: elindították a győri, pécsi és debreceni házhozszállítást.
Kocsmává alakul Jamie Oliver egykori zászlóshajó étterme és szociális vállalkozásának székhelye, a kelet londoni Fifteen in Shoreditch.
Alapításának 70., és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója tiszteletére a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen 2016-ban létrehozta a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.
Magyarországon elsőként igazolt kutatóséfet az Onyx étterem. Októbertől Várvizi Péter közreműködésével a munka a konyha mellett a laboratóriumban is folytatódik.
A hétvégén megkezdődnek a közétkeztetési szakácsverseny elődöntői, a téma ezúttal a nyári ételek – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján.
Egy 3,5 milliárdos program keretében indítják el a magyar borok külföldi népszerűsítését jövőre – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Év Pincészete díj átadóünnepségén.
A görög, mexikói és olasz ízek a legnépszerűbbek a Falatozz.hu felmérése szerint. A kínai konyhából a szezámmagos csirke a leggyakrabban rendelt fogás.
Szakképzett munkaerőt alig találni, az Y és Z-generációról viszont nincs jó véleménye a budapesti vendéglátósoknak – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kutatásából.
Magyar siker született a San PellegrinoYoung Chef Awards közép-európai döntőjén. Koppány Levente nyerte a hamburgi fordulót.
Szeptember 20-án délután egy órára a szüret is megáll, hogy a borászok fölavathassák csillagjaikat.
Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése.
Tulajdonos-befektetőként kerül képbe Gerendai Károly a Nudli munkacímen futó Sas utcai bisztróban, ahol 1000-3000 forintos árfekvésben tésztákat kínálnak majd.
Október 7. és 13. között ismét több, mint 100 étterem részvételével újra megrendezésre kerül az Országos Étterem Hét.
Partneri szerződést kötött Stahl Judit új gasztroportálja, a Stahl.hu és az Adaptive Media.
Jó hír a padthai wokbar kedvelőinek: Budán tesztjelleggel elindult a házhozszállítás.
Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén, s egyből szép sikert aratott.
Ősszel folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.
Az igényes fogyasztók és az őket kiszolgáló éttermek keresik a mangalicát, amelynek jelentős része exportra megy.
Idén négy díjat osztottak ki az Év Strandétele versenyen. Taroltak a Balaton déli partjának vendéglátóhelyei.
„Melyik színházat és játszó-helyet kedvelik a legtöbben a legnagyobb közösségi oldalon?”. Színházi szakemberek közzétették a legfrissebb listát.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére idén is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.
Két nyelven, 3-3 kategóriában összesen 57 online elérhető cikk érkezett a második magyar borszakíró versenyre.
A Pannonhalmi Főapátság 2003-ban debütált Tricollis (három domb) névre hallgató borával.
Minden második esetben ugyanabból az étteremből rendelünk és a rendelések egyharmada a szokásos.
A Coca-Cola HBC jövőre legalább 10 országban forgalmazhatja a Costa Coffee-t, köztük Magyarországon.
A lasminute.com felmérése szerint a borrajongók Olaszországot tartják a legjobb boros országnak.
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon debütál a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmje, a Folyékony arany.
A breakfast és a lunch (a reggeli és az ebéd) szavak összevonásából keletkezett a brunch szó a 19. század végén. A brunch azóta világhódító útjára indult.
Hatvan fős szakmai zsűri előtt szép sikerrel vizsgáztak a Dubicz-borok. Ugyanakkor a fesztiválok több tízezres közönség szintén koccinthat a boraikkal.
Mauro Colagreco argentin séf dél-franciaországi, Mirazur nevű vendéglőjét választotta 2019 legjobbjává a Restaurant brit szakfolyóirat.
A helsinki központú, ételkiszállítással foglalkozó finn gasztrotech cég, a Wolt 160 millió dolláros tőkebevonást kapott a közelmúltban.
Nyáron legszívesebben rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak.
Június 14. és 16. között rendezik meg a 80 éves Nagyerdőben, a Békás-tó partján a Debrecziner Gourmet Fesztivált. Idén a helyi értékek kerülnek a középpontba.
Innovatívabb IT rendszerrel, prémium minőségű ételekkel és látványsütéssel nyitotta meg kapuit a Creppy Streetfood Truck.
A Vylyan Pincészet idén már tizenötödik alkalommal hirdeti meg művészi címkepályázatát.
A bigseventravel.com magazin összegyűjtötte az ötven legjobb európai kézműves sörözőt. Köztük van két budapesti hely is.
Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence. Mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla.
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és új gasztronómiai koncepcióval megújult a Danubius Hotel Helia Episode étterme, valamint a szálloda terasza.
Januártól Ádám Boglárka az új marketingvezető a Borhálónál. A márka nyáron arculatában is megváltozik.
A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából sok kihívást tartogatott, viszont Gere Attila villányi borász ekkor készített először gyöngyözőbort.
Június 5. és 10. között harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Belvárosi Sörfesztivált.
Az Év fagylaltja versenyre idén 56 fagyit neveztek, Wilheim Dávid kreációja több elismerést is bezsebelt.
A St. Andrea Étterem bárány-borjú, paprika, málna kreációját találta a szakmai zsűri a legjobbnak az idei Gourmet fesztiválon.
A másik két magyarországi borvidéki márkával, a Villányi REDy-vel és a pannonhalmi PH-Értékkel közösen mutatták be a BalatonBor 2018-as évjáratát.
Kétszázötvenféle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók június 5. és 10. között a Belvárosi Sörfesztiválon a Szabadság téren.
Ha valaki még nem kóstolt specialty kávét, könnyen elképzelhető, hogy kedvet kapott hozzá a Piqniq Budapest május 9-ei budapesti rendezvényén.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2019-ben négy termelőnek ítélte oda az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegyet.
A 10. Vince Budapesten meg lehetett kóstolni Brad Pitt és Angelina Jolie híresnek beharangozott rozéját is.
A világ 13. legjobb hamburgerét Budapesten készítik – állítja a másfélmilliós látogatottságú Big 7 Travels weblap.
Több mint ötven étterem fogásaival – köztük Michelin-csillagos konyhák ételeivel – találkozhat a közönség május 16. és 19. között a Millenáris parkban.
Figula Mihályt választották a borászok 2019 Borászok Borászának.
Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek.
Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. Igaz, nem mindegy, hogyan.
Az osztrák tartományok legfinomabb specialitásait kóstolhatja meg, aki május 10. és 12. között ellátogat Bécsbe, a Genuss-Festivalra.
Párizs kávézóinak és éttermeinek vezetői úgy döntöttek, követik a szállodák és panziók gyakorlatát, és megbírságolják azokat a vendégeket, akik nem mondták le időben a lefoglalt asztalukat.
A fogyasztói és a piaci adatok egyértelműen a pálinkapiac prémiumizálódására utalnak.
A laikusok számára valószínűleg nem cseng ismerősen a Château Miraval borászat neve. Pedig a francia borászat már 8 éve Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában van.
Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy szakmai vitát folytassanak egy konferencián.
Húsvét közeledtével idén is a kötözött sonkák iránt a legnagyobb az érdeklődés. Érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk.
A firenzei nemzetközi versenyen összesen 11 elismerést gyűjtött be a magyar csoki manufaktúra, a chocoMe.
Sajtbírálói képzés indult a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében.
A március 18-24. között megrendezett XVI. Országos Étterem Héten mintegy 22 500 Vendég foglalt asztalt a 138 résztvevő étterembe, és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát.
A vendéglátásban dolgozók majdnem negyede szakképzetlen Magyarországon.
Újabb két budapesti étterem, a Stand és a Babel is bekerült a Michelin-csillagos magyar éttermek sorába.
A DNB Budapest legfőbb törekvése, hogy minőségi hazai alapanyagokból készült magyar ízeket és neves magyarországi borokat kínáljon.
A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.
A miskolci Creppy PalacsintaHáz Las Vegasban folytatta sikersorozatát.
Minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre.
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai és az orosz konyha fenegyerekei mellett a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik május 16-19. között az OTP Bank Gourmet Fesztiválján a budapesti Millenárison.
Újra várja a látogatókat az Európában egyedülálló budafoki pincevilág. Minden hónap első szombatján indulnak a buszok a Bálnától, hogy a vendégek borokat és pezsgőket kóstolhassanak.
Új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.
A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatta megújult Prémium-palackjait. A pincészet 7 író művével és Veress Tamás rajzaival újította meg a csomagolást.
Idén tavasszal sem marad el az Országos Éttermi Hét. A márciusi evés-ivásra már lehet regisztrálni.
A Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia életre hívta a Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást a 20 legjobb hazai étterem részvételével.
Két új mesterszakács erősíti a Budapest Marriott Hotel március közepén újranyitó, friss koncepció szerint átalakított éttermét.
Wolfgang Puck osztrák sztárséf idén már 25. alkalommal főzött az Oscar-gálát követő ünnepi vacsora ezerötszáz vendégének.
Jó sok húsevő gyűlt össze a „Piqniq Budapest” vegán gasztronómia kérdéseit körbejáró budapesti rendezvényére csütörtök este. Mert enni kell! Igaz, nagyon nem mindegy, hogy mit.
Februárban bemutatkozott az Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián az Egri Borműhely.
Harminc étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit.
Összesen 235 borászat több mint 1000 bora közül választhatnak a 10. Borjour Magnum látogatói szombaton Budapesten a Millenáris parkban.
Ötfogásos menüsorral, neves pincészetek boraival várja a vendégeket szombaton a Corinthia Hotel Budapestben a 14. Magyar Borok Bálja.
A magyarországi lakosság étterembe járási szokásait vizsgálta az ország első Gasztro Körképe.
Szakmájukat otthagyó emberekkel készít videóinterjúkat a Nosalty. Az első részben a balatonfüredi Péklány társtulajdonosával ismerkedhetnek meg.
Ma már aligha engedheti meg magának egy vendéglátós, hogy ne foglalkozzon a húsmentes kínálat bővítésével. A témát járják körbe a Piqniq Budapest legközelebbi rendezvényén.
„Mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan akartuk” – mondta Pohner Ádám séf a Bocuse d'Or keddi versenynapja után.
Maximálisan helyt állt a magyar csapat Lyonban az International Catering Cup döntőjében, amelyet a franciák nyertek.
Huszonnégy nemzet csapatainak részvételével rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjét január 29-30-án Lyonban. Magyarországot Pohner Ádám képviseli.
A szekszárdi családi pincészet, a Vida Borbirtok és egy spanyol dizájner közös munkájával születtek új címkék.
Megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. A vendégek az egészséges életmód jegyében akár szobabiciklizhetnek is január 18-án és 19-én.
Ötvenhatszor már elkészítette a teljes menüt a lyoni International Catering Cup-ra készülő 3 fős magyar csapat, az Albatros Expo Catering.
Idén is négy pikniket szerveznek Etyeken, az elsőt most szombaton, január 19-én rendezik.
Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére.
A magyarországi szállodákat és éttermeket tömörítő szakmai szervezet indokolatlannak és méltatlannak tartja Gundel Éttermet ért támadássorozatot.
Január 15-től az összes bécsi metróvonalon megtiltják az ételek fogyasztását.
A Gundel étterem nyerte el a Miniszterelnökség hivatalos eseményeinek gasztronómiai kiszolgálására, valamint a dolgozók számára munkahelyi étkeztetés biztosítására kiírt pályázatot.
Magyar szakácsok főztek ünnepi ebédet a szegényeknek Rómában vasárnap, a menü marhapörkölt volt tarhonyával, vitaminsalatával és csemegeuborkával.
Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre.
A légitársaságok saját szakácskönyvet dobnak piacra. Marketingeszköznek és ajándéknak is kiváló az ötlet.
Aki habzsol, az nem élvezi annyira az ízeket. A sütemény lassan készül, és meg kell adni az elfogyasztás módját is – állítja ifjabb Bergmann Ernő.
Váli Péter badacsonyörsi borász a gyerekeiről is nevezett már el borokat. A Balatoni Körnek az alapítástól a tagja.
A Borarcok januártól 4 nyelven lesz elérhető és hamarosan megtalálható lesz rajta az e-sommelier szolgáltatás is.
Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf.
Az idei közepesnek mondható haltermés ellenére, elegendő hal lesz az ünnepekre. Az árak tavalyhoz képest 5-7 százalékkal emelkednek .
Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézfogyasztást ösztönző kampány.
Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség.
Három budapesti és egy vidéki étterem jutott be a világ legjobbjai közé a La Liste gasztronómiai értékelésében.
A bárány- és juhhúst igyekszik népszerűsíteni országszerte a péntektől vasárnapig tartó Bárány napok elnevezésű kezdeményezés.
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.
Decemberben a Temesvár közelében található Recas Pincészet a hónap borászata a Borhálónál.
Az irodai dolgozók többsége a munkahelyén ebédel, az ételt jellemzően otthonról viszik magukkal. Ha nem, akkor főleg a pizzát rendelnek.
Kétnapos gasztronómiai fesztivál helyszíne ezen a hétvégén Balatonfüred. A szombaton délelőtt kezdődő programsorozatra koncertekkel is várják az érdeklődőket.
A DiningHour a repülőjegyfoglaláshoz hasonló rendszerben, az éttermek csúcsidőszakán kívüli órákra kínál olcsóbb ételeket. Az applikációban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlata található.
Több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között.
A minőség mellett tették le jó néhány éve a voksukat a Fiatal Vállalkozók Hete budapesti rendezvényén beszélgető gasztro guruk.
A skandináv gasztronómia klasszikusait kínálja vendégeinek a budapesti Helia szálloda november 15. és december 15. között.
Villányba került novemberben a Borháló hónap borásza címe.
Márton nap alkalmából számos étterem kínál különleges liba menüt, van, ahol külön liba étlappal várják a vendégeket.
A Pannónia Női Borrend idén is meghirdeti „Pannónia Aranygyűrű” pályázatát, amelyre 35 évnél fiatalabb borászok jelentkezhetnek.
Háromezer vendég értékelt az Országos Étterem Héten. Ezeket a helyeket tartották a legtrendibbeknek.
Október 19-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Somlón egy különleges hazai szőlő- és borfajta nagyszabású bemutatóját.
Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.