Itt találod az összes cikket a „Gasztrohírek” témában!
A Veganeeta Home az elmúlt 5 évben olyan népszerű lett a hazai és külföldi turisták körében, hogy a tulajdonos új helyre költöztette csapatát.
Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.
Tavaszi újdonság a Grillcsirkés bagett articsókával, vegetáriánus választékként pedig érkezik a Csicseriborsó szendvics sárgarépa ágyon.
Azok munkáját kívánja elismerni, akik a megelőző év során olyan termékeket fejlesztenek, amelyek ötvözik az édességkészítés legjobb hagyományait a jelen idők kihívásaival.
A vidéki gasztronómiát erősíti francia desszertekkel és újragondolt magyar süteményvariációkkal.
A vákuumcsomagolás napjaink egyik legmodernebb frissen tartási eljárása, nemcsak a profi séfek körében, hanem a háztartásokban is.
A kilenc éve alapított egyesület ma már 55 tagja elkötelezett az egész éves balatoni szezon, a minőségi vendéglátás, turisztikai szolgáltatás mellett.
A tulajdonos szerint az arany cappuccino nem csupán divattermék, ugyanis a nemesfémnek állítólag kifejezetten jó hatása van az egészségre.
Nem tudja elviselni, ha kukából eszik valaki.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
A január 22-23-án megrendezett lyoni Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország csapata versengett.
Évindító munkaebédnek indult, gasztrokaland lett belőle.
A megfelelő fagyasztóláda kiválasztása attól függ, hogy mire fogod használni.
Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.
A legendás 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem bezárja kapuit, de nem szűnik meg. A világsztár séf, René Redzepi a New York Times-nak azt nyilatkozta, ez valami újnak a kezdete.
A megemelkedett áraknak tudható be, hogy az étterembe járó közönség egy része lefelé kategóriát váltott.
Hogy Budapest tele van jobbnál jobb kézműves pékségekkel, abban ma már nincs semmi érdekes. Arra viszont még mindig felkapjuk a fejünket, ha a főváros határain kívül bukkanunk csúcsminőségű kovászos kenyérre és fantasztikus péksüteményekre. Ismerjék meg Éva és Albert történetét.
A magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.
A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
A magyar Bocuse csapat előkelő pozícióból, az európai válogatón elért második helyezéssel érkezik majd a gasztronómia fővárosába január végén.
Idén először már nem csak budapesti, hanem vidéki éttermeket is minősített a Michelin Guide francia étteremkalauz.
Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek-italok a Hegedűs Gyula utcai GRK'S Greek Kitchen-ben.
Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is. A kutatásban részt venni és szavazni november 30-ig a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.
Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.
A tematikus kampányhoz csatlakozó több, mint ezer étteremben nagy kedvezménnyel fogyaszthatnak azok a vendégek, akik előzőleg regisztráltak a programra.
A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.
Az itt következő receptek könnyen elkészíthetőek, tökéletesen bírják a dobozos hurcolást, finomak és nem utolsó sorban minőségi tápanyagokban gazdagok.
Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha.
Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban.
A négynapos fesztivál gazdag programkínálatával egyszerre kíván szólni a gasztronómia, a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséghez és a szakmai látogatókhoz is.
Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni.
Az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ legjobb három méze között végzett a Dr Honey hársméze, összességében pedig bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé.
A magyar manufaktúrát egyébként valóságos csillaghullás árasztotta el, hiszen másik három nevezett terméküket is díjazták a gasztronómiai Oscaron.
A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.
A Balatoni Kör által nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját.
Nyilván az ember mindig tud hova fejlődni, de nekem ez hatalmas visszaigazolás, hogy jó úton járok. Nagyon boldog vagyok, hogy én is hozzájárulhattam kis országunk gasztronómiai fejlődéséhez.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.
Mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerűnek tűnő kérdésre nem lehet egzakt választ adni.
Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.
Most ezt ajánljuk mindenkinek.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.
A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Nem újdonság, hogy az Arany Kaviár étterem törekvése, hogy vendégeik megkülönböztető egyediséggel találkozhassanak a fine dining világán belül is.
Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkát.
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
Rossz hírnek rossz a hírmondója is. Reméljük, ez nem igaz. Együtt szomorkodunk a cukrászda tulajdonosával, aki édességműhelye facebook oldalán búcsúzik.
Az est során a vendégek megkóstolhatták a magyar Bocuse d’Or csapat két versenyételét, amelyek a március végén itthon megrendezett európai válogatón ezüst szobrot hoztak hazánknak.
Egészen pontosan 17 kiemelt cukrászdáról számolhatunk be, 10 Budapesten, 7 vidéken található.
Több száz európai éttermet teszteltek, a határt a legolcsóbb háromfogásos menünél húzták meg, ami 30 euró alatti árat jelent, természetesen 1 főre.
Fazekas Ádám most olyan újdonsággal rukkolt elő, amin a legedzettebb fagyifanok is meghökkentek.
Május 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.
Az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.
Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az “örökség” jegyében.
A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.
Május 16-án ismét átadják a legjobb éttermeknek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A trendekről Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide lapigazgatója mesél.
Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.
Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.
Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.
Dubaj lett az első közel-keleti úti cél, amelynek éttermei bekerülnek a világhírű Michelin-kalauz étteremajánlójába.
Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain.
A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része volt március 27-én, Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Véget ért a világ legfontosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője Budapesten. A két napos versengés után íme a 2022-es Bocuse d’Or Europe dobogósai.
A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron.
Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a közel 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása volt.
Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.
Az idei tavaszi Étterem Hét 11 napon át, március 17-től március 27-ig tart. Ebben az időszakban ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát 114 magyarországi top étterem.
Csernus doki legnagyobb dobása szerintem, hogy Egerben, a Dobó téren, az 1770-es években épült Naymayer ház földszintjén 2017-ben megnyitotta Depresso névre keresztelt speciality kávézóját.
Angol nyelven indult államilag akkreditált cukrászsegéd-képzés a Culinary Institute of Europe szervezésében.
A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.
Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.
Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának.
A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet tavaly.
Menyhárt Attila cukrász megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, ezzel első magyarként kijutott a világbajnokságra.
Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is.
A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.
2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.
Szomorú jövő a magyar mezőgazdaságban.
Noha a Michelin-kalauzban akad pár pénztárcabarát hely is, azért azt a legtöbb gasztrokibic tudja, hogy a csillagos éttermek többségében egy sok fogásos ebéd vagy vacsora kisebb vagyonba kerül.
Az étterem Instagram oldalán kis videóval búcsúzik, egy fém tálcán meggyújtanak egy kitépett papírlapot, amin a time to say goodbye felirat olvasható.
Természetesen Magyarország sem hiányozhat a Top 10-ből.
A European Best Destinations független utazási portál tíz napig tartó online szavazásán a budapesti rendezvényre 163 országból csaknem 25 ezer szavazat érkezett.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
Szomorúak vagyunk, mert mi is sokat látogattuk ezt a fantasztikus műintézményt, amit anno Takács Lajos keltett életre.
Magyarországon nem csak a fogyasztásának, de a termelésének is komoly hagyománya van, ami jó néhány szabadalmi bejegyzést eredményezett.
Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár!
A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.
Az év gasztrofelmérése - 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása.
A magyarok kedvenc ételei között stabil és igen előkelő pozíciója van a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Éppen ezért nem mindegy, milyen a mák minősége.
A nemzetközi hírű, díjnyertes csokoládékülönlegességeiről ismert chocoMe manufaktúra ínyenc ganache-aival évről évre újraértelmezi a szaloncukrot is.
Megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi térképre.
A FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol gasztronómia és művészet találkozik: a falakon kortárs művészek alkotásai, a tér pedig kiegészül egy látványkonyhával és chef’s table-el.
A Csíz két érme soha nem látott magyar siker.
Az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanotto séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.
Nyolcvanöt év szünet után újra fergeteges piaci hangulat töltheti be Veszprém különleges formájú, csodálatos műemlék épületekkel körülvett főterét, az Óváros teret.
A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét. A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.
Melyik házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a Z generáció körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.
Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.
A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Az évek során globális jelentőséget kapott a lista, és komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg a Mákos-fehércsokis almatorta elnevezésű alkotásával.
Irány Máriafürdő!
Ez tényleg igazi szenzáció.
Néhány alapszabály.
Ez erős lesz.
Az idei versenyre 23 édességgel nevezett 13 Balaton környéki cukrászda, kézműves fagylaltozó.
A bisztrómenüt Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és Mautner Zsófia gasztroblogger mutatták be.
Olyan vendéglőlánc első eleme, amely olasz gasztronómiát kínál a vendégeknek.
Nemcsak dizájnosabb, de átláthatóbb is lett az oldal.
Végre ismét meg lehet kóstolni a helyi ízeket, borokat, pezsgőket, és újra lehet ejtőzni a szőlősorok között.
A Michelin csillagos éttermek közül elsőként nyitott újra a Costes Downtown, aminek már „okosfesték” is tisztítja a levegőjét.
Egy spanyol séf is elismerően szólt arról paelláról, amelyet egy spanyol cég által kifejlesztett robot készít.
Díjesővel végződött az International Chocolate Awards világbajnoki döntője.
Ön szerint van jövője?
Mérföldkő a 20 éves Agárdi Pálinkafőzde életében.
A GLÉDA vendéglő és az új-zélandi ANZIL Hungarian Restaurant közös akciója.
Magyar termék nyerte Londonban a világ legegészségesebb italainak versenyét.
Nincs ünnep chocoMe csokoládé nélkül.
Így született meg az anyákat segítő együttműködés.
Népszerű lett az alkoholrendelés a korlátozások hatására.
Kinyitnak az éttermek, bárok, kávéházak.
34 mogyorókrémet vizsgáltak.
Bevállalták.
Kiszorítja a mákos-diós bejglit a karácsonyi asztalról?
Több mint 300 partner jelezte csatlakozási szándékát a NetPincérhez.
Hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni.
A megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott.
Sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.
Karácsonyra limitált kiadású, vegyes csokoládé szaloncukor válogatással készül.
Teljesen új ízvilágot szerettek volna létrehozni.
Az International Chocolate Awards regionális versenyén.
Az év fagylaltja 2020.
A Szupermenta 32 csemegeuborkát tesztelt.
A versenyre 13 cukrászat és fagylaltműhely nevezett.
Izgalmas alapanyagok domináltak.
Kiszagolja.
Rangos világversenyen.
A NÉBIH munkatársai 22 húskészítményt vizsgáltak.
Magyar chilisiker Amerikában.
Huszonkét virslit vizsgáltak meg.
A libaételekre fókuszál.
Emelte a tétet a nagymarosi chilimágus.
Magyar Sajtmustra.
Nudli.
Elkészítik az ország legnagyobb sajtját.
A 2019-es verseny győztesei.
Nem is egy, hanem négy.
És a többi is.
Különleges.
És Magyarország Tortája is.
Megjelent a Magyar Konyha 2019-es balatoni gasztrokalauza.
Az élet jobb kávéval.
A térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzése a cél.
A mi listánk.
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.
International Chocolate Awards.
A tavasz első hírnöke.
Ez az olasz pezsgő képes versenyezni a champagne-nyal.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a projekt kivitelezési és finanszírozási szerződését.