Itt találod az összes cikket a „Gusto” témában!
Kovács Antal szerint nem elég, ha valaki jól tud dekantálni.
Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória.
Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00-17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is.
A jubileumi, 10. Világbajnokságra közel 1000 tételt küldtek a világ 19 országából, amit 11 napon keresztül bírált a 3 zsűritag: Tom Stevenson, Essi Avellan MW és Márkus György.
A Corinthia Hotelben megtartott nyilvános kóstolón adták át a Winelovers Wine Awards díjait.
Nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, illetve a Zöld csillagos éttermek száma is.
A francia és nemzetközi szakemberekből álló zsűri második alkalommal értékelte aranyéremmel a magyar sajtmanufaktúrát.
Padlizsánpizza, seperc alatt.
Ez lesz a Kreinbacher portfólió legértékesebb tételének premierje.
Táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a mézet megfelelő mennyiségben és mindig a nap meghatározott időszakaiban fogyasszuk.
A Winelovers Wine Awards célja, hogy megtalálja Közép-Kelet-Európa legkiválóbb borait, és a nemzetközi piacra segítse őket.
Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat.
Tavalyi sikereit ismételve idén is összesen három csillagot hozott el a világszerte gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett megmérettetésről.
A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.
Okozott bennem némi érzelmi káoszt, hogy Badacsonyban egy borozó teraszán nem kéknyelűt, hanem magyar kisüzemi pilst fogok kóstolni.
Impozáns birtokokkal találkozhatnak a résztvevők.
Magyar jégkrémet is díjaztak a gasztro Oscaron.
Zavarba ejt, mert elsőre azt gondolom, ez bizony siller, de hát a címkén mégis rosé szerepel.
A díj célja, hogy a hazai hagyományokat és a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel műfajteremtő legyen.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.
A jelentősen bővített friss kötetben a 170 legizgalmasabb borászat mellett helyet kapnak a régió legjobb éttermei, legújabb szálláshelyei és a legkiválóbb rendezvények, fesztiválok, látnivalók, de interjúk is.
Nemcsak ritka, különleges fajta, de a magyar fehérbor egyik legizgalmasabb példánya is egyben ez a bor.
Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 10-13. között.
Raposkán nőtt fel és édesapjával karöltve alig több mint fél hektáron szürkebarátot és olaszrizlinget művel, mindkettőből referencia értékű borok készülnek.
A faszenes grillezés 10 alapszabálya.
Magyar borászat most először került fel a Top50-es listára.
A kutatásból az is kiderül, melyik a balatoni régió hat borvidéke közül a legfelkapottabb.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Az idei Gourmet nagy felfedezése volt ez az édesbor.
Idén is díjazta a magyar éttermek borlapjait a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.
A magyarok kedvenc vasárnapi étele nem megy ki a divatból.
Előszeretettel vadászunk a Lidlben és az Aldiban szuper ár-érték arányú borokra, pezsgőkre, és többször van sikerélményünk, mint nem.
A Stühmer Százszorszép bonbonosdoboz azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik.
Már 5 győztes járta végig a fődíjként nyert spanyolországi pezsgőtúrát.
Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos.
Az olaszrizling méltatlanul lenézett szőlőfajta, de ha megfelelő kezekben van, akkor tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.
Az Arany Sörpecsét Európa egyik legfontosabb sörversenye a csehországi Litomericében.
Bárhol kóstoltam, két napon keresztül előbb-utóbb felemlegették. Túl sokan ahhoz, hogy szó nélkül hagyjuk.
A sörrajongók kérései alapján összerakott receptből született meg.
Minden generáció számára tud újat mutatni a pezsgő és a rántott hús univerzumban is.
A Gourmet egy óriási szabadtéri sétálókóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában.
Ez az olasz pezsgő képes versenyezni a champagne-nyal.
Dr. Lőrincz György személyesen mutatja be az érdeklődőknek a 21 éves St. Andrea Szőlőbirtok legújabb tételeit, ritkaságait, újdonságait.
Az Almás Kert Cider Feszten végigkóstolhatjuk a magyar termelői cidereket május 27-én és 28-án Etyeken.
A végső sorrend, mely idén is izgalmas fordulatok eredményeként alakult ki.
A Veganeeta Home az elmúlt 5 évben olyan népszerű lett a hazai és külföldi turisták körében, hogy a tulajdonos új helyre költöztette csapatát.
Egyszer ezzel a címmel írtam róla: A bor, amiben még sosem csalódtam. És ezt azóta is tartom.
Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.
Ideális fröccsbor, már aki az illatosabb fajtát keresi, tiszta traubi.
Igaz, csak egy napra, de az ütős lesz. Együtt borozhatunk Pesten a Balatonfüred-Csopak borvidék borászaival.
Az ír whiskey azzal tűnik ki máshol készített társai közül, hogy kifejezetten könnyű ital.
Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep.
Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt.
Sosem tudok végérvényesen dönteni a spanyol vagy az olasz olajok között, mert mindig érnek meglepetések.
A nemzetközi zsűri négy kategóriában választott bajnokot, három kategóriában osztrák bor, míg a friss portugieserek versenyében egy villányi bor diadalmaskodott.
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán.
Az új évjárattal legelőször április 15-én a pécsi Dóm Kőtárban, a Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt kísérő kóstolófesztiválon találkozhattak az érdeklődők.
Az eddiginél is egységesebb és fenségesebb címkét kapott a teljes szortiment.
Tavaszi újdonság a Grillcsirkés bagett articsókával, vegetáriánus választékként pedig érkezik a Csicseriborsó szendvics sárgarépa ágyon.
Izgatottan pattintjuk le a koronazárat a nyugdíjba vonult dugóhúzó sörnyitó részével.
A visszaszámlálás elkezdődött, április 21-én kiderül, ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, kit választanak a Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza.
A szakértők összegzése szerint jól érezhető a magyar bor minőségi fejlődése.
Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava.
Szekszárd is képes ebben a műfajban etalon értékűt villantani.
A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.
Azok munkáját kívánja elismerni, akik a megelőző év során olyan termékeket fejlesztenek, amelyek ötvözik az édességkészítés legjobb hagyományait a jelen idők kihívásaival.
Olyan volt, mint Paul Newman A hallgatag ember című westernben. Nehéz olyasvalakivel interjút készíteni, akit szemmel láthatóan nem dob fel, ha kérdéseket intéznek hozzá.
Az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat.
Nők nélkül a magyar söripar egészen másképp alakult volna.
Mitiszol? Az vagy, amit megiszol.
Az „Év Bortermelője Magyarországon 2022” díj átadására és a nyertes munkájának méltatására a Magyar Bor Akadémia gálaebédet rendez április 2-án a Budapest Marriott Hotelben.
Már a napsárga címke is mosolyt csalt az arcomra, az illata és az első korty viszont gyöngyöző kacagásra ingerelt.
A vidéki gasztronómiát erősíti francia desszertekkel és újragondolt magyar süteményvariációkkal.
A vákuumcsomagolás napjaink egyik legmodernebb frissen tartási eljárása, nemcsak a profi séfek körében, hanem a háztartásokban is.
Az összes felmerülő kérdésre Petzold Attila párlatszakértővel keressük a válaszokat.
Ezen a ponton elszabadulni látszik a pokol, de semmi ok a pánikra. Bármennyire is sistereg és csirizesedik, tartsunk ki, kevergessük végtelen nyugalommal.
A kilenc éve alapított egyesület ma már 55 tagja elkötelezett az egész éves balatoni szezon, a minőségi vendéglátás, turisztikai szolgáltatás mellett.
Aranysárga színét az aszús hordótól kapta, amelyben érlelték. És itt rögtön álljunk is meg egy szóra.
Ezt a fajtát senki nem veszi olyan komolyan ebben az országban, mint ő, aki az elegancia és harmónia szobrát faragja ki belőle.
A tulajdonos szerint az arany cappuccino nem csupán divattermék, ugyanis a nemesfémnek állítólag kifejezetten jó hatása van az egészségre.
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
Nem tudja elviselni, ha kukából eszik valaki.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok március 3-án, a 11. Borkonferencián.
A január 22-23-án megrendezett lyoni Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország csapata versengett.
Évindító munkaebédnek indult, gasztrokaland lett belőle.
Hogy melyik gyümölcs nyerné a legillatosabb pálinka címet, nem tudom, de az biztos, hogy ez a birs dobogós lenne.
Ők aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.
A megfelelő fagyasztóláda kiválasztása attól függ, hogy mire fogod használni.
Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.
A legendás 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem bezárja kapuit, de nem szűnik meg. A világsztár séf, René Redzepi a New York Times-nak azt nyilatkozta, ez valami újnak a kezdete.
A megemelkedett áraknak tudható be, hogy az étterembe járó közönség egy része lefelé kategóriát váltott.
Magyar Bor Nagydíj 2022.
A vörösborok top 10-es listája mellett összeállítottuk az idén kóstolt fehérborok közül a számunkra legkedvesebb 10-et is. Zárójel: szerintünk a hazai fehérborok sokkal izgalmasabb, árnyaltabb, sokrétűbb, gazdagabb és egyedibb képet mutatnak, mint a vörösök. Zárójel bezárva.
Idén is sok bort kóstoltunk, lelkiismeretesen jegyzeteltünk, úgyhogy nem volt nehéz összegyűjteni a 10 legemlékezetesebb magyar vörösbort. A sorrend ez esetben lényegtelen, mindegyik nagy élmény volt.
Hogy Budapest tele van jobbnál jobb kézműves pékségekkel, abban ma már nincs semmi érdekes. Arra viszont még mindig felkapjuk a fejünket, ha a főváros határain kívül bukkanunk csúcsminőségű kovászos kenyérre és fantasztikus péksüteményekre. Ismerjék meg Éva és Albert történetét.
Csupa nemes alapanyag kerül a tésztánkba.
Számomra az egri bikavér ezen a belépő, majd a magasabb szinteken is egyértelműen bizonyítja, hogy a cuvée-k idehaza hitelesebben mutatják meg a termőhely egyediségét, mint a fajtaborok.
A magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.
A nagy szakértősködés közben ugyanis hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről az egyszerű, ámde annál valósabb igényről: egy bor legyen finom. És vajon minél drágább, annál finomabb?
Gyerekkorában medve akart lenni, de szerencsére borász lett.
A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
Hogy milyenek a borai? Nos, Ádám volt olyan bevállalós, hogy élő adásban pattintsa ki a dugót a palackokból, mi meg finomkodás nélkül mondtuk el benyomásainkat.
Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.
Az ünnepre hangolódás mellett a rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a magyar bor mindenkori állapotáról a lehető legpontosabb képet fesse.
Az év legkülönlegesebb boreseménye várja a közönséget november 25-én a miskolci Zenepalotában, ahol az ország minden szegletéből érkező 20 borásznő mutatja be borait.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
A magyar Bocuse csapat előkelő pozícióból, az európai válogatón elért második helyezéssel érkezik majd a gasztronómia fővárosába január végén.
A nem is annyira matcha-, mint inkább pisztáciazöld keksz állaga egyszerre omlós és roppanós, az aromája pedig épp csak annyira egzotikus a zöldtea-portól, hogy akinek bejön ez az ízvilág, egy életre rákattanjon.
A neves bormagazin szerkesztői az elmúlt év vakkóstolóin több mint 8800 bort értékeltek - közülük választották ki azt a legjobb 100-at, amelyet a minőség, érték, elérhetőség és a bor mögött álló történet, annak egyedisége és izgalmassága alapján rangsoroltak.
A villányi bortermelők minden évben maguk választják ki azt a 12 bort, amely egy éven át képviseli és viszi hírét a Villányi Franc-nak idehaza és a nagyvilágban.
Év végi és adventi csodás programok, vásárok a Badacsonyi borvidéken.
Aromás-fűszeres, vékony, visszafogottan édes finomság.
Van egy borbár Budapesten, ahol csak kis tételes, hazai borokkal foglalkoznak, de azokkal nagyon.
Egy ideje rá vagyok kattanva a somlói juhfarkra, ezért ezzel a palackkal sem kellett sokáig szemeznem, hogy végül együtt menjünk a pénztárhoz.
December 4-én 150 kiállító, 500 bor, 50 helyi termék várja a vendégeket, mindez egyetlen belépőjeggyel.
Nemcsak a hazai, de a nemzetközi borszakma is komoly érdeklődést mutatott a Tokaj School of Wine Business (TSWB) egyedülálló borüzleti képzése iránt, rögtön az első évfolyamba Nagy-Britanniából és Szlovákiából is érkeztek hallgatók.
Idén először már nem csak budapesti, hanem vidéki éttermeket is minősített a Michelin Guide francia étteremkalauz.
A november 11-én érkező korong egyik száma a „Jól igyál!”, ami a magyar borvidékek, de főként Villány előtt tiszteleg.
Az „Év Bortermelője 2022” cím öt jelöltje bemutatkozik a Borest a Bor Akadémián rendezvényen. Melyikük lesz az Év Bortermelője 2022-ben Magyarországon?
Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek-italok a Hegedűs Gyula utcai GRK'S Greek Kitchen-ben.
Jim Murray tíz évvel ezelőtt 93 pontra értékelte, a San Francisco World Spirits Competition zsűrije pedig kétszer egymás után dupla aranyéremmel jutalmazta.
Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is. A kutatásban részt venni és szavazni november 30-ig a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.
A Vylyan Pincészet a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok találkozásának lehetőségével ad lendületet és kihívást a jövő grafikusművészeinek.
Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame legújabb tagja, a Szepsy Pincészet pedig Európa legjobb borászata.
A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.
Első alkalommal rendezik meg október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordómintaként mutatja meg a borokat azoknak borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.
Aki jegyet vált a Merengő Ünnepi Gálára, valószínűleg hasonló megvilágosodás élményben lehet része.
Egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.
Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.
A tematikus kampányhoz csatlakozó több, mint ezer étteremben nagy kedvezménnyel fogyaszthatnak azok a vendégek, akik előzőleg regisztráltak a programra.
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.
A népszerű Kálvin téri matcha teázó, a Matcha Tsuki előtti terasz egy délutánra átalakul és két magyar rekordkísérlet helyszíne lesz.
A könyv a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárja fel.
Október 2-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégépkereskedők és baristák várják a közönséget.
Az itt következő receptek könnyen elkészíthetőek, tökéletesen bírják a dobozos hurcolást, finomak és nem utolsó sorban minőségi tápanyagokban gazdagok.
Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha.
A CSWWC idei, kilencedik kiadására rekordszámú, szám szerint 21 országból érkezett be közel ezer tétel. A 11 napig tartó értékelési folyamat során 147 tétel kapott arany és 249 pezsgő ezüstérmet.
Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban.
Pláne nem tokajit. A birtok hisz a tokaji pezsgő jövőjében, szeretne hosszan érlelt tételeket is készíteni.
A négynapos fesztivál gazdag programkínálatával egyszerre kíván szólni a gasztronómia, a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséghez és a szakmai látogatókhoz is.
Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni.
Az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ legjobb három méze között végzett a Dr Honey hársméze, összességében pedig bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé.
A birtok megálmodója, Debreczeni Pál nem kisebb vízióval fogott hozzá a pincészet felépítéséhez, mint hogy a Vylyan név felkerüljön a világ bortérképére.
Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.
A magyar manufaktúrát egyébként valóságos csillaghullás árasztotta el, hiszen másik három nevezett terméküket is díjazták a gasztronómiai Oscaron.
Ötödik alkalommal rendezték meg az egyetlen magyar szervezésű nemzetközi borszakíróversenyt. Nem sok ilyen verseny van Európában, még kevesebb, amelyik megélt 5 évet.
Programok két keréken, nem csak bringásoknak!
Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata.
Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek borok, hogy a magyar közönség előtt bemutatkozhassanak.
A Szent György-hegy meghatározó borászata 2014 óta minden dűlőjében biogazdálkodást folytat.
A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.
Ha japán, akkor letisztultság, kifinomultság, legyen az kert, festészet, tea, autó vagy szamuráj kard. Fokozottan igaz ez a whiskyre, amelyben kelet és nyugat spiritualizmusa találkozik.
A Szent György-hegy hajnalig program napközbeni kistestvére a Szent György-hegy matiné, amit idén először rendeznek meg szeptember 3-án, a szüreti időszakban.
Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.
A Balatoni Kör által nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját.
Nyilván az ember mindig tud hova fejlődni, de nekem ez hatalmas visszaigazolás, hogy jó úton járok. Nagyon boldog vagyok, hogy én is hozzájárulhattam kis országunk gasztronómiai fejlődéséhez.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.
Mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerűnek tűnő kérdésre nem lehet egzakt választ adni.
Aki a kézműves sörökre gerjed, most gyorsan zárja be a böngészőjét. Ez a cikk nem neki íródott.
Augusztus 11-14. között rendezik meg a falu éves fesztiválját.
Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.
Most ezt ajánljuk mindenkinek.
Ilyen a furmint megfizethető, posztmodern, rafinált, izgalmas verziója.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.
A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Neki kell kidolgoznia a 2023–2026-os időszak Nemzeti Bormarketing Stratégiáját, előkészítenie a végrehajtását.
A 2022-es konferencián sem lesz ok panaszra, amikor is a világ legsikeresebb pezsgőfajtáit járják majd körbe a szervezők.
Nem újdonság, hogy az Arany Kaviár étterem törekvése, hogy vendégeik megkülönböztető egyediséggel találkozhassanak a fine dining világán belül is.
A fröccsbor rég elveszítette pejoratív jelentését, már az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni. Összegyűjtöttük a tíz legjobb fröccsnek valót.
Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkát.
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
A GROW du Monde versenyt a szerbiai Péterváradon rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé.
A Vili Papa csakis az arra méltó, legjobb években kerül palackba. Bordói stílusú házasítás cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot fajtákból.
Rossz hírnek rossz a hírmondója is. Reméljük, ez nem igaz. Együtt szomorkodunk a cukrászda tulajdonosával, aki édességműhelye facebook oldalán búcsúzik.
Az est során a vendégek megkóstolhatták a magyar Bocuse d’Or csapat két versenyételét, amelyek a március végén itthon megrendezett európai válogatón ezüst szobrot hoztak hazánknak.
Az idei nyáron Pályi Zsófia Balatonról készített, nemzetközileg is elismert fotósorozata került a falakra. A kiállítás augusztus 10-ig megtekinthető.
Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen, ami a műfaj történetében egyedülálló.
Hogy éltük túl ezeket a borzalmakat? Erről és még sok minden másról beszélgettünk Cserna-Szabó András íróval, a másnaposság és a gasztronómia felkent papjával.
Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre.
Egészen pontosan 17 kiemelt cukrászdáról számolhatunk be, 10 Budapesten, 7 vidéken található.
A SOTE kiemelten támogatja a tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászokat, pincéket.
Szép magyar eredmények születtek a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén.
A június 11-én érkező Filmfröccs, talán az egyik legizgalmasabb program a havonta jelentkező etyeki Piknik 12 állomásai közül.
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI) szeptemberben elindítja 1 éves borüzleti menedzser képzését.
A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.
Több száz európai éttermet teszteltek, a határt a legolcsóbb háromfogásos menünél húzták meg, ami 30 euró alatti árat jelent, természetesen 1 főre.
Fazekas Ádám most olyan újdonsággal rukkolt elő, amin a legedzettebb fagyifanok is meghökkentek.
Most már biztos, hogy a 2022. június 17-18-án debütáló Somló Fesztivál és az évek óta népszerű Somlói Éjszakai Pincetúra minden idők legnagyobb, országos szintű rendezvénye lesz a Somlói Borvidéken.
Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.
A Gourmet nagy visszatérése és 10. évfordulója alkalmából a Kreinbacher Birtok ezúttal dupla helyszínnel jelentkezik.
A Horizont Brewing és a Gemenc Distillery együttműködése évekre nyúlik vissza.
Május 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.
Az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.
A Disznókő 2021-es Visus Hárslevelűje olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak.
„Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól.
A világ egyik legrangosabb borversenye az International Wine Challenge (IWC), ahol idén három tokaji bor kapott aranyérmet. A magyar borok összesen 3 arany-, 13 ezüst- és 9 bronzérmet hoztak haza.
Pécs, Villány, Szekszárd és Tolna borvidékek ötven pincészete és 150 nevezett bora versengett a rangos elismerésért, amely a régiós bormarketing egyik legnagyobb hagyománnyal bíró eszköze.
Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az “örökség” jegyében.
A közösségi bor célja bemutatni a borvidék illatos fehér szőlőfajtáinak sokszínűségét, és ezáltal megszólítani a fiatal borkedvelő közönséget.
A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.
Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.
35 helyi borászat összefogásával elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.
Thummerer Vilmost választották a tizenhatodik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Május 16-án ismét átadják a legjobb éttermeknek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A trendekről Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide lapigazgatója mesél.
Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra kiválasztott egy menhelyen élő kutyát, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga gluténjelzőnek a kislánya mellé.
Könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben. Nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok.
A nyolcadik Portugieser du Monde champion díját két kategóriában osztrák, egy-egy kategóriában magyar és német borok nyerték el. A kiemelkedő boroknak járó aranyérmet összesen 18 bor érdemelte ki, közülük 11 magyar és 7 külföldi (szlovák, osztrák és német).
Az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le.
A főszerepben a falu borászai, akik a nyitott pincék mellett számos programmal is készülnek.
A budafoki Mushroom Republic étteremben, szűk körben mutatta be Kiss Gábor villányi borász legújabb, exkluzív tételét, mely eddigi munkásságának megkoronázása. Ahogy a költő mondja, föltette az i-re a pontot.
A portugieser (egykori nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.
Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.
Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.
Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.
Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.
Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.
Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.
Imádom, amikor egy óriás sörgyár kis, kézműves főzdével kooperál.
Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.
Dubaj lett az első közel-keleti úti cél, amelynek éttermei bekerülnek a világhírű Michelin-kalauz étteremajánlójába.
Április 9-10-én ismét a Millenárison zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenkettedik KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak harminc kiállító termékeiből.
Amikor 1847-ben Arany János Toldija pályadíjat nyer a Kisfaludy Társaság pályázatán, Champagne-ban már lerakták a Bérêche pezsgészet alapjait, amely 175 éve a család tulajdona.
A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet: aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben.
Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain.
Áprilisban indul útjára az Etyeki Piknik 12, amelynek keretein belül immár havonta lesznek tematikus események Etyeken.
Az @1bor1vers keresi azokat az észak-balatoni pincészeteket, akiknek egy-egy kiemelt tétele szívesen „viselne” kortárs verset.
A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része volt március 27-én, Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Véget ért a világ legfontosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője Budapesten. A két napos versengés után íme a 2022-es Bocuse d’Or Europe dobogósai.
A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron.
Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a közel 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása volt.
Stílusosan ünnepelte 20. születésnapját a St. Andrea szőlőbirtok, egy éppen 225 éves burgundiai borászat társaságában. Na, de hogy kerülnek a nagy múltú, világhíres Maison Louis Latourborai főszereplőként a St. Andrea egerszalóki ünnepi asztalára?
Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.
Portugieser du Monde, Franc du Monde, Wine Travel Awards – mi ezekben a közös? Mindháromnak köze van Villányhoz, mindhárom nemzetközi megmérettetés, ezen túl mindháromra a tavaszi–nyáreleji időszakban kerül sor.
5 nap, 6 mesterkurzus, közel 100 borászat, több mint 100 nemzetközi szakember.
Az idei tavaszi Étterem Hét 11 napon át, március 17-től március 27-ig tart. Ebben az időszakban ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát 114 magyarországi top étterem.
Csernus doki legnagyobb dobása szerintem, hogy Egerben, a Dobó téren, az 1770-es években épült Naymayer ház földszintjén 2017-ben megnyitotta Depresso névre keresztelt speciality kávézóját.
Angol nyelven indult államilag akkreditált cukrászsegéd-képzés a Culinary Institute of Europe szervezésében.
Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.
28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.
A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.
Három nap alatt a palack feléig jutok, akkor föladom. Mindezt 4690 forintért nagyon sokallom. Igyák meg New Yorkban.
Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében így gondol az egri csillagra: „Kevés olyan borvidék van, ahol kiváló fehér és vörös házasításokat lehet készíteni. Eger ilyen. Fontosnak tartom, hogy az egri csillagon keresztül megmutassuk Eger kiváló fehérboros adottságait.”
Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.
Összesen közel 4200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban.
Ígérem, több furmintot már nem kóstolunk februárban, de szerettünk volna valami ütős tétellel pontot tenni a hónap végére. Sikerült.
Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának.
A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet tavaly.
Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.
Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.
Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.
A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.
A lisztérzékeny fogyasztóknak gluténmentes IPA-val, továbbá egy teljesen új termékkategóriával is bővült a MONYO Brewing szortimentje.
Menyhárt Attila cukrász megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, ezzel első magyarként kijutott a világbajnokságra.
Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt.
A stout, akárcsak a porter felső erjesztésű, testes, fekete sör. Az O’Hara Irish Stout a műfaj szép példánya. Feketébb a feketénél, keserűbb a keserűnél. Mégis szeretjük.
Bárcsak a lottón lenne ilyen mázlink. Megint belefutottunk egy remek ár-érték arányú borba.
Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.
A tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is.
Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ.
Január 26-án a Dobosi Birtokközpontban összegyűlt a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek!
A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.
Továbbra is kitartóan vadásszuk a kiemelkedően kedvező ár-értékű borokat, és most újabb gyöngyszemre bukkantunk.
Korábban 20 éven át a Tokaj Oremus belföldi kereskedelmi és marketing vezetője volt.
2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.
A minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon.
Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.
Tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!
A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra.
Az üzem a híres Loch Ness-től csupán pár kilométerre található. Egyesek szerint Nessie legendáját elsősorban a mértéktelen whiskyfogyasztók táplálják.
Szomorú jövő a magyar mezőgazdaságban.
Noha a Michelin-kalauzban akad pár pénztárcabarát hely is, azért azt a legtöbb gasztrokibic tudja, hogy a csillagos éttermek többségében egy sok fogásos ebéd vagy vacsora kisebb vagyonba kerül.
A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér és vörös borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt Super 12 válogatásukat. A listára felkerült tételekből a szakmai szervezet tagjai egy fehér és egy vörös bort választottak ki a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként.
Az étterem Instagram oldalán kis videóval búcsúzik, egy fém tálcán meggyújtanak egy kitépett papírlapot, amin a time to say goodbye felirat olvasható.
Egy csokorba szedtük az utóbbi idők legszebb pezsgőélményeit. Három champagne és három magyar pezsgő a kedvencünk, mi ezekkel búcsúzunk 2021-től egy szebb, vírusmentes jövő reményében.
A fehérborok után összegyűjtöttük az idei év legemlékezetesebb vörösborait. Ezeket kóstoltuk, ittuk, szerettük a legtöbbször.
Itt az év végi összegzések ideje. Összegyűjtöttük 10 kedvenc fehérborunkat, melyek a legnagyobb élményt jelentették 2021-ben.
Az elmúlt években nemcsak a generációváltás okozott kihívásokat a munkaerőpiacon, a járványhatás is felforgatta az eddigi munkakultúrát. Nemcsak tudatosabbak lettünk, de kevesebbet is fogyasztunk. Ez pedig új szemléletet teremtett: a munkavállalók ma már elutasítják a klasszikus sémákat, és új módszerekre, motiváló, fenntartható munkakörnyezetre vágynak.
Nincs még egy single malt, amiből akár csak közel ennyit vennének a vásárlók.
Természetesen Magyarország sem hiányozhat a Top 10-ből.
Ez a bor lerombolja azt a sztereotípiát, hogy a Dunán innen csak a Balaton északi partján lehet nagy fehérborokat készíteni.
A közepes méretű pincészetet már akkoriban is a legjobbakkal emlegették egy lapon, ma egyértelműen Champagne referencia birtokai között a helye.
A pezsgő nemcsak az ünnepek tartozéka, hanem maga a stílusos, hedonista életérzés szerves része.
A European Best Destinations független utazási portál tíz napig tartó online szavazásán a budapesti rendezvényre 163 országból csaknem 25 ezer szavazat érkezett.
A pizzafutár 31 éve látja el finomságokkal egy indianai kisváros lakóit. A közösség most egy autóval mondott köszönetet.
Azért, mert természetes édes borról beszélünk, nem biztos, hogy az édességen van a hangsúly. A komplexitás, a tannin, a botrytisz, a kristálytiszta struktúra sokkal előbbre való.
A chardonnay itt utánozhatatlan zamatokkal válaszol a hűvös klímájú, mészköves-agyagos terroirra.
Egy friss felmérés szerint, amelyet a német Sopexa cég készített több mint ezer – német, belga, holland, brit, kínai, japán, egyesült államokbeli és kanadai – borkereskedő bevonásával, a borvilág az elmúlt néhány év nehézségei után ismét optimistán tekint a jövőbe.
A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.
A fajtáról eddig sokkal aszketikusabb kép élt bennem.
A Deutz Brut Classic illata virágfesztivál. Később egzotikus fehér húsú gyümölcsök arzenálja, szárazpróbájában pirítós, mandula és marcipán versenyez egymással.
A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt, napjainkban azonban sosem látott népszerűségnek örvend a különleges sörök kedvelőinek körében.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
Több év fejlesztési munkát követően mutatkozott be az Egri borvidék egyedi palackja.
Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.
Bár a neve fogalom, soha nem emlegették úgy, mint az úgynevezett sztárborászokét. Imréről amúgy lepattan a hírnév. Ő csak teszi a dolgát, és olyan szinten önazonos, hogy ezzel meg is elégszik. Csöppnyi területen (0, 48 ha), kis tételekben készít világklasszis borokat Somló bazaltorgonái alatt.
18 éves korára a fiatalok többsége előtt jókora elváráshalom tornyosul, és ezek közül még a könnyebben teljesíthetőek közé tartozik a minél fényesebb eredmény a matek- vagy történelemérettségin. Kimondatlan elvárás ugyanis, hogy ekkorra már minden valamire való diák pontosan tudja, mivel is szeretne foglalkozni a következő negyven évben, illetve ehhez pontosan milyen további képzésre van szüksége. De tényleg ilyen egyszerű lenne mindez? Aligha.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
A bőr védőrétegünk, tükrözi belsőnket, testi és lelki folyamataink megjelennek rajta, mint egy festővásznon. Kamaszkortól kezdve a felnőtté válással, átalakulással járó bőrhibák nemtől függetlenül megkeserítheti a lányokból nőkké, fiúkból férfiakká váló fiatalok mindennapjait, miközben a szociális kapcsolataik meghatározóbbak, mint azelőtt.
Szomorúak vagyunk, mert mi is sokat látogattuk ezt a fantasztikus műintézményt, amit anno Takács Lajos keltett életre.
A Pajzos Tokaj november 24-én rendhagyó borkiállítás keretén belül a Bárkert Bistróban mutatta be új arculatát és megújult márkáját.
Magyarországon nem csak a fogyasztásának, de a termelésének is komoly hagyománya van, ami jó néhány szabadalmi bejegyzést eredményezett.
Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár!
A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.
Az év gasztrofelmérése - 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása.
A magyarok kedvenc ételei között stabil és igen előkelő pozíciója van a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Éppen ezért nem mindegy, milyen a mák minősége.
Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka.
Először a címkéje tetszett meg. Mivel semmit nem tudtunk erről a spanyol olívászatról, a garanciát az jelentette, hogy jelen van a pomázi igaziolíva, a minőségi olívaolaj-kultúra szaküzletben, és a Bortársaság polcain is.
A nemzetközi hírű, díjnyertes csokoládékülönlegességeiről ismert chocoMe manufaktúra ínyenc ganache-aival évről évre újraértelmezi a szaloncukrot is.
Megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi térképre.
Amikor Roger Pouillon 1947-ben megalapította a pincészetet, leginkább a környező pezsgőházak számára termelt szőlőt. A következő generációk tökéletesítették a pincészetet.
Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya.
A FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol gasztronómia és művészet találkozik: a falakon kortárs művészek alkotásai, a tér pedig kiegészül egy látványkonyhával és chef’s table-el.
A badacsonyörsi Folly birtok borai 2021-ben számos elismerést és díjat hoztak el a hazai és nemzetközi megmérettetéseken.
Él egy fiatal borász Szekszárdon, aki Kadarka Man néven szerepel a közösségi oldalakon, a kadarkáról írta a diplomamunkáját, portfólióját pedig merészen mindössze két fajtából alakította ki: kékfrankosból és kadarkából. Ő ifjabb Heimann Zoltán. De vajon hogyan alakult ki benne ez a kadarka iránti szenvedély?
A Csíz két érme soha nem látott magyar siker.
Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat.
Átadták a Vince Díjat a hazai boros szakma legkiválóbb szereplőinek.
A titokzatos pár 45 palack nagyértékű borral sétált ki az étteremből.
Az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanotto séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.
November 13-án a már hagyományos LIBADALOMmal jelentkeznek az etyekiek a Gasztrosétányon. Már 10.00 órától várják a libás étkek az újbor szerelmeseit és Lúdas Matyi szellemi örököseit, akik szeretnének részt venni a libafutamon.
Nyolcvanöt év szünet után újra fergeteges piaci hangulat töltheti be Veszprém különleges formájú, csodálatos műemlék épületekkel körülvett főterét, az Óváros teret.
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése.
Amit tudok, hogy nem én találtam föl a méhviaszt, a sült krumplit meg pláne, de valamire mégiscsak rájöttem. Arra tudniillik, hogy a legízletesebb hasábburgonyát nem hogy bő, de semmilyen olajban nem szabad kisütni.
A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét. A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.
Szokolai Máté a Solid borbárban tartott zárt körű borkóstolón mutatta be először a szakmának a 2016 óta jegyzett tokaji borászata, a Chateau Mate természetközeli portfólióját.
Október 23-24-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. Ezen a hétvégén 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak, sonkás és sajtos, szörpös és a parasztudvar.
Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő 17 pince 28 Juhfark borára és a kiegészítő programokra.
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet által akkreditált megmérettetésre minden évben 1000 fölötti mintaszám szokott beérkezni.
Melyik házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a Z generáció körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.
Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.
Hatalmas sikerrel, rekordbevétellel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése.
A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Az évek során globális jelentőséget kapott a lista, és komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.
Kilencvenhárom pincészet összesen 218 tételt küldött be, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.
A Horizont Brewing az első magyar kisüzemi sörfőzde, amely az Asia Beer Challenge-re nevezett mindkét sörével aranyérmeket nyert.
Október 21-én rendezik meg a 9. Borkonferenciát a budapesti New York Palotában.
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg a Mákos-fehércsokis almatorta elnevezésű alkotásával.
A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.
Október 2-án újból összefognak a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy országszerte közös nyílt napon várják a sörkultúra iránt érdeklődő látogatókat.
Pezsgőkonferencia és Pezsgőünnep.
Megszületett az élettel teli borok galaxisa.
Magyar vörösborral ilyen még nem történt.
Magyarország négy platinaéremre és 15 aranyra lehet büszke.
Irány Máriafürdő!
Íme az idei első nagyszabású egri borfesztivál.
Jó lesz.
Ez tényleg igazi szenzáció.
Kortárs gasztroirodalmi antológia.
Néhány alapszabály.
Gazdagabb ital, mint a klasszikus, jól ismert gin.
Széles aromaskálán mozog.
Az új bortörvényt az Országgyűlés tavaly elfogadta.
Le Mondial du Rosé.
Ezt hozza ki a vasserpenyő a zöldségekből.
Legyen neki könnyű a föld!
Ez erős lesz.
A nagyüzemi műfaj három legismertebb hazai tételét versenyeztettük.
Az idei versenyre 23 édességgel nevezett 13 Balaton környéki cukrászda, kézműves fagylaltozó.
Folytatódik a hétvégén a PORT ÉTTEREM híres kikötők sorozata!
Néhány tipp.
Fölavatták a 15. csillagot.
Fantasztikus egyensúly az illat és az íz között.
Együtt szoríthatunk a magyar válogatott sikeréért.
A bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatták be.
Olyan vendéglőlánc első eleme, amely olasz gasztronómiát kínál a vendégeknek.
Nemcsak dizájnosabb, de átláthatóbb is lett az oldal.
A japán whisky lelkes rajongóiként most újabb felfedezést tettünk.
Kihirdették a Borászok Barátja különdíjat, és az is kiderült, ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Az Egyesült Államokban hódító, új alkoholos italkategóriának, a hard seltzernek máris van magyar változata.
Lehet, hogy mégis almanagyhatalom lehetnénk?
200 éves a Johnnie Walker.
Négy évvel ezelőtt született meg a borvidék fiatalos, bulizós, könnyed karakterét felmutató vörösbor.
Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.
Egy hete mutatták be a termelők a 2020-as BalatonBorokat a nagyközönség előtt.
Végre ismét meg lehet kóstolni a helyi ízeket, borokat, pezsgőket, és újra lehet ejtőzni a szőlősorok között.
A Michelin csillagos éttermek közül elsőként nyitott újra a Costes Downtown, aminek már „okosfesték” is tisztítja a levegőjét.
Szent Orbán.
Egy spanyol séf is elismerően szólt arról paelláról, amelyet egy spanyol cég által kifejlesztett robot készít.
A badacsonyi borvidékre jellemző fajták elkészítésében a Folly már nagy gyakorlatot szerzett.
Díjesővel végződött az International Chocolate Awards világbajnoki döntője.
A versenyen 3 arany-, 11 ezüst-, 10 bronzérem, és 7 ajánlott (commended winner) érem született.
Jó, hogy van nekünk egy Pékanyunk.
Ön szerint van jövője?
Évjárattól függetlenül mindig ugyanazt a magas minőséget hozza.
A magyar királyság első számú beszállítójának számított.
A whiskylázadás idején készült.
Tokaj szerezte a legtöbb aranyérmet.
Első Nemzetközi Ezerjó Nap.
Ők jutottak a döntőbe.
A Semmelweis Egyetem Borát szakmai verseny keretében választják ki.
Képviselheti a magyar, azon belül a tokaji borokat a világ élmezőnyében.
Mérföldkő a 20 éves Agárdi Pálinkafőzde életében.
Hogy új gasztronómiai kultúrával gazdagítsa Budapestet.
Nem olcsó a bordallam.
A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló zsűri.
Top 10 legnagyobb whisky élményünk között ott a helye.
Az ok egyszerű.
A bikavért szeretik az ázsiai vevők.
52 hazai boros honlap indult a kétfordulós versenyen.
Nekünk már évekkel ezelőtt is gyanúsak voltak.
A brit Decanter 36 oldalas mellékletben mutatja be a magyar borokat.
Megjelent az eddigi legátfogóbb könyv a tokaji régióról.
Ma igazi hisztis áprilisi nap volt.
Nem csak azért, mert mindkettőnek van vallásos áthallása.
A rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként.
A GLÉDA vendéglő és az új-zélandi ANZIL Hungarian Restaurant közös akciója.
Mondanám, hogy olyan, mint egy jobb fajta almapálinka, de nem. Jobb.
Kávéval töltik meg az Akváriumot október 8-án.
Befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható – tájékoztatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.