Recept

Itt találod az összes cikket a „Recept” témában!

A saját kenyér élménye önmagában is felemelő

A saját kenyér élménye önmagában is felemelő

A legtöbb recept ijesztően bonyolultan hangzik, úgyhogy ott egyszerűsítettünk, ahol tudtunk.
2024. 07. 10., 11:15
Tökéletes nyári előétel a sárgadinnyés lazactatár

Ugyan még mindig alig eszik halat a magyar, de legalább már elérhető alapanyag néhány általános szupermarket hűtőpultjában. Mi egy pénteki akció során futottunk bele egy fél lazacba – mivel alig került többe az afrikai harcsánál, nem volt vita azon, hogy velünk tart a kassza felé.

2024. 06. 30., 16:15
Süssünk ropogós cukkinivirágot!

Arról, hogy milyen menő – és milyen veszélyeket rejt – a cukkini, már egy hosszabb cikkben értekeztünk. Most arról lesz szó, hogy a hímivarú, termést nem hozó virágai hogyan lehetnek igazi konyhai csemegék.

2024. 06. 13., 14:18
Garantált sikert arat a zúza, vagyis a zuza

Grammatikai kérdéseknél fontosabb ennek a belsőségnek az íze, amit csak fokozhatunk, ha a szokásos pörkölt helyett hagyjuk, hogy a sült ízek is érvényesüljenek.

2024. 06. 04., 06:00
Próbálták már a mungóbabot?

Ha bab, akkor mindenki a puffadás veszélyeire apellál, pedig vannak olyan fajták, amik sokkal kevésbé fújják fel az embert.

2024. 06. 01., 13:54
Egyszerű és finom: így készül a ribizlilekvár

Teli a kert ribizlivel: pár éve elültettünk néhány tövet, most meg nem győzzük szüretelni. Nem panaszkodom, nehogy félreértsék, csak a sok agrárkudarc után magamnak is meglepő, hogy valami sikertörténetté vált.

2024. 05. 30., 08:30
Hahó, nem látta valaki a vargányáimat?

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

2024. 05. 29., 09:00
Lehet élni halsaláta nélkül, de minek

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

2024. 05. 19., 13:00
Most zsenge a bab, ki kell használni!

Azon túl, hogy finomak, nyugodtan mondhatjuk, hogy hazai superfoodok, hisz összetevőik és tápértékük remek alapanyaggá teszi őket.

2024. 05. 07., 08:30
A nyúlmájhoz fel kell nőni

Szomszédasszonyom átküldött egy kis tálat, benne két szép nyúlmáj és egy pár vese.

2024. 05. 06., 10:30
Így készítsünk házi citromfű likőrt

„Óriási párharcnak lehetünk tanúi, kedves nézőink, kiélezett küzdelem, fej-fej mellett haladnak…” – üvöltené a mikrofonba akármelyik sportriporter, ha látná, micsoda harcban áll egymással a kert végében a menta és a citromfű.

2024. 04. 24., 08:15
A lángos is megérdemli a cicomát

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

2024. 04. 07., 19:28
A disznófarok ragadós királysága

Ha már a kedvünkért pénzt, energiát és időt fektet valaki az állattenyésztésbe, akkor megtisztelve őt, illene a disznókat - megbecsülve ezzel az állatot is – az orra hegyétől a farkáig elfogyasztani.

2024. 03. 26., 12:51
A mustár házilag az igazi, nem lehet elrontani

Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.

2024. 03. 20., 12:28
Bebizonyítottuk, hogy a pacal is lehet ropogós

A mi kedvencünk nem kötődik szorosan egyik tájegységhez sem, éppen ezért nem is kell agyalni azon, hogy milyen fűszerrel készüljön, mert itt leginkább a technológiáról van szó.

2024. 03. 14., 13:21
Itt az ideje, hogy házi tormakrémet készítsünk

Most, hogy a húsvét a kertek alatt, érdemes legalább egyszer egy évben házi tormakrémet készíteni, hogy a sonka füstölt ízeit az arcüregünkig rúgja fel imádnivalóan pikáns íze.

2023. 02. 16., 11:30
Ez az öntet mindennel csodát tesz

Ezen a ponton elszabadulni látszik a pokol, de semmi ok a pánikra. Bármennyire is sistereg és csirizesedik, tartsunk ki, kevergessük végtelen nyugalommal.

2022. 11. 20., 14:40
Ezzel a recepttel indítjuk az idei kekszszezont

A nem is annyira matcha-, mint inkább pisztáciazöld keksz állaga egyszerre omlós és roppanós, az aromája pedig épp csak annyira egzotikus a zöldtea-portól, hogy akinek bejön ez az ízvilág, egy életre rákattanjon.

2021. 10. 24., 10:00
Olvasói levélből tudtuk meg az igazi sült krumpli titkát

Amit tudok, hogy nem én találtam föl a méhviaszt, a sült krumplit meg pláne, de valamire mégiscsak rájöttem. Arra tudniillik, hogy a legízletesebb hasábburgonyát nem hogy bő, de semmilyen olajban nem szabad kisütni.

  Rovathírek: HIPA

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadék irgalmatlan lassan változó folyamatoktól függ, érkeznek új szabályok, amelyek gyorsabb változásokat idéznek majd elő. Ezek bevezetése előtt a PwC Women in Work 2025 jelentése feltárta, mekkora egyenlőtlenségek állnak fenn – még mindig –, és ezek milyen hátrányt jelentenek a nők számára a munkaerőpiacon. Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője felvázolta, milyen lehetőségeket – és nem mellesleg céges kötelezettségeket – von maga után a hamarosan élesedő uniós direktíva, a Pay Transparency, amely az EU-ban hivatott rendezni ezt a régóta fennálló problémát.
Megérkeztek a hazai lízingszerződések tavalyi számai, amelyek összességében ugyan növekedést mutatnak, de tanulságos megnézni a részleteket, hiszen komoly eltérések jelentek meg az egyes szegmensek között, és ennek nyomós okai vannak. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a BizniszPlusznak kifejtette, hogy szervezetük éves jelentéséből milyen következtetéseket érdemes levonni a magyar vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről, illetve magának a lízingpiacnak az alakulásáról.
A vállalatok és szervezetek mesterséges intelligencia használatát 2025. február 2-a óta új uniós rendelkezés szabályozza. Hogy mely AI-alkalmazások tartoznak az elfogadhatatlan vagy „csak” a kockázatos kategóriába, a technológia jelen állapotára vonatkoztatva eldőlt, viszont változhat is annak függvényében, hogy az EU nyílt tudományos csoportja szerint mennyi idő alatt és mekkorát fejlődik. Milyen esetekben és mekkora bírságokat kockáztatnak az AI-t alkalmazó cégek, ha megszegik a rendeletet? Hogyan és meddig tudnak felkészülni a szabályos használatra? Mit tehet a „magánember” AI-val kapcsolatos jogsérelem gyanúja esetén? A kérdésekre dr. Baracsi Katalin internetjogász válaszol.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS