„Nagy októberi” forgalomról számoltak be a szálláshelyek

2024. 11. 28., 09:28

2024 októberében a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken közel 1,5 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el, a szálláshelyek összes bruttó árbevétel 91 milliárd forint volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2024. októberben a vendégek száma összességében 15, a vendégéjszakáké 8,5 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken. (A szezonálisan kiigazított adatok alapján a vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 7,6 százalékkal bővült 2023 októberéhez képest.) A vendégéjszakák 71 százaléka kötődött a kereskedelmi szálláshelyekhez, ahol a forgalom 5,7 százalékkal meghaladta az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 16 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 8,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4,2 százalékkal volt magasabb az előző év azonos havinál. (A szezonálisan kiigazított adatok alapján a belföldi vendégek száma 6,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,3 százalékkal bővült 2023 októberéhez képest. A 738 ezer belföldi vendég 1,6 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 540 ezer vendéget és közel 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7,2 százalékkal haladta meg a 2023. októberit. A belföldivendég-éjszakák száma az előző év azonos időszakához képest a Szeged és térsége turisztikai térségben2 nőtt a legnagyobb mértékben (17 százalékkal), és egyedül Gyula és térségében csökkent (1,9 százalékkal). A Balatonnál 6,7, Budapesten 0,8 százalékkal nagyobb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 23, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a külföldi vendégek száma 24, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 12 százalékkal bővült 2023 októberéhez képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 740 ezer külföldi vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 522 ezer vendéget és csaknem 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százaléka szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 11 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 24 százalékkal nőtt 2023 októberéhez mérten. A külföldivendég-éjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva a legerőteljesebben Gyula és térségében emelkedett (20 százalékkal), a leginkább pedig a Budapest környéke turisztikai térségben esett vissza (11 százalékkal). A Balatonnál 16, Budapesten 15 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma, az utóbbi növekedéshez a fővárosban rendezett jelentős sportesemények is hozzájárultak.

A hónap folyamán összesen 24 613 turisztikai szálláshely, ezen belül 2479 kereskedelmi, illetve 22 134 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 961 szálloda és 1070 panzió volt nyitva október egy részében vagy egészében.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 91 milliárd forint volt, folyó áron 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal többet, 2,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS