Életmód

Itt találod az összes cikket a „Életmód” témában!

Hódít a látványos napelemes terasz – csak be kell kötni és kész is

Hódít a látványos napelemes terasz – csak be kell kötni és kész is

Óriási siker a napelemes terasz, pedig a tetőre szerelt panelek nagyságrendekkel hatékonyabbak. A siker kulcsa a csináld magad megoldásban és abban rejlik, hogy újabb energiatermelő felület nyílt az otthonokban.
2024. 01. 13., 09:00
Házi sörfőzde: ezzel az okos készülékkel otthon készülhet a sör

Kifejlesztettek és hamarosan piacra dobnak egy olyan eszközt, amivel a sör az otthon elkészíthető italok közé kerül, ráadásul a fogyasztása gyakorlatilag hulladékmentessé válik. A berendezés önmagában egy sörfőzde, hiszen egyesíti a sörfőzés, az erjesztés és a csapolás folyamatát.

2023. 12. 01., 10:25
Évente már ötmillió életet követelnek a fosszilis tüzelőanyagok

A COP28 nyitányára véresen komoly statisztikákkal készülő WHO szerint ennyivel több ember hal meg minden egyes esztendőben, csupán azért, mert a világ nem képes megszabadulni a károsanyag-kibocsátástól. A világméretű probléma lassan egyenértékű a dohányzással.

2023. 11. 29., 13:10
Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik

Mostantól saját algatelep nevelésével is hozzájárulhatunk a világ szén-dioxid-csökkentő erőfeszítéseihez. A forradalmi készlet csodás biotechnológiai eredmény, ami egyszerre szolgálja az oktatás és a környezettudatosság céljait.

2023. 11. 15., 13:10
125 ezer éve 2023 volt a legmelegebb év a Föld bolygón

Már most biztos, hogy a világon a 2023-as év volt a legmelegebb, nem csak azóta, hogy mérik, hanem a számítások szerint hosszú évezredek óta. Sok negatív rekord megdőlt, a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót.

2023. 10. 27., 11:10
A globális felmelegedés 1,5°C-ra szorításához a jelenleginél hétszer gyorsabban kell csökkenteni a szén-dioxid-intenzitást

Míg éves szinten 17,2 százalékos dekarbonizációra lenne szükség, addig 2000 óta egyetlen G20-országnak sem sikerült évi 11 százaléknál többet elérnie. Bár a napenergia-felhasználás 24,4 százalékos, sosem tapasztalt mértékű növekedése biztató, a PwC Net Zero Economy Indexe szerint minden töredékfoknyi felmelegedés megakadályozásáért komoly árat kell fizetnünk.

2023. 10. 12., 15:22
A sör lesz a klímaváltozás következő áldozata

Ha ezt sem vesszük komolyan, akkor mit? Feltárták, hogyan alakul a következő időkben a sör legfőbb összetevőjének sorsa, és kiderült: globális bajban van a világ egyik legnépszerűbb itala.

2023. 09. 30., 11:00
Október 1-től ingyenesen leadhatók a használt gumiabroncsok

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek.

2023. 09. 14., 13:08
Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal

Beköszöntött a mesterséges tengeri ételek kora azzal, hogy egy szomszédos országunkban, a világon elsőként került szupermarketekbe egy additív gyártású lazacfilé. A termék sosem látott igazi halat, mégis egészséges, teljes értékű alternatívája az igazi húsnak, és hazánkban is elérhető.

2023. 08. 10., 16:23
76 ezer fölé emelkedett a zöld rendszámos járművek száma

Idén júliusban átlépte a 76 ezret a zöld rendszámmal rendelkező járművek száma Magyarországon, melyek több mint fele tisztán elektromos személyautó. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 21 ezerrel több jármű kapott világoszöld hatósági jelzést, és több mint a kétszeresére nőtt a környezetkímélő motorkerékpárok száma is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS