Gasztrohírek

Itt találod az összes cikket a „Gasztrohírek” témában!

Óvatosan a medvehagymával

Óvatosan a medvehagymával

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, a gyűjtésére vonatkozó szabályokat.
2024. 03. 09., 17:59
Nagyot megy a magyar chili

Nemcsak a termesztők száma, a kapszaicin mennyisége növekszik, hanem a hazai paprika rangja is.

2023. 10. 05., 12:05
Most kell étterembe menni

A Top kategóriában 5.900 Ft-tól, a Prémium kategóriában 7.900 Ft-tól, az Exkluzív kategória éttermeiben pedig 9.900 Ft-tól kínálják a 3 vagy akár 4 fogásos menüsorokat, szervizdíjjal együtt.

2023. 08. 31., 12:59
Nem mindegy, mikor eszünk mézet

Táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a mézet megfelelő mennyiségben és mindig a nap meghatározott időszakaiban fogyasszuk.

2023. 08. 02., 10:12
A Spicces Füge lett Magyarország Tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

2023. 06. 19., 14:06
Igazi retro sztár a Százszorszép bonbonosdoboz

A Stühmer Százszorszép bonbonosdoboz azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik.

2023. 06. 09., 10:31
Ezek Magyarország legjobb cukrászdái

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

2023. 05. 21., 16:05
Újranyitja kapuit a Veganeeta Home

A Veganeeta Home az elmúlt 5 évben olyan népszerű lett a hazai és külföldi turisták körében, hogy a tulajdonos új helyre költöztette csapatát.

2023. 03. 13., 20:09
Damniczki nyerte az Édesség Innovációs díjat

Azok munkáját kívánja elismerni, akik a megelőző év során olyan termékeket fejlesztenek, amelyek ötvözik az édességkészítés legjobb hagyományait a jelen idők kihívásaival.

2023. 02. 16., 11:10
Új tagokkal bővült a Balatoni Kör

A kilenc éve alapított egyesület ma már 55 tagja elkötelezett az egész éves balatoni szezon, a minőségi vendéglátás, turisztikai szolgáltatás mellett.

2023. 01. 11., 17:39
A magyar csapaton a világ szeme a  Bocuse d’Or lyoni döntőjén

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb.

2023. 01. 09., 17:56
Laboratóriummá alakul a világ leghíresebb étterme

A legendás 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem bezárja kapuit, de nem szűnik meg. A világsztár séf, René Redzepi a New York Times-nak azt nyilatkozta, ez valami újnak a kezdete.

2022. 12. 26., 11:57
Szerelemből született pékség

Hogy Budapest tele van jobbnál jobb kézműves pékségekkel, abban ma már nincs semmi érdekes. Arra viszont még mindig felkapjuk a fejünket, ha a főváros határain kívül bukkanunk csúcsminőségű kovászos kenyérre és fantasztikus péksüteményekre. Ismerjék meg Éva és Albert történetét.

2022. 12. 14., 16:24
Itt a nagy krumpliteszt

A magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.

2022. 12. 04., 15:49
Az encsi Anyukám mondta titka

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

2022. 11. 27., 16:48
Ezek a legjobb szaloncukrok 2022-ben

Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.

2022. 11. 23., 15:04
Itt vannak az Év Bejglije verseny győztesei

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

2022. 10. 20., 09:47
Keresik a magyarok kedvenc egészséges ételét

Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is. A kutatásban részt venni és szavazni november 30-ig a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.

2022. 10. 06., 12:41
Nem csak a vegánok eszik a vegánt

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

2022. 09. 29., 17:13
Végre kevesebb élelmiszert dobunk ki

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

2022. 09. 21., 15:05
Októberben kell étterembe menni

Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha.

2022. 09. 15., 14:27
A túlélés a cél a vendéglátásban

Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban.

2022. 09. 10., 21:19
Ez lesz Veszprém legnagyobb dobása

A négynapos fesztivál gazdag programkínálatával egyszerre kíván szólni a gasztronómia, a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséghez és a szakmai látogatókhoz is.

2022. 09. 07., 13:29
Rezsicsökkentés spagettivel

Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni.

2022. 09. 06., 09:08
Dobogós lett Amerikában a magyar hársméz

Az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriájában a világ legjobb három méze között végzett a Dr Honey hársméze, összességében pedig bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé.

2022. 08. 15., 13:29
Ez a ceruza koktélparadicsomot terem

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

2022. 08. 03., 19:32
Magyar cukrász sikere Párizsban

Nyilván az ember mindig tud hova fejlődni, de nekem ez hatalmas visszaigazolás, hogy jó úton járok. Nagyon boldog vagyok, hogy én is hozzájárulhattam kis országunk gasztronómiai fejlődéséhez.

2022. 07. 31., 15:37
Mit igyunk a lecsóhoz?

Mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerűnek tűnő kérdésre nem lehet egzakt választ adni.

2022. 07. 24., 14:00
Megtaláltuk a nyár legüdítőbb szörpjét

Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.

