Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00-17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is.
Tavalyi sikereit ismételve idén is összesen három csillagot hozott el a világszerte gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett megmérettetésről.
A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.
Magyar jégkrémet is díjaztak a gasztro Oscaron.
Zavarba ejt, mert elsőre azt gondolom, ez bizony siller, de hát a címkén mégis rosé szerepel.
Nemcsak ritka, különleges fajta, de a magyar fehérbor egyik legizgalmasabb példánya is egyben ez a bor.
Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 10-13. között.
Raposkán nőtt fel és édesapjával karöltve alig több mint fél hektáron szürkebarátot és olaszrizlinget művel, mindkettőből referencia értékű borok készülnek.
A kutatásból az is kiderül, melyik a balatoni régió hat borvidéke közül a legfelkapottabb.
Az idei Gourmet nagy felfedezése volt ez az édesbor.
A magyarok kedvenc vasárnapi étele nem megy ki a divatból.
Az olaszrizling méltatlanul lenézett szőlőfajta, de ha megfelelő kezekben van, akkor tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.
A Gourmet egy óriási szabadtéri sétálókóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában.
Dr. Lőrincz György személyesen mutatja be az érdeklődőknek a 21 éves St. Andrea Szőlőbirtok legújabb tételeit, ritkaságait, újdonságait.
Az ír whiskey azzal tűnik ki máshol készített társai közül, hogy kifejezetten könnyű ital.
Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt.
Sosem tudok végérvényesen dönteni a spanyol vagy az olasz olajok között, mert mindig érnek meglepetések.
Az új évjárattal legelőször április 15-én a pécsi Dóm Kőtárban, a Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt kísérő kóstolófesztiválon találkozhattak az érdeklődők.
Az eddiginél is egységesebb és fenségesebb címkét kapott a teljes szortiment.
Szekszárd is képes ebben a műfajban etalon értékűt villantani.
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
Mitiszol? Az vagy, amit megiszol.
Már a napsárga címke is mosolyt csalt az arcomra, az illata és az első korty viszont gyöngyöző kacagásra ingerelt.
A vidéki gasztronómiát erősíti francia desszertekkel és újragondolt magyar süteményvariációkkal.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
Évindító munkaebédnek indult, gasztrokaland lett belőle.
A megemelkedett áraknak tudható be, hogy az étterembe járó közönség egy része lefelé kategóriát váltott.
A vörösborok top 10-es listája mellett összeállítottuk az idén kóstolt fehérborok közül a számunkra legkedvesebb 10-et is. Zárójel: szerintünk a hazai fehérborok sokkal izgalmasabb, árnyaltabb, sokrétűbb, gazdagabb és egyedibb képet mutatnak, mint a vörösök. Zárójel bezárva.
Idén is sok bort kóstoltunk, lelkiismeretesen jegyzeteltünk, úgyhogy nem volt nehéz összegyűjteni a 10 legemlékezetesebb magyar vörösbort. A sorrend ez esetben lényegtelen, mindegyik nagy élmény volt.
Hogy Budapest tele van jobbnál jobb kézműves pékségekkel, abban ma már nincs semmi érdekes. Arra viszont még mindig felkapjuk a fejünket, ha a főváros határain kívül bukkanunk csúcsminőségű kovászos kenyérre és fantasztikus péksüteményekre. Ismerjék meg Éva és Albert történetét.
Számomra az egri bikavér ezen a belépő, majd a magasabb szinteken is egyértelműen bizonyítja, hogy a cuvée-k idehaza hitelesebben mutatják meg a termőhely egyediségét, mint a fajtaborok.
A nagy szakértősködés közben ugyanis hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről az egyszerű, ámde annál valósabb igényről: egy bor legyen finom. És vajon minél drágább, annál finomabb?
A nem is annyira matcha-, mint inkább pisztáciazöld keksz állaga egyszerre omlós és roppanós, az aromája pedig épp csak annyira egzotikus a zöldtea-portól, hogy akinek bejön ez az ízvilág, egy életre rákattanjon.
Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek-italok a Hegedűs Gyula utcai GRK'S Greek Kitchen-ben.
Jim Murray tíz évvel ezelőtt 93 pontra értékelte, a San Francisco World Spirits Competition zsűrije pedig kétszer egymás után dupla aranyéremmel jutalmazta.
Versenyben az ananászhamburger és a zöldségfasírt is. A kutatásban részt venni és szavazni november 30-ig a www.miteszikazorszag.hu oldalon lehet, ahol receptek és nyeremények is várják az érdeklődőket.
A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
A népszerű Kálvin téri matcha teázó, a Matcha Tsuki előtti terasz egy délutánra átalakul és két magyar rekordkísérlet helyszíne lesz.
Október 2-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub, ahol hazai pörkölők, nemzetközi kávéforgalmazók, kávégépkereskedők és baristák várják a közönséget.
Egyes esetekben kifejezetten ritka és különleges fogások is bekerülnek a kínálatba, így összességében az Étterem Hét kínálata magasabb színvonalú, mint valaha.
Pláne nem tokajit. A birtok hisz a tokaji pezsgő jövőjében, szeretne hosszan érlelt tételeket is készíteni.
Pár éve még megkövezték volna a Nobel-díjas fizikust, Giorgio Parisit azért az állításáért, amit a minap tett közzé közösségi oldalán, tudniillik, hogy a tésztát a lekapcsolt gáz vagy elektromos főzőlap fölött is meg lehet főzni.
Amikor azt mondom, az egyik legjobb magyar chardonnay-t pörgetem a poharamban, noha nem PC, valójában azt gondolom, ez a legjobb, ennél jobbat nemigen tudok elképzelni. Bocsánat, szegényes a fantáziám.
A magyar manufaktúrát egyébként valóságos csillaghullás árasztotta el, hiszen másik három nevezett terméküket is díjazták a gasztronómiai Oscaron.
Ötödik alkalommal rendezték meg az egyetlen magyar szervezésű nemzetközi borszakíróversenyt. Nem sok ilyen verseny van Európában, még kevesebb, amelyik megélt 5 évet.
A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.
Ha japán, akkor letisztultság, kifinomultság, legyen az kert, festészet, tea, autó vagy szamuráj kard. Fokozottan igaz ez a whiskyre, amelyben kelet és nyugat spiritualizmusa találkozik.
Aki a kézműves sörökre gerjed, most gyorsan zárja be a böngészőjét. Ez a cikk nem neki íródott.
Most ezt ajánljuk mindenkinek.
Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkát.
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet (97 pont) nemzetközi borversenyen, ami a műfaj történetében egyedülálló.
Most már biztos, hogy a 2022. június 17-18-án debütáló Somló Fesztivál és az évek óta népszerű Somlói Éjszakai Pincetúra minden idők legnagyobb, országos szintű rendezvénye lesz a Somlói Borvidéken.
Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.
A közösségi bor célja bemutatni a borvidék illatos fehér szőlőfajtáinak sokszínűségét, és ezáltal megszólítani a fiatal borkedvelő közönséget.
A misztikus hamburger-színeváltozást egy tavaszi hétköznap délután ott éltük át, ahol a legkevésbé vártuk, az ország egyik legjobb vegán éttermében.
A budafoki Mushroom Republic étteremben, szűk körben mutatta be Kiss Gábor villányi borász legújabb, exkluzív tételét, mely eddigi munkásságának megkoronázása. Ahogy a költő mondja, föltette az i-re a pontot.
Ha valaki pisztolyt szegezne a homlokomhoz azzal, hogy mondjak egy olyan magyar vörösbort, ami biztosan ízleni fog neki, különben meghúzza a ravaszt, magabiztosan ezt ajánlanám. Aztán persze elkezdenék imádkozni.
Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.
Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje, aki korábban Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos éttermét is vezette, segít a tökéletes húsvéti sonka kiválasztásában és elkészítésében.
Az elmúlt időszak munkájának célja, hogy a Culinaris szélesebb vásárlói réteget szólítson meg, prémium szupermarketként az a hely legyen, ahol az alkalmi, különleges élelmiszerek beszerzése mellett a mindennapi bevásárlás is elintézhető.
Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.
Imádom, amikor egy óriás sörgyár kis, kézműves főzdével kooperál.
Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.
A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része volt március 27-én, Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Véget ért a világ legfontosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője Budapesten. A két napos versengés után íme a 2022-es Bocuse d’Or Europe dobogósai.
Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a közel 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása volt.
Stílusosan ünnepelte 20. születésnapját a St. Andrea szőlőbirtok, egy éppen 225 éves burgundiai borászat társaságában. Na, de hogy kerülnek a nagy múltú, világhíres Maison Louis Latourborai főszereplőként a St. Andrea egerszalóki ünnepi asztalára?
Március 23-24-én, Budapesten rendezik meg a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével.
Portugieser du Monde, Franc du Monde, Wine Travel Awards – mi ezekben a közös? Mindháromnak köze van Villányhoz, mindhárom nemzetközi megmérettetés, ezen túl mindháromra a tavaszi–nyáreleji időszakban kerül sor.
Csernus doki legnagyobb dobása szerintem, hogy Egerben, a Dobó téren, az 1770-es években épült Naymayer ház földszintjén 2017-ben megnyitotta Depresso névre keresztelt speciality kávézóját.
Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.
A séf célja: félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.
Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében így gondol az egri csillagra: „Kevés olyan borvidék van, ahol kiváló fehér és vörös házasításokat lehet készíteni. Eger ilyen. Fontosnak tartom, hogy az egri csillagon keresztül megmutassuk Eger kiváló fehérboros adottságait.”
Összesen közel 4200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban.
Ígérem, több furmintot már nem kóstolunk februárban, de szerettünk volna valami ütős tétellel pontot tenni a hónap végére. Sikerült.
A legnagyobb keresőhonlap statisztikái alapján utánajártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet tavaly.
Most azonban tényleg belezsibbadt a nyelvem a csodálkozásba. A pincészet új, Aventura (kaland) névre keresztelt sorozattal jelentkezett, amelynek nem titkolt célja a malbec legmélyebb rétegeinek felfedezése.
A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.
A lisztérzékeny fogyasztóknak gluténmentes IPA-val, továbbá egy teljesen új termékkategóriával is bővült a MONYO Brewing szortimentje.
Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt.
A stout, akárcsak a porter felső erjesztésű, testes, fekete sör. Az O’Hara Irish Stout a műfaj szép példánya. Feketébb a feketénél, keserűbb a keserűnél. Mégis szeretjük.
Továbbra is kitartóan vadásszuk a kiemelkedően kedvező ár-értékű borokat, és most újabb gyöngyszemre bukkantunk.
2022. májusának utolsó hétvégéjén újra jelentkezik az ország és a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a Gourmet.
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot.
Egy osztrák borbarátom mondta, amikor megkóstolta, látszik, hogy ennél a pincészetnél nagyon jól bánnak a fával. Bizony, a hordókezelést tanítani lehetne.
Az üzem a híres Loch Ness-től csupán pár kilométerre található. Egyesek szerint Nessie legendáját elsősorban a mértéktelen whiskyfogyasztók táplálják.
Egy csokorba szedtük az utóbbi idők legszebb pezsgőélményeit. Három champagne és három magyar pezsgő a kedvencünk, mi ezekkel búcsúzunk 2021-től egy szebb, vírusmentes jövő reményében.
A fehérborok után összegyűjtöttük az idei év legemlékezetesebb vörösborait. Ezeket kóstoltuk, ittuk, szerettük a legtöbbször.
Itt az év végi összegzések ideje. Összegyűjtöttük 10 kedvenc fehérborunkat, melyek a legnagyobb élményt jelentették 2021-ben.
Nincs még egy single malt, amiből akár csak közel ennyit vennének a vásárlók.
Természetesen Magyarország sem hiányozhat a Top 10-ből.
Ez a bor lerombolja azt a sztereotípiát, hogy a Dunán innen csak a Balaton északi partján lehet nagy fehérborokat készíteni.
A közepes méretű pincészetet már akkoriban is a legjobbakkal emlegették egy lapon, ma egyértelműen Champagne referencia birtokai között a helye.
A pezsgő nemcsak az ünnepek tartozéka, hanem maga a stílusos, hedonista életérzés szerves része.
Kávéval töltik meg az Akváriumot október 8-án.
Befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható – tájékoztatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.