Még sokáig biztosan jó csapvize lesz a budapestieknek

2024. 07. 03., 15:40

A forrástól egészen a csapig vizsgálta a biztonságos csapvizet az a hazai konzorcium, amely nemrég publikálta az eredményeket. A projekt során elemezték az ivóvízbázist, a vízkezelést és az elosztóhálózatot is. Engloner Attila kutatásvezető szerint nem kell attól tartanunk, hogy rövid távon veszélybe kerül a biztonságos ivóvíz Budapesten, de fontos a megelőzés és a tudatos vízhasználat.

Noha a Duna nemzetközi napja június 29-én volt, a világnapos ünnepeltekkel nemcsak ezen a napokon kell foglalkoznunk, minden napra akad feladat. Ezt erősítik annak a Duna vizét kutató konzorciumnak az eredményei is, amelyeket a közelmúltban publikáltak. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont, a Fővárosi Vízművek Zrt., a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem vettek részt a kutatócsapatban.

Egy nagyon intenzív mintavétellel kezdődött az 5 éves projekt, egy éven át kéthetente vettek mintát a Dunából, a felszín alatti vizekből, a kutakból, a technológiai pontokból és az elosztóhálózatból. A legkülönbözőbb hidrológiai és klimatikus viszonyok között figyelték, hogyan viselkedik a rendszer akkor, amikor például nagyon kevés a víz a Dunában, vagy éppen különböző szennyezések érik. Megnyugtató eredmények születtek.

„A mérési eredményeken alapuló modellekkel előre jelezhetjük, hogy a következő években, évtizedekben mi várható, mennyire lesz sérülékeny a Duna vízszűrő rendszere, mennyire fogja biztosítani azt a biztonságos ivóvizet, aminek ma örülhetünk” – mondta a HUN-REN-nek Engloner Attila ökológus, a kutatás vezetője.

A Dunánál a folyó medrét borító kavicságyon keresztül szűrődik át a víz, a kavicsok felületén lévő mikrobiális közösségek egy ún. biofilm réteget képeznek. A víz ezzel érintkezve nagyon sok minőségi javuláson megy keresztül, ezért a Duna mentén sorakozó termelőkutak vize gyakorlatilag már fogyasztásra alkalmas. De a Vízművek is kezelik még (főleg klórozzák) a vizeket, hiszen a vezetékrendszerekben nagyon hosszú utat tesznek meg, amíg a poharunkba kerülnek. A biztonságos ivóvíznél fontos, ha sokat utazik a víz, ugyanolyan biztonságos legyen, mint amikor a Vízművek üzemi területét elhagyja.

Engloner Attila szerint a projekt legfontosabb megállapítása az volt, hogy az általuk vizsgált potenciálisan káros anyagoknak jelentős részét kiszűri ez a rendszer, és ezt megteszi szélsőséges körülmények között is, akár hatalmas árvizek vagy épp rendkívül alacsony vízállás esetén. Hozzátette, ugyanakkor a folyó vízhozama, a szállított víz mennyisége is meghatározó, ugyanis Budapesten több mint 700 ivóvíz-termelőkút van (két nagy területen zajlik a termelés: a fővárostól északra, a Szentendrei-szigeten, valamint délre, a Csepel-szigeten), és a kutak távolsága és termelési mélysége változatos. Mindezek ellenére az ötéves kutatás eredményei azt mutatják, hogy a következő 20-30 évben nem fenyegeti veszély a budapesti ivóvíztermelés mennyiségét és minőségét sem.

A kutatás a Duna által lebegtetett hordalékot is vizsgálta, amely képes lehet elzárni azon járatokat, ahol a víz leszivároghat a meder alatti rétegekbe. E vizsgálatok is megnyugtató eredményt hoztak, azaz nem várható, hogy ez a kiülepedés jelentős mértékben akadályozná a felszín alá szivárgást és a parti szűrésű rendszerek működését.

A vízminőséget kémiai és biológiai szempontból egyaránt vizsgálták. A kémiai anyagokat hagyományos szennyezőkre és az új típusú szennyezőkre lehet bontani. A hagyományos szennyezőket régóta ismerjük, nagyobb a múltjuk, a kutatottságuk (ezek például a foszfor- és nitrogénformák, vagy a nehézfémek). Az új típusú szennyezők kialakulása, megjelenése nem nagy múltra tekint vissza, ezekről még kevesebbet tudunk, ilyenek például a gyógyszermaradványok vagy a mikroműanyagok. (Utóbbiak vizsgálatára nem tért ki a kutatás.)

„Az új típusú szennyezők esetében sokszor még nem tudjuk pontosan, milyen hatásokat fejtenek ki, hogyan bomlanak, és a bomlástermékeik mit okoznak” – mondta a kutatás vezetője. A Duna vizét vizsgáló kutatás során 41 különböző szerves mikroszennyező anyagot elemeztek, amelyek között megtalálhatók pl. vérnyomáscsökkentők, gyulladáscsökkentők, kontrasztanyagok, peszticidek, stb. Bár a 41 molekulából 31 megtalálható a Dunában is, szerencsére csak nagyon kis koncentrációban vannak jelen a vízben, népegészségügyi kockázatot nem jelentenek (az egészségi határérték alatt messze alacsonyabb mennyiségben fordulnak elő). Engloner egy példát is hozott erre: a Telmisartan nevezetű vérnyomáscsökkentő gyógyszer 1 tablettányi hatóanyagát napi 2 liter vízfogyasztással számolva 22 000 év alatt tudnánk ivóvízzel meginni.

De nem csak a víz minőségét befolyásolhatják a szennyeződések, hanem a dunai ökoszisztémákat is (hasonló vizsgálatok nemrég a Balatonnál is voltak, arról bővebben itt írtunk). A kutatásvezető szerint a megelőzés a legfontosabb, azaz nem szabad mindent gondolkodás nélkül a lefolyókba öntenünk, mert sok anyagról nem tudjuk, hogy hogyan viselkednek az élővizekben.

A Dunának már a szeptember is nyári hónapnak számít

Legnagyobb folyónk vizének mikrobiális közösségét nem csak a hirtelen nagy árvizek és a hosszantartó kisvizek befolyásolják, hanem a hőmérséklet is, azaz a klímaváltozás. A kutatások kimutatták, hogy a Duna szeptemberben még a nyár mikrobiális összetételét mutatja, és ez a meleg időszak egyre inkább kitolódik.

A vízfogyasztást mi, hétköznapi felhasználók is befolyásoljuk és akár időszakos vagy lokális vízhiányt is előidézhetünk. „Alaposan végig kell gondolnunk, mire használjuk a vizeinket, és nemcsak a lakossági fogyasztásra, hanem az ipar számára is” – mondta még Engloner Attila. A kutatás vezetője szerint, amikor hosszútávon az ivóvíz vagy a vízellátás biztonságáról beszélünk, fontos a vízigény milyensége is. „Mert nem mindegy, hogy egy nagy vízigény nyáron vagy télen lép fel, illetve földrajzilag mely területen. Felelősségteljesen kell döntenünk arról, hogy a következő évtizedekben hogyan, mire és mennyi vizet akarunk felhasználni” – húzta alá a kutató.

A projekt

A „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig Nemzeti Kiválósági Projekt” a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedően valósult meg, és a vízbázist és az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatásokat tárta fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól egészen a csapig. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Nemzeti Kiválóság Program keretében valósult meg 1 040 189 000 forintból.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 18., 09:20
A banki hitelek jóváhagyása és folyósítása kritikus szerepet játszik egy vállalkozás életében, különösen akkor, amikor a gyorsaság kulcsfontosságú a piaci lehetőségek kihasználásában. Az MBH Bank legújabb vállalati hitelbírálati folyamata, az MBH Rapid jelentős változást hoz a finanszírozási piacon: lehetővé teszi a hitelösszegek akár öt munkanapon belüli folyósítását, ami értékes előnyt biztosíthat a vállalkozások számára.
2024. 12. 19., 11:45
A 8+1 pontos Demján Sándor Program keretében a korábbi 5 százalék helyett évi 3,5 százalékra csökkent a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek kamatát. Az intézkedés „felkorbácsolta a beruházási hitelek iránti keresletet” a hazai kkv-k körében – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.
2024. 12. 18., 16:30
Bár ma még nem tudni, hogy milyen forgatókönyv szerint fagy be vagy zárul le a Magyarország szomszédságában zajló háború, a közelmúlt fegyveres konfliktusaiból kiindulva a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet összegyűjtötte azokat a szuverenitási kockázatokat, amelyek a Kárpát-medencére veszélyt jelenthetnek.
2024. 12. 18., 16:30
A tizenhárom éve tartó szíriai polgárháború november 27-től újra a világsajtó központi témája lett, amikor a Jaysh al-Izzah lázadócsoport támadást indított a Bassár el-Aszad vezette szír hadsereg ellen, december 7-én a nemzetközi sajtó pedig már arról adott hírt, hogy Aszad elnök valószínűleg elmenekült az országból.
2024-12-20 18:05:00
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a magyar vállalatok körében két kiemelt terület rajzolódik ki a fenntarthatósági törekvésekben: az energiafelhasználás csökkentése és a munkavállalók környezetbarát munkába járásának támogatása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 17., 10:35
epizód: 2024 / 24   |   hossz: 27:58
A 2025-ös évre vonatkozó adócsomag változásai minden vállalkozást érintenek, és komoly átalakulás küszöbén állnak a NAV digitális megoldásai is, amelyekben már szerepet kap a mesterséges intelligencia. Farkas Gábor, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője részletesen beszélt a BizniszPlusznak az adórendszert érintő új szabályokról, az áfabevallások digitális jövőjéről és az adótanácsadás fejlődési irányairól. Ezek a nagyvállalatok és a kkv-k mellett a könyvelői és adótanácsadói szakmára is hatással lesznek, érdemes tehát meghallgatni a szakértő értékelését és tanácsait.
2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS