A hét bora

Itt találod az összes cikket a „A hét bora” témában!

Húszéves lett a magyar bozsolé

Húszéves lett a magyar bozsolé

A bogyólé márkanév a francia bravúros magyarítása, bármelyik posztmodern írónk megirigyelhetné.
2024. 07. 18., 14:23
Ezért irigylem az osztrák borászokat

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

2024. 06. 19., 05:45
Megtaláltuk a tökéletes nyugágybort

Ez az a fajta, ami borként is megőrzi a tőkéről frissen szedett szőlő elsődleges aromáit. Mintha egy fürt szőlőt majszolnánk.

2024. 05. 16., 19:48
Ez a kadarka minden kétségemet eloszlatja

A kadarka számomra évtizedek óta nagy dilemma. Ugyanakkor tisztelem azokat a borászokat, akik számára nem kérdés, hogy a fajtából értékes, izgalmas, egyedi bor készthető.

2024. 05. 10., 22:12
Minden napimádónak ott a helye

A St. Andrea pincészet idén újra megrendezi immár hagyományos nyárköszöntőjét, a Napbor Ünnepet.

2024. 03. 03., 13:37
Csodálatos magyar pinot noirra bukkantunk

Szökőévente egyszer akad a horgomra hazai nagy élmény. Idén tényleg szökik az év, talán ezért dobta a gép elém ezt a pazar tételt.

2023. 11. 27., 19:00
Nehéz a bozsolével versenyezni

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

2023. 11. 12., 17:51
Belépő az olaszrizling világába

Birtokbor a javából, a Szent György-hegyről, Szigligetről és a Hajagosról szüretelt szőlő leve az évjárat és a területek keresztmetszete.

2023. 09. 24., 20:16
A siller lehet az új rozé

Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória.

2023. 06. 17., 17:34
Megtaláltuk a tökéletes tésztabort

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert örökös sommeliere-k bíróság előtt beidézett tanúként vallják, hogy a paradicsom borgyilkos.

2023. 03. 25., 16:38
Elvarázsolt bennünket a világ legjobb proseccója

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

2023. 03. 19., 18:45
Megkomolyodott a fehér Loliense

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

2023. 02. 12., 16:43
A legnagyobb bor a legkisebb pincéből

Ezt a fajtát senki nem veszi olyan komolyan ebben az országban, mint ő, aki az elegancia és harmónia szobrát faragja ki belőle.

2023. 02. 04., 14:23
Még mindig ez a legjobb újbor

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

2022. 10. 02., 19:53
Generációk fognak emlékezni erre a borra

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

2022. 09. 03., 19:19
A legjobb magyar chardonnay-t kóstoltuk

Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.

2022. 08. 07., 20:08
Ijesztően jó vörösbor a Mumus

Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.

2022. 06. 03., 21:31
Nekünk ennél jobb sauvignon blanc nem kell

A sauvignon blanc benne van a levegőben. A bodza virága már hervad, a hársé kinyílik, a csalánt és a füvet épp lekaszálták, de még ott figyel az akác. Valaki beleharapott egy zöldpaprikába. És mindenütt kő, napsütötte kő.

2022. 05. 03., 11:45
Végre találtunk egy igazán elegáns rozét

Ízben finom, vitális savai csodás egyensúlyt alkotnak krémes-olajos, már-már sűrű textúrájával. Komplex, intenzív, energikus, vibráló, izgalmas bor, messze kiemelkedik a hazai rozémezőnyből.

2022. 04. 16., 17:42
Még mindig ez az egyik legizgalmasabb magyar vörösbor

Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.

2022. 04. 11., 19:47
Ez a hétéves villányi vörös nagyon él

Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.

2022. 03. 09., 18:57
Nászút helyett inni jó

Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.

2022. 02. 19., 19:04
Ennél jobb argentin bort most nem tudnék mondani

Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.

2022. 02. 15., 18:59
Lötyimötyi furmint 1000 forintért nívós tokaji pincészettől

Nekem igazán szimpatikus, ha a borvilágát megszabadítjuk az elitizmustól, de ez azért a ló másik oldalának tűnik. Ha a furmint tényleg annyira fontos, ha a tokaji termelők azt szeretnék elérni, hogy a világban a magyar bor szinonimájaként emlegessék, akkor ez a bor finoman szólva öngól.

2022. 02. 14., 16:17
Ez a bor több mint furmint

A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.

2022. 01. 15., 18:09
Nagy élmény az Öreg tőkék bora

Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.

2021. 11. 20., 12:02
A kadarka a legviccesebb bor

Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka.

2021. 11. 07., 13:53
Illatában málna, ízében meggy, mi az?

Az egyik legügyesebben marketingelt hazai bor kétségtelenül a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora. Itt a 2021-es évjárat.

2017. 11. 19., 17:23

Nem azért szeretem, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc.

2017. 06. 23., 14:00

Ezzel a borral mostanában mindenkit elbűvölök.

2016. 12. 28., 09:16

Divatok jönnek, mennek, Györgykovács Imre marad olyan, amilyennek évtizedekkel ezelőtt megismertük. A megbízhatóság szobrát róla lehetne megmintázni.

2016. 11. 20., 22:05

Fantasztikus egri bikavért kóstoltam. Ha ezen a héten egyetlen bort választhatnék, ez lenne az. Bukolyi Egri Bikavér Selection 2013.

  Rovathírek: HIPA

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadék irgalmatlan lassan változó folyamatoktól függ, érkeznek új szabályok, amelyek gyorsabb változásokat idéznek majd elő. Ezek bevezetése előtt a PwC Women in Work 2025 jelentése feltárta, mekkora egyenlőtlenségek állnak fenn – még mindig –, és ezek milyen hátrányt jelentenek a nők számára a munkaerőpiacon. Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője felvázolta, milyen lehetőségeket – és nem mellesleg céges kötelezettségeket – von maga után a hamarosan élesedő uniós direktíva, a Pay Transparency, amely az EU-ban hivatott rendezni ezt a régóta fennálló problémát.
Megérkeztek a hazai lízingszerződések tavalyi számai, amelyek összességében ugyan növekedést mutatnak, de tanulságos megnézni a részleteket, hiszen komoly eltérések jelentek meg az egyes szegmensek között, és ennek nyomós okai vannak. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a BizniszPlusznak kifejtette, hogy szervezetük éves jelentéséből milyen következtetéseket érdemes levonni a magyar vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről, illetve magának a lízingpiacnak az alakulásáról.
A vállalatok és szervezetek mesterséges intelligencia használatát 2025. február 2-a óta új uniós rendelkezés szabályozza. Hogy mely AI-alkalmazások tartoznak az elfogadhatatlan vagy „csak” a kockázatos kategóriába, a technológia jelen állapotára vonatkoztatva eldőlt, viszont változhat is annak függvényében, hogy az EU nyílt tudományos csoportja szerint mennyi idő alatt és mekkorát fejlődik. Milyen esetekben és mekkora bírságokat kockáztatnak az AI-t alkalmazó cégek, ha megszegik a rendeletet? Hogyan és meddig tudnak felkészülni a szabályos használatra? Mit tehet a „magánember” AI-val kapcsolatos jogsérelem gyanúja esetén? A kérdésekre dr. Baracsi Katalin internetjogász válaszol.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS