A szlovákiai családok a növekvő bevételeiknek köszönhetően egyre több pénzt hagynak az éttermekben. Fejenként 10 euróval még így is megelőzik őket a magyarok.
A szlovákiai családok évente nagyjából 2,7 milliárd eurót hagynak az éttermekben, cukrászdákban, kávézókban és teázókban, ami fejenként 500 eurós fogyasztást jelent – írja az Új Szó.
2008-ban fejenként 400 euró jutott erre – nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.
„Míg 2007-ben az éttermi helyek száma 69 ezer körül mozgott, az elmúlt évekre ez jócskán meghaladta a 104 ezret. Ezek közül a legtöbb, több mint 70 ezer az önkiszolgáló éttermekben található”
– mondta Sadovská.
Az EU-ban évente a legtöbb pénzt fejenként az írek (2880 euró), az osztrákok (2430 euró) és a spanyolok (2020 euró) hagyják az éttermekben. A visegrádi országok közül Csehországban (620 euró) és Magyarországon (510 euró) is nagyobb az egy főre jutó fogyasztás, mint Szlovákiában.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.