2022. 07. 16., 11:08
Fazekas Ádám a világ második legjobb fagylaltkészítője

A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.

2022. 07. 13., 14:45
Itt vannak az Év Fagylaltja díj idei győztesei

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

2022. 06. 30., 08:36
A jó házi fagyi titka

Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkát.

2022. 06. 29., 17:40
Már keresik az idei Év Strandételét

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

2022. 05. 23., 12:22
Támad a szilvakatyó, a csücsür és a baraboly

Május 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.

2022. 05. 20., 20:18
A húsmentes ételek nem a rántott sajtnál kezdődnek

Az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.

2022. 05. 17., 18:08
Íme Magyarország 10+2 legjobb étterme

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

2022. 05. 11., 09:56
Ahol végigkóstolhatjuk Magyarországot

Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény - ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot - idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az “örökség” jegyében.

2022. 05. 05., 16:45
Belezúgtam ebbe a vagány vegán hamburgerbe

A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.

2022. 04. 14., 11:50
A tökéletes húsvéti sonka nyomában

Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.

2022. 04. 12., 19:04
Megnyílt a legnagyobb Culinaris

Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.

2022. 03. 30., 17:09
Fogyatékkal élők segítenek a kijevi állatkertnek

Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain.

2022. 03. 23., 19:46
Lezajlott a Bocuse d’Or Europe első napja a Hungexpón

A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte pedig azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron.

2022. 03. 22., 11:47
Élőben követhetjük 2022 legnagyobb gasztronómiai eseményét

Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.

2022. 03. 17., 11:17
Indul az ínyencségek hete

Az idei tavaszi Étterem Hét 11 napon át, március 17-től március 27-ig tart. Ebben az időszakban ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát 114 magyarországi top étterem.

2022. 03. 07., 15:57
Ezért az étteremért érdemes Esztergomba menni

A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.

2022. 03. 02., 18:10
Oroszország nem indul a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén

Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.

2022. 02. 22., 19:40
Különleges étterem nyílt Fóton

Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba. A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának.

2022. 01. 31., 19:10
Az ízletes rizike lett az év gombája

Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.

2022. 01. 25., 20:00
Új ízzel támad a csokoládémágus

A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.

2022. 01. 19., 16:42
Idén visszatér a Gourmet Fesztivál

2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.

2022. 01. 18., 17:32
A magyar cukrász lekörözte az olaszokat

Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.

2022. 01. 05., 17:53
Itt a világ 15 legdrágább Michelin-csillagos étterme

Noha a Michelin-kalauzban akad pár pénztárcabarát hely is, azért azt a legtöbb gasztrokibic tudja, hogy a csillagos éttermek többségében egy sok fogásos ebéd vagy vacsora kisebb vagyonba kerül.

2021. 12. 13., 19:54
Nálunk van Európa legjobb karácsonyi vására

A European Best Destinations független utazási portál tíz napig tartó online szavazásán a budapesti rendezvényre 163 országból csaknem 25 ezer szavazat érkezett.

2021. 11. 28., 17:14
Ezek idén a legjobb bejglik

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

2021. 11. 24., 20:37
A csapvíz jobb és olcsóbb, mint a palackos

Azt, hogy kinek mit jelent környezete védelme, leginkább mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával milyen szinten terhelik környezetüket. És akkor még nem is számolták ki, hogy a pénztárcájuk mennyivel rosszabbul jár!

2021. 11. 22., 14:33
Sokan ugranának fejest a vendéglátásba

Az év gasztrofelmérése - 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azoknak, akik nincsenek benne: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása.

2021. 11. 22., 09:40
Így lesz finom a mák az ünnepi süteményekben

A magyarok kedvenc ételei között stabil és igen előkelő pozíciója van a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Éppen ezért nem mindegy, milyen a mák minősége.

2021. 11. 12., 16:02
Ahol a kortárs konyha a kortárs művészettel találkozik

A FELIX Kitchen&Bar november 15-én AQVA néven megnyitja új termét, ahol gasztronómia és művészet találkozik: a falakon kortárs művészek alkotásai, a tér pedig kiegészül egy látványkonyhával és chef’s table-el.

2021. 11. 02., 21:16
Meghalt a tiramisu atyja

Az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanotto séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.

2021. 10. 23., 11:11
Bocuse d'Or-életműdíjat kapott Bíró Lajos

A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét. A Hungexpo új kongresszusi központjában csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.

2021. 10. 15., 13:49
Melyik a magyarok kedvenc házi sütije?

Melyik házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a Z generáció körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.

2021. 10. 14., 19:58
A finnek feltalálták a mesterséges kávét

Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

2021. 10. 10., 14:03
Ez a világ 50 legjobb étterme

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Az évek során globális jelentőséget kapott a lista, és komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

2021. 05. 26., 17:38
Újra kinyit Budapest szőlőskertje

Végre ismét meg lehet kóstolni a helyi ízeket, borokat, pezsgőket, és újra lehet ejtőzni a szőlősorok között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS