Itt találod az összes cikket a „A hét bora” témában!
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.
A Szent György-hegy meghatározó borászata 2014 óta minden dűlőjében biogazdálkodást folytat.
Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.
Ilyen a furmint megfizethető, posztmodern, rafinált, izgalmas verziója.
Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen, ami a műfaj történetében egyedülálló.
A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.
Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.
A budafoki Mushroom Republic étteremben, szűk körben mutatta be Kiss Gábor villányi borász legújabb, exkluzív tételét, mely eddigi munkásságának megkoronázása. Ahogy a költő mondja, föltette az i-re a pontot.
Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.
Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.
Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.
Három nap alatt a palack feléig jutok, akkor föladom. Mindezt 4690 forintért nagyon sokallom. Igyák meg New Yorkban.
Ígérem, több furmintot már nem kóstolunk februárban, de szerettünk volna valami ütős tétellel pontot tenni a hónap végére. Sikerült.
Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.
Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.
A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.
Bárcsak a lottón lenne ilyen mázlink. Megint belefutottunk egy remek ár-érték arányú borba.
Továbbra is kitartóan vadásszuk a kiemelkedően kedvező ár-értékű borokat, és most újabb gyöngyszemre bukkantunk.
Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.
Ez a bor lerombolja azt a sztereotípiát, hogy a Dunán innen csak a Balaton északi partján lehet nagy fehérborokat készíteni.
A chardonnay itt utánozhatatlan zamatokkal válaszol a hűvös klímájú, mészköves-agyagos terroirra.
A fajtáról eddig sokkal aszketikusabb kép élt bennem.
Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka.
Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat.
Magyar vörösborral ilyen még nem történt.
Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.
Évjárattól függetlenül mindig ugyanazt a magas minőséget hozza.
A magyar királyság első számú beszállítójának számított.
Ma igazi hisztis áprilisi nap volt.
Nem csak azért, mert mindkettőnek van vallásos áthallása.
Az eredmény pazar.
Kulcsszava a tisztaság és az alkotórészek közötti egyensúly.
Ott lehet a legjobb szőlőt termelni.
Badacsony emblematikus, őshonos szőlője.
Ha csak egy burgenlandi kékfrankost választhatok, akkor ezt.
Bacsó jóslata beigazolódott.
Attól még bor, ráadásul jó bor.
Avagy a szívem csücske.
Bio paraméterek és francia klónok.
A magyar borvilág egyik legmegosztóbb figurájától.
Ez a zöldveltelíni könnyet csalt a szemembe.
Melyik az igazi?
Koccintson aszúval, nem bánja meg.
A hangsúly eltolódott a borszerűség felé.
Ráadásul féláron.
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.
Összetéveszthetetlenül tokaji, ugyanakkor át is lépi saját árnyékát.
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.
A cím tudatosan provokatív, viszont tapasztalatok hosszú sora mondatja velünk.
A fajta nem veszik el az összképben, de a fókusz inkább a termőhelyen van.
Rozé miatt ritkán fogok a húrok pengetésihez. Most mégis kénytelen vagyok lantot ragadni.
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.
Ebben az árkategóriában szokatlan mélység színben, illatban, ízben.
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.
Szeretjük a chilei borokat.
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.
Pláne nem benzinkúton.
Kell ehhez bátorság.
Nem az a hamar kipukkanós fajta.
A karantén meghitt magányában ismerkedem a zsákmánnyal.
Összetéveszthetetlenül somlói és olasz.
Ez szerelem.
Furmint Február.
Újradefiniálták a Balatont.
A Balatonfüred-Csopaki borvidék ebben a műfajban is képes valami egyedit felmutatni.
Nem a fajta, csakis a termőhely érdekel.
Ráadásul a Balaton déli partjáról.
Buborékjait jóval drágább pezsgők is megirigyelnék.
Üvegbor.
Eljött a pillanat.
Szerencsénk volt.
Ribera del Duero.
A politika beleszólt.
Baron Philippe de Rothschild Cadet d'Oc Syrah 2018.
Megkóstoltuk.
Somló makettje.
Mintha nem is a birtok második, hanem első bora volna.
Ezeknek a boroknak lelkük van.
Mesteri hordóhasználat.
Anomália.
Ebből érdemes betárazni.
Guden Barbara Rosé 2018.
Szeretünk jól járni.
Milyen borokat lehet Pannonhalmán készíteni.
Weninger Organic Red 2015.
Ha van mire, azért felkapjuk a fejünket. És most van.
Liebling.
Ez a mi kék borunk, haha.
10 éves a WineAge.
Inni jó.
Az eredmény mellbevágó.
Vagy inkább soha.
És amit a sushival művel, az tényleg nyolc napon túl gyógyuló élmény.
Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk Montalcino szülötte.
Tudják, mi a legszebb ebben a borban? Hogy sosem látott fahordót.
Egy bor tündérországból.
Ezzel a borral sikerült újrafogalmazni egy brandet.
Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.
Visszahozza a tavaszt.
Besorolhatatlan.
Semmi tutti-frutti, semmi eper, még kevésbé szamóca vagy málna.
Nekem az aszú az ősz szinonimája.
Ennél jobb magyar kékfrankost még nem ittam.
Ebben a könnyed műfajban is lehet karaktert adni a bornak.
Na, de ki volt Irsai Olivér?
Van benne valami leírhatatlan plusz.
1500 forintért, hazai viszonylatban, ajándék.
Pláne, ha Légli Géza keze alól kerül ki.
100% Rizling.
Arra jöttem rá, hogy nem a nagy test a nagy borok titka.
Ár-értékben verhetetlen.
Most már értjük, miért került föl a New York-i Le Bernardin étterem étlapjára.
Dog Point Vineyard Sauvignon Blanc 2017.
Apró fürtök és bogyók teremnek a kócos, magasra nőtt tőkéken.
Hat bor bor hat napra.
Burgundia vörösen-fehéren.
Nem azért szeretem, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc.
Vagy velem van a baj, vagy ez a bor most tényleg egészen rendkívüli.
A hét bora.
Nem a somlói karaktert, hanem a stílust kell keresnünk.
Ezzel a borral mostanában mindenkit elbűvölök.
Mintha egy újabb dimenzióját nyitná ki annak, amit bornak nevezünk.
Nehéz a széken megmaradni.
Divatok jönnek, mennek, Györgykovács Imre marad olyan, amilyennek évtizedekkel ezelőtt megismertük. A megbízhatóság szobrát róla lehetne megmintázni.
Megosztó, de finom ez a szamorodni.
Fantasztikus egri bikavért kóstoltam. Ha ezen a héten egyetlen bort választhatnék, ez lenne az. Bukolyi Egri Bikavér Selection 2013.
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok március 3-án, a 11. Borkonferencián.
A szén-dioxid-mentesen előállított áram túlnyomó többségét tavaly is a Paksi Atomerőműben termelték meg. Az elmúlt 10 évben a hazai villamosenergia-fogyasztás átlagosan évi 1,28 százalékkal növekedett.