Itt találod az összes cikket a „Gusto” témában!
Ez a 18 nap rendkívüli lehetőséget nyújt arra, hogy kedvező áron lehessen megízlelni a magyar gasztronómia csúcsán lévő vendéglők különleges kínálatát.
Hozzáteszem, egyedüli magyarként, ugyanis a mezőny többi hazai szereplője (Hungaria, Kreinbacher és Szenpéteri borpince) ezüstérmek boldog birtokosaként állhatott a dobogó második fokán.
A lista nemcsak a borszakma számára remek visszajelzés a jelenlegi borpiaci kínálat minőségét illetően, hanem kiváló iránymutatás az érdeklődő, minőségi borfogyasztásra nyitott fogyasztóknak is.
Idei legnagyobb vörösborélményem nem valami flancos és drága nagybor, hanem a Mumus.
Ruprecht Lászlóval, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével beszélgettünk egyebek között arról, miért érdemes ellátogatni szeptember 14-15-én Tatára, a SVÉT legnagyobb rendezvényére.
A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni.
A kaukázusi ország borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg Georgia egyedi boraival a Borfesztiválon.
Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó.
A hatodik etyeki PEZSGŐKONFERENCIA fókuszába idén a pezsgőmárka-építést és eredetvédelmet állították a szervezők.
Szakácskönyveket bemutató sorozatunk következő darabja, a Kárpátkemence, azért érdekes, mert saját műfaji határait feszegeti.
A legtöbb recept ijesztően bonyolultan hangzik, úgyhogy ott egyszerűsítettünk, ahol tudtunk.
Mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerűnek tűnő kérdésre nem lehet egzakt választ adni.
A gasztroélményt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) képviseletében az Anyukám Mondta (Encs), az Ikon (Debrecen), az Iszkor (Mályinka) és a Macok Bisztró (Eger) szolgáltatja.
Sokkal jobb ötletünk van, mint egy korsó sör vagy egy jéghideg fröccs.
A párlatok nem csupán aranyérmet, de a szakmai zsűri külön elismerését is kiérdemelték.
Azt hittem, ötven fölött már soha semmin nem fogok csodálkozni. A Hűvösvölgyi út 66-ban alig két hónapja megnyílt Stúdió Pizza Napoliban mégis elkerekedett a szemem.
Ami első blikkre szembeötlő, az a ráncfelvarrott címke. Hogy előnyére vagy hátrányára, azt döntse el a kedves fogyasztó.
Akkor omlott össze bennem a Kádár-rendszer, amikor életemben először beledugtam az ujjam egy nutellás üvegbe.
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása viselheti idén a Magyarország Tortája címet.
Csütörtökön indul a 18. PanyolaFeszt a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen, ahol többek között néptáncosok, népzenészek, világzene és szatmári ételek várják a látogatókat.
A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A díjazottakat a balatonvilágosi Lavender Teraszon tartott eredményhirdetésen mutatták be.
A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.
Arról van szó, hogy a feleségem a fejébe vette, hogy nemcsak a saját, hanem az én bélflórám egyensúlyát is helyreállítja.
A rendkívül erős mezőnyből így még nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe.
Bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén.
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.
Friss fehérek, gyümölcsös rozék és selymes vörösök.
Az eredményekhez nagyban hozzátett a vidéki desztinációk forgalmának erősödése is.
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.
Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.
Pesten, a Rákóczi úti Hrabal sörözőben azóta is rendszeresen csapon van.
A szakmai szereplők az előzőnél kedvezőbb évre számítanak, a tavalyi visszaesés után az idén 600 ezer hektoliterfok feletti mennyiség várható.
Teszteltük a Roastinót, vagyis azt az kis otthoni pörkölőt, ami a világ legrangosabb szakmai rendezvényéről a legjobb új termék díját hozta el.
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő-igény miatt egyre kisebb területen foglalkoznak Magyarországon bogyósokkal.
Ugyan még mindig alig eszik halat a magyar, de legalább már elérhető alapanyag néhány általános szupermarket hűtőpultjában. Mi egy pénteki akció során futottunk bele egy fél lazacba – mivel alig került többe az afrikai harcsánál, nem volt vita azon, hogy velünk tart a kassza felé.
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
Attilának gyerekkori becsípődése a méz, egyenes út vezetett oda, hogy méz sommelier váljon belőle.
A fröccsbor rég elveszítette pejoratív jelentését, már az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni.
Ritka együttállás, amikor a gyorsétel tesz naggyá egy még kevésbé népszerű fogást: a rámen pont így járt. Ahhoz, hogy az egész világon elismertté váljon, előbb egy börtönviselt zseni kellett, aki feltalálta az instant levest.
Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e a sörpiac.
Igazán rossz hírt jutott el azokhoz, akik követik a remek budapesti étterem, a Laurel facebook oldalát.
Veszélyes vegyületek kioldódása miatt Alpina márkanevű konyhai eszközöket hívott vissza a boltokból a forgalmazó Edco Magyarország Kft. - közölte július 3-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Van néhány olyan növény, ami összefonódott az emberi kultúrával. A füge pont ilyen: ősi, ízletes gyümölcs, amelyet már az ókorban is nagyra értékeltek.
27 gint tesztelt a Nébih, melyek hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálaton is részt vettek.
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.
A szúnyogok minden nyáresti bulit képesek elrontani – kiderült, hogy nem csak vegyszerekkel tehetünk ellenünk. Az sem mindegy, mit eszünk!
Arról, hogy milyen menő – és milyen veszélyeket rejt – a cukkini, már egy hosszabb cikkben értekeztünk. Most arról lesz szó, hogy a hímivarú, termést nem hozó virágai hogyan lehetnek igazi konyhai csemegék.
Ruprecht Lászlóval, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnökével kettős küldetést hajtunk végre.
Egyik nap még a virágokat sütögettük sörtésztában, másnap meg tele hűtő zöld és sárga terméssel.
Amikor az ember több milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, különleges ajtók is megnyílnak előtte.
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven új hely szerepel a Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauzában.
Kevesen dolgoznak odahaza normálisan megélezett késsel. Van, aki tart tőle, van, aki még sosem tapasztalhatta meg, milyen az, ha vág az acél.
Ez az elismerés a szálloda kiemelkedő színvonalú szolgáltatásait, egyedi atmoszféráját és a vendégei számára nyújtott felejthetetlen élményeit értékeli.
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.
Folyamatosan szondázzuk az alkoholmentes italok piaci szegmensét, de szóra érdemes tétellel alig találkoztunk.
Izgalmas kihívás a Stílusos Vidéki Éttermiségtől: idén is meghirdetik az amatőröknek szóló receptversenyüket!
Bátran mondhatjuk, hogy csokiügyben bízhatunk a zürichi műszaki egyetemben, hisz 32 Nobel-díjas tudóst adtak a világnak, másrészt ugye, svájciak. Ki más lenne jobban képben a kedvenc édességünkkel?
A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható.
Úgy tűnik, nem csak a pesti bulinegyedből van elege az ott lakóknak: Tokió egyik legnépszerűbb turistaövezete is igyekszik megfékezni a tivornyát.
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
Kétszáz éves házban sülnek a kovászos kenyerek: megnyílt a Bazsalikomos kert péksége Kecskeméten.
A budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján.
A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról.
Ez az a fajta, ami borként is megőrzi a tőkéről frissen szedett szőlő elsődleges aromáit. Mintha egy fürt szőlőt majszolnánk.
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
Bock József villányi borász vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját kedden az Országházban.
Egyre drágább a narancslé, nem tudni, hol lesz az áremelkedés vége.
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.
Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők.
Szurkolói menüvel készülnek a Nomádban: a 2024-es foci EB csoportmérkőzéseinek idejére ennyi öröm már garantált.
Grammatikai kérdéseknél fontosabb ennek a belsőségnek az íze, amit csak fokozhatunk, ha a szokásos pörkölt helyett hagyjuk, hogy a sült ízek is érvényesüljenek.
A séf kijelentése szerint nincs mit szépíteni a tényen, az étterem jelenlegi formájában csődöt mondott.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.
Nemcsak bor, hanem finom ételek is várják azokat, akik részesei lennének a Napbor ünnepnek, a St. Andrea Szőlőbirtokon.
A Szentendrei-sziget népszerű étterme, a Rosinante két remek programmal csalogat június végén: bbq, kertmozi, grillételek várnak azokra, akik kiélveznék a vidéki vendéglátást.
Tizedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR Európa első és máig egyetlen strandételversenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztrokínálata.
Ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.
Erdélyben fogyasztják, igaz, székely barátaim szerint csak akkor, ha nem találnak jobbat.
Generációs kapocs a tejfölös lepény.
Avagy így tisztítsuk a vágódeszkánkat.
Bár a vidéknek van boros múltja, az utóbbi három évtizedben se szőlőt, se bort nem látott a Burdának nevezett vulkanikus hegy.
Milliókat érint az akár halálos kimenetelű földimogyoróallergia – a rossz hír, hogy növekszik azok aránya, akik az ártatlannak tűnő növényt képtelenek tolerálni.
Ha bab, akkor mindenki a puffadás veszélyeire apellál, pedig vannak olyan fajták, amik sokkal kevésbé fújják fel az embert.
A meleg tavaszi időszak miatt idén várhatóan már július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Ebben az évben a tavalyinál kissé nagyobb területen, mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számíthatnak idén is.
A Balatonfüreden megrendezett Grow du Monde versenyen a magyar borok 8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek.
Teli a kert ribizlivel: pár éve elültettünk néhány tövet, most meg nem győzzük szüretelni. Nem panaszkodom, nehogy félreértsék, csak a sok agrárkudarc után magamnak is meglepő, hogy valami sikertörténetté vált.
Vannak biztos pontok a fővárosban. Az egyik ilyen édességforrás a Sütit akarok a Komjádi uszoda mögött. Most már nem csak a sütikért, hanem fagyiért is betérhetünk oda.
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.
Jelen formájában már csak nyár végéig fogadja a látogatókat a komplexum.
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt.
Akkor lepődnénk meg, ha nem esett volna: a Gourmet Fesztivál nyitónapjához a víz ugyanúgy hozzátartozik, mint a jó ételek és a finom italok.
A londoni International Wine Challenge nemcsak egy verseny a sok közül: a világ legalaposabban és legszigorúbban bírált borversenye.
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
Szombaton egész nap különleges programmal várnak a magyar kisüzemi sörfőzdék.
A Gourmet Fesztivál ideje alatt idén is a megszokott helyen, de több, izgalmas újdonsággal vár mindenkit a Kreinbacher Birtok.
Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!
Bodzaerdők és csalánlevelek között tört utat magának a nyelvem, aztán hársfavirágban és akácban tobzódik. Harsány, fegyelmezetlen, vad, szenvedélyes, csípős. Régen lelkesedtem már ennyire egy borért.
Azon túl, hogy finomak, nyugodtan mondhatjuk, hogy hazai superfoodok, hisz összetevőik és tápértékük remek alapanyaggá teszi őket.
A japán késeket filmek, könyvek és legendák táplálta misztikum lengi körül. A valóság viszont szerethetőbb a meséknél.
A kadarka számomra évtizedek óta nagy dilemma. Ugyanakkor tisztelem azokat a borászokat, akik számára nem kérdés, hogy a fajtából értékes, izgalmas, egyedi bor készthető.
A Budapest Beer Week csapata ismét összehozta a magyar kraft főzdéket egy közös sör erejéig a májusi BPBW 2024 sörhetük és korlátlan kóstolónapjaik apropóján.
Vannak olyan városok, amiknek békés, szerethető hangulata van, olyanok, ahova mindig jól esik visszamenni: nekem Mosonmagyaróvár is ilyen, így nem kellett kétszer feltenni a kérdést, megyek-e a Belvárosi Gasztro Tavaszra.
Most már egyenes út vezet a nyárba, azaz itt a kerti partik szezonja, amelynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek.
A St. Andrea pincészet idén újra megrendezi immár hagyományos nyárköszöntőjét, a Napbor Ünnepet.
A Rókusfalvy Pál által alapított nívós díjjal semmilyen anyagi juttatás nem jár, de a megtiszteltetésről egy köztér is hírt ad.
Szerencse, hogy csak a főzés végén kell az ételhez adni, így megkérdezhetjük a vendégeinket, milyen génkészlettel rendelkeznek.
Ön tudja, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között?
Tavaly mindössze 20 millió hektoliter sört főztek, 2,7 százalékkal kevesebbet mint az előző évben.
A kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők kerülnek főszerepbe az idei Gourmet fesztiválon.
Szomszédasszonyom átküldött egy kis tálat, benne két szép nyúlmáj és egy pár vese.
„Óriási párharcnak lehetünk tanúi, kedves nézőink, kiélezett küzdelem, fej-fej mellett haladnak…” – üvöltené a mikrofonba akármelyik sportriporter, ha látná, micsoda harcban áll egymással a kert végében a menta és a citromfű.
Az édes ízek iránti vágy kiölhetetlen – velük van és velünk is marad. A magyar gasztronómiában évszázadok óta jelen vannak a desszertek, de ahogy a világban mindenütt, a klasszikus sütemények itt is az 1800-as években jelentek meg, hogy a huszadik századra elnyerjék el azt a formát, amit jelenleg is ismerünk és keresünk.
Az otthon számos illatának egyike a vasárnapi rántott húsé. Annyira hozzá van csomózva a gasztronómiánkhoz, hogy lehetetlen érzelmek nélkül közelíteni hozzá.
Visegrádra átmenni mindig kaland: kávé mellett várni a lusta kompot, felhajtani, nézni, ahogy a csuklóval odakötött motoros lavírozik, hogy irányba fordítsa az utasokat és járműveket szállító hajótestet.
Három éve indult útjára, de máris kilenc országban mozgatta meg a borvilág fantáziáját a GROW du Monde.
A török konyha elképesztően gazdag és izgalmas, de a legtöbb külföldi csak a döner kebabot ismeri.
Szolnokon, a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében tartották a Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntőjét és díjátadó ünnepségét.
1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk.
A színe is pompás, de az izgalmak az illatánál kezdődnek: lila virág, ibolya és lila akác, meggy, cseresznye.
Az ő neve lesz a 18., amely a Borászok Borásza Csillagok Sétányán ragyog majd.
Május elsejei felvonulás helyett inkább a kivonulást ajánljuk: a mályinkai Iszkor étterem tavaszi vásárt tart, ahol kedvenc környékbeli beszállítóik érkeznek majd a patakparti teraszra.
Mától új séf dolgozik az Arany Kaviár élén. Molnár Bence személyében egy fiatal, kiemelkedően tehetséges, a Bocuse d’Or séfverseny-sorozat visszatérő alakja formálja az étterem kínálatát.
Ehhez fogható szilvapálinkát még sosem kóstoltunk.
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.
A panna cotta ugyan ránézésre epres volt, de ha a mélyére nézünk a dolgoknak, a finom olasz desszert sem lógott ki a főzőest tematikájából.
A borász maga is büszkén emlegette, micsoda kihívás Tokaj-Hegyalján ilyen könnyed, a szürke hétköznapokat megvidámító, virágos-gyümölcsös egynyári bort kikalapálni.
Kevés alapanyag van egymástól olyan távol, mint a chilei hínár, a börzsönyi gomba és a nagymarosi chili.
Izgalmas négykezes vacsoraest vár azokra, akik Kisharsány felé veszik az irányt.
A London Spirits Competition az egyik legnevesebb nemzetközi verseny a szeszes italok világában.
Aki elköveti azt a hibát, hogy csak úgy mentát ültet a kertbe, vessen magára.
Izgalmas célponttá válhat a Corvin áruház első emelete, ahol a nemzetközi Time Out Market nyitná meg az első magyarországi gasztropiacát.
Egy extra szűz olívaolaj számomra ugyanolyan élmény, mint egy jó bor.
Május 3-5. között rendezik meg Tokaj-Hegyalja tavaszi minifesztiválját, a Bűbájos Hétvégét.
Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.
Itt a gévagomba szezonja, amivel isteni, húsmentes hamburgert készíthetünk!
Mindenkinek van valami függősége, legtöbbször több is. Velünk sincs másképp, és talán nem is annyira bűnös addikció, hogy végzetesen vonzódunk a régi szakácskönyvekhez.
Jó érzés, hogy nagyon sok ember képes nagyon sok kilométert utazni egy finom ebédért vagy egy stílusos vidéki gasztronómiai tematikájú rendezvényért.
A lángos nem csak Közép-Európában számíthat sikerre: úgy tűnik a rendkívül erős japán street food térképen is van helye a kelt tésztából sült klasszikus fogásnak.
Az ország déli részébe látogattunk el, hogy felfedezzük, mit tartogat nekünk a terület Morvaországtól nyugatra, a Šumava-hegységtől pedig keletre.
Június első szombatján a Balaton-felvidék csodás szőlőhegye megtelik élettel és egy napra a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep.
A fővároson kívüli éttermek megérdemlik a figyelmet – ennek jegyében díjaztak ma, április 8-án termelőket, konyhákat és a minőségi gasztronómiáért dolgozó szakmai szereplőket.
Ha már a kedvünkért pénzt, energiát és időt fektet valaki az állattenyésztésbe, akkor megtisztelve őt, illene a disznókat - megbecsülve ezzel az állatot is – az orra hegyétől a farkáig elfogyasztani.
Teszteltük a Stílusos Vidéki Éttermiség egyik legújabb tagját.
Elrajtolt az országos online szavazás, ahol a sörrajongók eldönthetik, milyen, teljesen egyedi és újonnan megalkotott recept alapján készüljön el az Ország Söre.
Esküdt ellensége vagyok minden gyerekkel vagy kutyával nyomuló lájkvadász posztnak, de ezúttal Momó tényleg a kóstolás főszereplőjévé vált.
Étteremből SVÉTterem.
Évek óta hagyománynak számít a Hú!SVÉT Mini rendezvény, és minden alkalommal van valami küldetése. Az esemény bevételéből idén a palkonyai nyári gyermektábort szeretnék támogatni.
A kérdést egy olvasónk tette föl nekünk e-mailben.
Nagyon sok szupermarketben kapható és ilyenkor még az albán pékek is sütik, de nincs jobb az egyszerű és ízletes házi változatnál.
Három hónapig nevelkedett finomseprőn, innen nyerhette az átlagosnál mélyebb színét és zamatgazdagságát.
A következő hónapok biztosan elhozzák kedvenc csokoládéink drágulását és ezzel együtt a minőségromlás veszélyét is.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
A tudatos ünnepi készülődés jegyében három kategóriában várják a pályaműveket: tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő receptek.
Pillanatok alatt a bükki régió állócsillaga lett a mályinkai Iszkor étterem.
A jó hírből sosem elég. Van még egy. Március 27-én 17 órakor mangalica borvacsorán vehetnek részt azok a szerencsések, akik időben foglalnak asztalt.
A címben foglalt állítást nem én mondom, hanem a legendás szakértő, Jim Murray írja Whisky Bibliájában.
A standokra a Dunakanyar gazdái, börzsönyi és nógrádi őstermelők rakják ki portékájukat.
A tárlat április 7-ig látogatható a Magyar utca 2. alatt található kiállítótérben.
Nem sikerült megismételni a dobogós helyezést a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjén, de nem maradtunk díj nélkül.
A mi kedvencünk nem kötődik szorosan egyik tájegységhez sem, éppen ezért nem is kell agyalni azon, hogy milyen fűszerrel készüljön, mert itt leginkább a technológiáról van szó.
Március 20-án a termőföld állapotára és fontosságára szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét.
A csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese áll.
Hogy segítsünk elkerülni a csalódást, vegyük végig az alapfogásokat.
Jelentős előrelépést hozhat a Balaton, ezzel együtt a magyar bor nemzetközi pozicionálásában.
Nem bor, nem sör, nem is pezsgő, mégis az egyik legüdítőbb buborékos alkoholos ital.
A Natura Hill étterem márciusi borvacsorája minden szempontból olyan közel volt a természethez, amennyire az egy étteremben lehetséges.
Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, a gyűjtésére vonatkozó szabályokat.
Most, hogy a húsvét a kertek alatt, érdemes legalább egyszer egy évben házi tormakrémet készíteni, hogy a sonka füstölt ízeit az arcüregünkig rúgja fel imádnivalóan pikáns íze.
A vonatos címkéiről, hangulatos boltjáról és a szépen kivitelezett kóstolótermétől ismert főzde berendezéseinek kapacitása akár évi 95 ezer liter is lehet.
Ez itt egy előzetes. Nem mozié, hanem egy portréé. Az idén 30 éves etyeki Hernyák birtokról szól majd a sztori. Hernyák Laciról, Hernyák Tomiról, meg Valiról. Na meg az Etyeki Pezsgőről.
Mimi Thorisson olasz és francia témájú kötete nem sima receptgyűjtemény, hanem menettérti jegy egy olyan ideális világba, amiről mindannyian szívesen ábrándozunk.
A március 9-i Mini SVÉT a súlyos ételsor ellenére nem csak a kosztról szólt. Ugyanilyen fontos a hangulat és az évről-évre összeverődő remek társaság.
Figula Misi az alapoktól a csúcsokig bebizonyította, hogy nemzetközi szinten is versenyképes borokat lehet az olaszból faragni.
Nemcsak a termesztők száma, a kapszaicin mennyisége növekszik, hanem a hazai paprika rangja is.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt.
Határon túl átívelő est vár a borok és a slow food kedvelőire.
Mindenünk adott ahhoz, hogy ez az étel bekerüljön a magyar gasztrokánonba, mégis kevesen ismerik a tőlünk északnyugatra kifejezetten népszerű kulajdát.
Felülmúlta a várakozásokat a március 4-én megtartott II. Árpád Párlat Koktélverseny.
Az április 21-25. között megrendezendő Hungarian Wine Summit egyedülálló lehetőség a magyar borászok számára.
Szökőévente egyszer akad a horgomra hazai nagy élmény. Idén tényleg szökik az év, talán ezért dobta a gép elém ezt a pazar tételt.
A világ elismert teljesítményeit nyújtó borászatai közé, a Great Wines World 2024 exkluzív amerikai eseményére kapott meghívást a St. Andrea Szőlőbirtok.
Híres séfekkel és kiváló borászokkal együtt azt kutattuk, hogyan lehetne tágítani a tokaji borok gasztronómiai horizontját. Történelmi pillanatnak lehettünk tanúi.
Ezektől az olaszrizlingektől Matt Kramer amerikai borkritikus is seggre ülne.
A tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült.
A díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék.
Legalábbis nekünk tavaly az alábbiak okozták a legnagyobb élményt. Persze megint csalunk egy kicsit, mert két pirosbort is becsempésztünk a vörösök közé.
Szokásos évzáró összegzésünk 2023 legnagyobb fehérboros élményeiről.
Ez volt a 2023-as év legnagyobb pezsgőélménye.
Az utóbbi évek nemzetközi sikereiről, a bikavérben rejlő lehetőségekről, James Suckling 98 pontos értékeléséről, a hazai bormegmondókról, sőt a birtokon zajló generációváltásról is beszélgettünk Lőrincz Györggyel, a St. Andrea szőlőbirtok borászával, vezetőjével, lelkével.
A pincészettel szemben vannak előítéleteink, amiket ennek a bornak sikerült lebontania.
Ez volt... sorozatunkban a 2023-as év legjobb és legrosszabb élményeit sorakoztatjuk fel.
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!
Günzer Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé, így 24 év után ismét villányi borász nyerte a díjat.
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
Újabb nemzetközi elismerés.
Az erdő és mező kincsei nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is.
Birtokbor a javából, a Szent György-hegyről, Szigligetről és a Hajagosról szüretelt szőlő leve az évjárat és a területek keresztmetszete.
November 25-én a Corinthia Hotelben 60 kiállító 150 tételét kóstolhatják azok, akik jegyet váltanak a legszebb magyar vörösborokat felvonultató rendezvényre, a Bordói Novemberre.
Nemrég adtunk hírt arról, hogy a világ egyik legismertebb borszakírója, James Suckling 98 pontra értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát.
Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
A Hungexpón október 26-án rendezték meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét, ahol négy séf szállt ringbe.
James Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerésnek számít.
Laza, pimasz és egészségtudatos és napszakonként változik a stílusa.
Az előítéletek csak arra jók, hogy leromboljuk őket.
Talán ez az egyetlen olyan színvonalas hazai boros rendezvény, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a kóstoltató pult mögött valóban maga a borász vár bennünket.
Várható volt, hogy a hazai pezsgőforradalom motorjaként aposztrofált birtok előbb-utóbb letesz az asztalra egy nagy formátumú prestige cuvée-t.
A Top kategóriában 5.900 Ft-tól, a Prémium kategóriában 7.900 Ft-tól, az Exkluzív kategória éttermeiben pedig 9.900 Ft-tól kínálják a 3 vagy akár 4 fogásos menüsorokat, szervizdíjjal együtt.
Nincs naprakészebb kiadvány a Tokaji borvidék borászatairól, éttermeiről, szállásairól és megannyi egyéb látnivalóiról.
Kávéval töltik meg az Akváriumot október 8-án.
Kovács Antal szerint nem elég, ha valaki jól tud dekantálni.
Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória.
Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00-17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is.
A jubileumi, 10. Világbajnokságra közel 1000 tételt küldtek a világ 19 országából, amit 11 napon keresztül bírált a 3 zsűritag: Tom Stevenson, Essi Avellan MW és Márkus György.
A Corinthia Hotelben megtartott nyilvános kóstolón adták át a Winelovers Wine Awards díjait.
Nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, illetve a Zöld csillagos éttermek száma is.
A francia és nemzetközi szakemberekből álló zsűri második alkalommal értékelte aranyéremmel a magyar sajtmanufaktúrát.
Padlizsánpizza, seperc alatt.
Ez lesz a Kreinbacher portfólió legértékesebb tételének premierje.
Táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a mézet megfelelő mennyiségben és mindig a nap meghatározott időszakaiban fogyasszuk.
A Winelovers Wine Awards célja, hogy megtalálja Közép-Kelet-Európa legkiválóbb borait, és a nemzetközi piacra segítse őket.
Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat.
Tavalyi sikereit ismételve idén is összesen három csillagot hozott el a világszerte gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett megmérettetésről.
A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.
Okozott bennem némi érzelmi káoszt, hogy Badacsonyban egy borozó teraszán nem kéknyelűt, hanem magyar kisüzemi pilst fogok kóstolni.
Impozáns birtokokkal találkozhatnak a résztvevők.
Magyar jégkrémet is díjaztak a gasztro Oscaron.
Zavarba ejt, mert elsőre azt gondolom, ez bizony siller, de hát a címkén mégis rosé szerepel.
A díj célja, hogy a hazai hagyományokat és a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel műfajteremtő legyen.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.
A jelentősen bővített friss kötetben a 170 legizgalmasabb borászat mellett helyet kapnak a régió legjobb éttermei, legújabb szálláshelyei és a legkiválóbb rendezvények, fesztiválok, látnivalók, de interjúk is.
Nemcsak ritka, különleges fajta, de a magyar fehérbor egyik legizgalmasabb példánya is egyben ez a bor.
Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 10-13. között.
Raposkán nőtt fel és édesapjával karöltve alig több mint fél hektáron szürkebarátot és olaszrizlinget művel, mindkettőből referencia értékű borok készülnek.
A faszenes grillezés 10 alapszabálya.
Magyar borászat most először került fel a Top50-es listára.
A kutatásból az is kiderül, melyik a balatoni régió hat borvidéke közül a legfelkapottabb.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Az idei Gourmet nagy felfedezése volt ez az édesbor.
Idén is díjazta a magyar éttermek borlapjait a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.
A magyarok kedvenc vasárnapi étele nem megy ki a divatból.
Előszeretettel vadászunk a Lidlben és az Aldiban szuper ár-érték arányú borokra, pezsgőkre, és többször van sikerélményünk, mint nem.
A Stühmer Százszorszép bonbonosdoboz azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik.
Már 5 győztes járta végig a fődíjként nyert spanyolországi pezsgőtúrát.
Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos.
Az olaszrizling méltatlanul lenézett szőlőfajta, de ha megfelelő kezekben van, akkor tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.
Az Arany Sörpecsét Európa egyik legfontosabb sörversenye a csehországi Litomericében.
Bárhol kóstoltam, két napon keresztül előbb-utóbb felemlegették. Túl sokan ahhoz, hogy szó nélkül hagyjuk.
A sörrajongók kérései alapján összerakott receptből született meg.
Minden generáció számára tud újat mutatni a pezsgő és a rántott hús univerzumban is.
A Gourmet egy óriási szabadtéri sétálókóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában.
Ez az olasz pezsgő képes versenyezni a champagne-nyal.
Dr. Lőrincz György személyesen mutatja be az érdeklődőknek a 21 éves St. Andrea Szőlőbirtok legújabb tételeit, ritkaságait, újdonságait.
Az Almás Kert Cider Feszten végigkóstolhatjuk a magyar termelői cidereket május 27-én és 28-án Etyeken.
A végső sorrend, mely idén is izgalmas fordulatok eredményeként alakult ki.
A Veganeeta Home az elmúlt 5 évben olyan népszerű lett a hazai és külföldi turisták körében, hogy a tulajdonos új helyre költöztette csapatát.
Egyszer ezzel a címmel írtam róla: A bor, amiben még sosem csalódtam. És ezt azóta is tartom.
Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.
Ideális fröccsbor, már aki az illatosabb fajtát keresi, tiszta traubi.
Igaz, csak egy napra, de az ütős lesz. Együtt borozhatunk Pesten a Balatonfüred-Csopak borvidék borászaival.
Az ír whiskey azzal tűnik ki máshol készített társai közül, hogy kifejezetten könnyű ital.
Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep.
Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt.
Sosem tudok végérvényesen dönteni a spanyol vagy az olasz olajok között, mert mindig érnek meglepetések.
A nemzetközi zsűri négy kategóriában választott bajnokot, három kategóriában osztrák bor, míg a friss portugieserek versenyében egy villányi bor diadalmaskodott.
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán.
Az új évjárattal legelőször április 15-én a pécsi Dóm Kőtárban, a Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt kísérő kóstolófesztiválon találkozhattak az érdeklődők.
Az eddiginél is egységesebb és fenségesebb címkét kapott a teljes szortiment.
Tavaszi újdonság a Grillcsirkés bagett articsókával, vegetáriánus választékként pedig érkezik a Csicseriborsó szendvics sárgarépa ágyon.
Izgatottan pattintjuk le a koronazárat a nyugdíjba vonult dugóhúzó sörnyitó részével.
A visszaszámlálás elkezdődött, április 21-én kiderül, ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, kit választanak a Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza.
A szakértők összegzése szerint jól érezhető a magyar bor minőségi fejlődése.
Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava.
Szekszárd is képes ebben a műfajban etalon értékűt villantani.
A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.
Azok munkáját kívánja elismerni, akik a megelőző év során olyan termékeket fejlesztenek, amelyek ötvözik az édességkészítés legjobb hagyományait a jelen idők kihívásaival.
Olyan volt, mint Paul Newman A hallgatag ember című westernben. Nehéz olyasvalakivel interjút készíteni, akit szemmel láthatóan nem dob fel, ha kérdéseket intéznek hozzá.
Az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat.
Nők nélkül a magyar söripar egészen másképp alakult volna.
Mitiszol? Az vagy, amit megiszol.
Az „Év Bortermelője Magyarországon 2022” díj átadására és a nyertes munkájának méltatására a Magyar Bor Akadémia gálaebédet rendez április 2-án a Budapest Marriott Hotelben.
Már a napsárga címke is mosolyt csalt az arcomra, az illata és az első korty viszont gyöngyöző kacagásra ingerelt.
A vidéki gasztronómiát erősíti francia desszertekkel és újragondolt magyar süteményvariációkkal.
A vákuumcsomagolás napjaink egyik legmodernebb frissen tartási eljárása, nemcsak a profi séfek körében, hanem a háztartásokban is.
Az összes felmerülő kérdésre Petzold Attila párlatszakértővel keressük a válaszokat.
Ezen a ponton elszabadulni látszik a pokol, de semmi ok a pánikra. Bármennyire is sistereg és csirizesedik, tartsunk ki, kevergessük végtelen nyugalommal.
A kilenc éve alapított egyesület ma már 55 tagja elkötelezett az egész éves balatoni szezon, a minőségi vendéglátás, turisztikai szolgáltatás mellett.
Aranysárga színét az aszús hordótól kapta, amelyben érlelték. És itt rögtön álljunk is meg egy szóra.
Ezt a fajtát senki nem veszi olyan komolyan ebben az országban, mint ő, aki az elegancia és harmónia szobrát faragja ki belőle.
A tulajdonos szerint az arany cappuccino nem csupán divattermék, ugyanis a nemesfémnek állítólag kifejezetten jó hatása van az egészségre.
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
Nem tudja elviselni, ha kukából eszik valaki.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok március 3-án, a 11. Borkonferencián.
A január 22-23-án megrendezett lyoni Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország csapata versengett.
Évindító munkaebédnek indult, gasztrokaland lett belőle.
Hogy melyik gyümölcs nyerné a legillatosabb pálinka címet, nem tudom, de az biztos, hogy ez a birs dobogós lenne.
Ők aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.
A megfelelő fagyasztóláda kiválasztása attól függ, hogy mire fogod használni.
Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.
A legendás 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem bezárja kapuit, de nem szűnik meg. A világsztár séf, René Redzepi a New York Times-nak azt nyilatkozta, ez valami újnak a kezdete.
A megemelkedett áraknak tudható be, hogy az étterembe járó közönség egy része lefelé kategóriát váltott.
Magyar Bor Nagydíj 2022.
A vörösborok top 10-es listája mellett összeállítottuk az idén kóstolt fehérborok közül a számunkra legkedvesebb 10-et is. Zárójel: szerintünk a hazai fehérborok sokkal izgalmasabb, árnyaltabb, sokrétűbb, gazdagabb és egyedibb képet mutatnak, mint a vörösök. Zárójel bezárva.
Idén is sok bort kóstoltunk, lelkiismeretesen jegyzeteltünk, úgyhogy nem volt nehéz összegyűjteni a 10 legemlékezetesebb magyar vörösbort. A sorrend ez esetben lényegtelen, mindegyik nagy élmény volt.
Hogy Budapest tele van jobbnál jobb kézműves pékségekkel, abban ma már nincs semmi érdekes. Arra viszont még mindig felkapjuk a fejünket, ha a főváros határain kívül bukkanunk csúcsminőségű kovászos kenyérre és fantasztikus péksüteményekre. Ismerjék meg Éva és Albert történetét.
Csupa nemes alapanyag kerül a tésztánkba.
Számomra az egri bikavér ezen a belépő, majd a magasabb szinteken is egyértelműen bizonyítja, hogy a cuvée-k idehaza hitelesebben mutatják meg a termőhely egyediségét, mint a fajtaborok.
A magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.
A nagy szakértősködés közben ugyanis hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről az egyszerű, ámde annál valósabb igényről: egy bor legyen finom. És vajon minél drágább, annál finomabb?
Gyerekkorában medve akart lenni, de szerencsére borász lett.
A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
Hogy milyenek a borai? Nos, Ádám volt olyan bevállalós, hogy élő adásban pattintsa ki a dugót a palackokból, mi meg finomkodás nélkül mondtuk el benyomásainkat.
Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.
Az ünnepre hangolódás mellett a rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a magyar bor mindenkori állapotáról a lehető legpontosabb képet fesse.
Az év legkülönlegesebb boreseménye várja a közönséget november 25-én a miskolci Zenepalotában, ahol az ország minden szegletéből érkező 20 borásznő mutatja be borait.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
A magyar Bocuse csapat előkelő pozícióból, az európai válogatón elért második helyezéssel érkezik majd a gasztronómia fővárosába január végén.
A nem is annyira matcha-, mint inkább pisztáciazöld keksz állaga egyszerre omlós és roppanós, az aromája pedig épp csak annyira egzotikus a zöldtea-portól, hogy akinek bejön ez az ízvilág, egy életre rákattanjon.
A neves bormagazin szerkesztői az elmúlt év vakkóstolóin több mint 8800 bort értékeltek - közülük választották ki azt a legjobb 100-at, amelyet a minőség, érték, elérhetőség és a bor mögött álló történet, annak egyedisége és izgalmassága alapján rangsoroltak.
A villányi bortermelők minden évben maguk választják ki azt a 12 bort, amely egy éven át képviseli és viszi hírét a Villányi Franc-nak idehaza és a nagyvilágban.
Év végi és adventi csodás programok, vásárok a Badacsonyi borvidéken.
Aromás-fűszeres, vékony, visszafogottan édes finomság.
Van egy borbár Budapesten, ahol csak kis tételes, hazai borokkal foglalkoznak, de azokkal nagyon.
Egy ideje rá vagyok kattanva a somlói juhfarkra, ezért ezzel a palackkal sem kellett sokáig szemeznem, hogy végül együtt menjünk a pénztárhoz.
December 4-én 150 kiállító, 500 bor, 50 helyi termék várja a vendégeket, mindez egyetlen belépőjeggyel.
Nemcsak a hazai, de a nemzetközi borszakma is komoly érdeklődést mutatott a Tokaj School of Wine Business (TSWB) egyedülálló borüzleti képzése iránt, rögtön az első évfolyamba Nagy-Britanniából és Szlovákiából is érkeztek hallgatók.
Idén először már nem csak budapesti, hanem vidéki éttermeket is minősített a Michelin Guide francia étteremkalauz.
A november 11-én érkező korong egyik száma a „Jól igyál!”, ami a magyar borvidékek, de főként Villány előtt tiszteleg.
Az „Év Bortermelője 2022” cím öt jelöltje bemutatkozik a Borest a Bor Akadémián rendezvényen. Melyikük lesz az Év Bortermelője 2022-ben Magyarországon?
Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek-italok a Hegedűs Gyula utcai GRK'S Greek Kitchen-ben.
Jim Murray tíz évvel ezelőtt 93 pontra értékelte, a San Francisco World Spirits Competition zsűrije pedig kétszer egymás után dupla aranyéremmel jutalmazta.
Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is. A kutatásban részt venni és szavazni november 30-ig a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.
A Vylyan Pincészet a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok találkozásának lehetőségével ad lendületet és kihívást a jövő grafikusművészeinek.
Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame legújabb tagja, a Szepsy Pincészet pedig Európa legjobb borászata.
A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.
Első alkalommal rendezik meg október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordómintaként mutatja meg a borokat azoknak borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.
Aki jegyet vált a Merengő Ünnepi Gálára, valószínűleg hasonló megvilágosodás élményben lehet része.
Egy csepp vaj vagy olaj sincs benne, és a cukormennyiség is visszafogott.
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.
Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.
A tematikus kampányhoz csatlakozó több, mint ezer étteremben nagy kedvezménnyel fogyaszthatnak azok a vendégek, akik előzőleg regisztráltak a programra.
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.
A népszerű Kálvin téri matcha teázó, a Matcha Tsuki előtti terasz egy délutánra átalakul és két magyar rekordkísérlet helyszíne lesz.
A könyv a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárja fel.
Október 2-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégépkereskedők és baristák várják a közönséget.
Az itt következő receptek könnyen elkészíthetőek, tökéletesen bírják a dobozos hurcolást, finomak és nem utolsó sorban minőségi tápanyagokban gazdagok.
Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha.
A CSWWC idei, kilencedik kiadására rekordszámú, szám szerint 21 országból érkezett be közel ezer tétel. A 11 napig tartó értékelési folyamat során 147 tétel kapott arany és 249 pezsgő ezüstérmet.
Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban.
Pláne nem tokajit. A birtok hisz a tokaji pezsgő jövőjében, szeretne hosszan érlelt tételeket is készíteni.
A négynapos fesztivál gazdag programkínálatával egyszerre kíván szólni a gasztronómia, a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséghez és a szakmai látogatókhoz is.
Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni.
Az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ legjobb három méze között végzett a Dr Honey hársméze, összességében pedig bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé.
A birtok megálmodója, Debreczeni Pál nem kisebb vízióval fogott hozzá a pincészet felépítéséhez, mint hogy a Vylyan név felkerüljön a világ bortérképére.
Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.
A magyar manufaktúrát egyébként valóságos csillaghullás árasztotta el, hiszen másik három nevezett terméküket is díjazták a gasztronómiai Oscaron.
Ötödik alkalommal rendezték meg az egyetlen magyar szervezésű nemzetközi borszakíróversenyt. Nem sok ilyen verseny van Európában, még kevesebb, amelyik megélt 5 évet.
Programok két keréken, nem csak bringásoknak!
Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata.
Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek borok, hogy a magyar közönség előtt bemutatkozhassanak.
A Szent György-hegy meghatározó borászata 2014 óta minden dűlőjében biogazdálkodást folytat.
A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.
Ha japán, akkor letisztultság, kifinomultság, legyen az kert, festészet, tea, autó vagy szamuráj kard. Fokozottan igaz ez a whiskyre, amelyben kelet és nyugat spiritualizmusa találkozik.
A Szent György-hegy hajnalig program napközbeni kistestvére a Szent György-hegy matiné, amit idén először rendeznek meg szeptember 3-án, a szüreti időszakban.
Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.
A Balatoni Kör által nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját.
Nyilván az ember mindig tud hova fejlődni, de nekem ez hatalmas visszaigazolás, hogy jó úton járok. Nagyon boldog vagyok, hogy én is hozzájárulhattam kis országunk gasztronómiai fejlődéséhez.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.
Aki a kézműves sörökre gerjed, most gyorsan zárja be a böngészőjét. Ez a cikk nem neki íródott.
Augusztus 11-14. között rendezik meg a falu éves fesztiválját.
Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.
Most ezt ajánljuk mindenkinek.
Ilyen a furmint megfizethető, posztmodern, rafinált, izgalmas verziója.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.
A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Neki kell kidolgoznia a 2023–2026-os időszak Nemzeti Bormarketing Stratégiáját, előkészítenie a végrehajtását.
A 2022-es konferencián sem lesz ok panaszra, amikor is a világ legsikeresebb pezsgőfajtáit járják majd körbe a szervezők.
Nem újdonság, hogy az Arany Kaviár étterem törekvése, hogy vendégeik megkülönböztető egyediséggel találkozhassanak a fine dining világán belül is.
Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkát.
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
A GROW du Monde versenyt a szerbiai Péterváradon rendezték meg idén június elején, ahol 7 ország 164 bora került a nemzetközi zsűri elé.
A Vili Papa csakis az arra méltó, legjobb években kerül palackba. Bordói stílusú házasítás cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot fajtákból.
Rossz hírnek rossz a hírmondója is. Reméljük, ez nem igaz. Együtt szomorkodunk a cukrászda tulajdonosával, aki édességműhelye facebook oldalán búcsúzik.
Az est során a vendégek megkóstolhatták a magyar Bocuse d’Or csapat két versenyételét, amelyek a március végén itthon megrendezett európai válogatón ezüst szobrot hoztak hazánknak.
Az idei nyáron Pályi Zsófia Balatonról készített, nemzetközileg is elismert fotósorozata került a falakra. A kiállítás augusztus 10-ig megtekinthető.
Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen, ami a műfaj történetében egyedülálló.
Hogy éltük túl ezeket a borzalmakat? Erről és még sok minden másról beszélgettünk Cserna-Szabó András íróval, a másnaposság és a gasztronómia felkent papjával.
Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre.
Egészen pontosan 17 kiemelt cukrászdáról számolhatunk be, 10 Budapesten, 7 vidéken található.
A SOTE kiemelten támogatja a tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászokat, pincéket.
Szép magyar eredmények születtek a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei versenyén.
A június 11-én érkező Filmfröccs, talán az egyik legizgalmasabb program a havonta jelentkező etyeki Piknik 12 állomásai közül.
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI) szeptemberben elindítja 1 éves borüzleti menedzser képzését.
A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.
Több száz európai éttermet teszteltek, a határt a legolcsóbb háromfogásos menünél húzták meg, ami 30 euró alatti árat jelent, természetesen 1 főre.
Fazekas Ádám most olyan újdonsággal rukkolt elő, amin a legedzettebb fagyifanok is meghökkentek.
Most már biztos, hogy a 2022. június 17-18-án debütáló Somló Fesztivál és az évek óta népszerű Somlói Éjszakai Pincetúra minden idők legnagyobb, országos szintű rendezvénye lesz a Somlói Borvidéken.
Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.
A Gourmet nagy visszatérése és 10. évfordulója alkalmából a Kreinbacher Birtok ezúttal dupla helyszínnel jelentkezik.
A Horizont Brewing és a Gemenc Distillery együttműködése évekre nyúlik vissza.
Május 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.
Az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.
A Disznókő 2021-es Visus Hárslevelűje olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak.
„Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól.
A világ egyik legrangosabb borversenye az International Wine Challenge (IWC), ahol idén három tokaji bor kapott aranyérmet. A magyar borok összesen 3 arany-, 13 ezüst- és 9 bronzérmet hoztak haza.
Pécs, Villány, Szekszárd és Tolna borvidékek ötven pincészete és 150 nevezett bora versengett a rangos elismerésért, amely a régiós bormarketing egyik legnagyobb hagyománnyal bíró eszköze.
Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az “örökség” jegyében.
A közösségi bor célja bemutatni a borvidék illatos fehér szőlőfajtáinak sokszínűségét, és ezáltal megszólítani a fiatal borkedvelő közönséget.
A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.
Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.
35 helyi borászat összefogásával elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.
Thummerer Vilmost választották a tizenhatodik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Május 16-án ismét átadják a legjobb éttermeknek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A trendekről Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide lapigazgatója mesél.
Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra kiválasztott egy menhelyen élő kutyát, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga gluténjelzőnek a kislánya mellé.
Könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben. Nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok.
A nyolcadik Portugieser du Monde champion díját két kategóriában osztrák, egy-egy kategóriában magyar és német borok nyerték el. A kiemelkedő boroknak járó aranyérmet összesen 18 bor érdemelte ki, közülük 11 magyar és 7 külföldi (szlovák, osztrák és német).
Az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le.
A főszerepben a falu borászai, akik a nyitott pincék mellett számos programmal is készülnek.
A budafoki Mushroom Republic étteremben, szűk körben mutatta be Kiss Gábor villányi borász legújabb, exkluzív tételét, mely eddigi munkásságának megkoronázása. Ahogy a költő mondja, föltette az i-re a pontot.
A portugieser (egykori nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.
Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.
Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.
Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.
Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.
Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.
Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.
Imádom, amikor egy óriás sörgyár kis, kézműves főzdével kooperál.
Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.
Dubaj lett az első közel-keleti úti cél, amelynek éttermei bekerülnek a világhírű Michelin-kalauz étteremajánlójába.
Április 9-10-én ismét a Millenárison zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenkettedik KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak harminc kiállító termékeiből.
Amikor 1847-ben Arany János Toldija pályadíjat nyer a Kisfaludy Társaság pályázatán, Champagne-ban már lerakták a Bérêche pezsgészet alapjait, amely 175 éve a család tulajdona.
A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet: aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben.
Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain.
Áprilisban indul útjára az Etyeki Piknik 12, amelynek keretein belül immár havonta lesznek tematikus események Etyeken.
Az @1bor1vers keresi azokat az észak-balatoni pincészeteket, akiknek egy-egy kiemelt tétele szívesen „viselne” kortárs verset.
A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része volt március 27-én, Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Véget ért a világ legfontosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője Budapesten. A két napos versengés után íme a 2022-es Bocuse d’Or Europe dobogósai.
A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron.
Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a közel 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása volt.
Stílusosan ünnepelte 20. születésnapját a St. Andrea szőlőbirtok, egy éppen 225 éves burgundiai borászat társaságában. Na, de hogy kerülnek a nagy múltú, világhíres Maison Louis Latourborai főszereplőként a St. Andrea egerszalóki ünnepi asztalára?
Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.
Portugieser du Monde, Franc du Monde, Wine Travel Awards – mi ezekben a közös? Mindháromnak köze van Villányhoz, mindhárom nemzetközi megmérettetés, ezen túl mindháromra a tavaszi–nyáreleji időszakban kerül sor.
5 nap, 6 mesterkurzus, közel 100 borászat, több mint 100 nemzetközi szakember.
Az idei tavaszi Étterem Hét 11 napon át, március 17-től március 27-ig tart. Ebben az időszakban ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát 114 magyarországi top étterem.
Csernus doki legnagyobb dobása szerintem, hogy Egerben, a Dobó téren, az 1770-es években épült Naymayer ház földszintjén 2017-ben megnyitotta Depresso névre keresztelt speciality kávézóját.
Angol nyelven indult államilag akkreditált cukrászsegéd-képzés a Culinary Institute of Europe szervezésében.
Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.
28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.
A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.
Három nap alatt a palack feléig jutok, akkor föladom. Mindezt 4690 forintért nagyon sokallom. Igyák meg New Yorkban.
Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében így gondol az egri csillagra: „Kevés olyan borvidék van, ahol kiváló fehér és vörös házasításokat lehet készíteni. Eger ilyen. Fontosnak tartom, hogy az egri csillagon keresztül megmutassuk Eger kiváló fehérboros adottságait.”
Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.
Összesen közel 4200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban.
Ígérem, több furmintot már nem kóstolunk februárban, de szerettünk volna valami ütős tétellel pontot tenni a hónap végére. Sikerült.
Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának.
A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet tavaly.
Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.
Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.
Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.
A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.
A lisztérzékeny fogyasztóknak gluténmentes IPA-val, továbbá egy teljesen új termékkategóriával is bővült a MONYO Brewing szortimentje.
Menyhárt Attila cukrász megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, ezzel első magyarként kijutott a világbajnokságra.
Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt.
A stout, akárcsak a porter felső erjesztésű, testes, fekete sör. Az O’Hara Irish Stout a műfaj szép példánya. Feketébb a feketénél, keserűbb a keserűnél. Mégis szeretjük.
Bárcsak a lottón lenne ilyen mázlink. Megint belefutottunk egy remek ár-érték arányú borba.
Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.
A tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is.
Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ.
Január 26-án a Dobosi Birtokközpontban összegyűlt a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek!
A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.
Továbbra is kitartóan vadásszuk a kiemelkedően kedvező ár-értékű borokat, és most újabb gyöngyszemre bukkantunk.
Korábban 20 éven át a Tokaj Oremus belföldi kereskedelmi és marketing vezetője volt.
2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.
A minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon.
Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.
Tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!
A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra.
A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.
Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.