Digitális terápiatervező szoftver segíti a daganatos betegségek kezelését

Digitális terápiatervező szoftver segíti a daganatos betegségek kezelését
2024. 07. 04., 15:40

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. által kifejlesztett onkológiai döntéstámogató rendszer mesterséges intelligencia segítségével elemzi a genetikai és klinikai vizsgálatok adatait, majd hozzájuk rendeli azokat a gyógyszereket, hatóanyagokat, amelyektől az adott esetben a legjobb eredmény várható.

Az emberi szervezet különféle daganatainak kialakulásáért közel hatszázféle gén hatmillió különböző hibája, mutációja felel. Minden betegben 2–8 génhiba kombinációja van egyszerre jelen, ezért minden daganat egyedi, mindegyikkel másképp kell felvenni a harcot. Az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően dinamikusan nő az egyes génhibákra ható célzott gyógyszerek száma, így a jól eltalált, személyre szabott terápia akár évekkel is meghosszabbíthatja a beteg életét. Ezzel szemben a nem megfelelő kezelés szó szerint káros lehet, ráadásul felesleges anyagi terhet ró a betegellátó rendszerekre és a társadalom egészére is. A szükséges hatóanyagok kiválasztása azonban nem egyszerű, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen: minden génhiba több gyógyszerrel, és minden gyógyszer több génhibával is kapcsolatban állhat. Ezért van szükség radikálisan új megoldásra az optimális kezelések és immunterápiák megtervezéséhez – olvasható az NKFI Hivatal honlapján megjelent beszámolóban.

Az Oncompass digitális terápiatervezése a daganat molekuláris profilját elemezve képes a biológiai törvényszerűségek azonosítására, a tumor molekuláris kódjának „feltörésére”, és ezáltal annak a támadáspontnak a meghatározására, amelyre célzott gyógyszer alkalmazható. A döntéstámogató eszköz az egyén molekuláris profilja alapján, mintegy 34 ezer szabály felhasználásával, jelenleg 1200 hatóanyagot képes személyre szabottan rangsorolni. A szoftver rendszerezve kezeli a szakmai publikációkban fellelhető teljes tudásanyagot, előre meghatározott algoritmus szerint súlyozva és kombinálva a tudományos bizonyítékokat (ún. evidenciákat). Ennek alapján objektíven rangsorolja a terápiás lehetőségeket oly módon, hogy mindig a tudományos bizonyítékok által leginkább alátámasztott kezelést sorolja előre az ún. aggregált evidenciaszint (AEL) értéke alapján. Ez segíti a célzott gyógyszerek kiválasztását, egymáshoz való viszonyuk, alkalmazási sorrendjük meghatározását.

A támogatott projekt – amelyben az Oncompass a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetével, valamint a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetével működött együtt – azt segítette elő, hogy szoftver algoritmusait preklinikailag és klinikailag is validálják, ezáltal lehetőség nyíljon az eljárás regisztrálására diagnosztikai és terápiás döntéselőkészítő eszközként. A fejlesztés révén a magyar betegek az elsők között férhetnek majd hozzá a precíziós onkológia legkorszerűbb kezelési lehetőségeihez, Magyarország pedig egyik éllovasa lehet a személyre szabott orvoslás történelmi fejlődésének.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS