„Emeli a tétet” a NAV

2024. 07. 10., 14:10

Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét – kezdi friss bejegyzését dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere.

A megjelent rendelet alapján augusztus 1-jétől még szigorúbb ellenőrzésekre és adóbírságokra számíthatnak a jogszabálysértést elkövető adózók.

Duplájára nő a mulasztási bírság

2024. augusztusától
– amennyiben egy adózó az adókötelezettségeit nem megfelelően teljesíti, illetve az erre vonatkozó hiánypótlásra kötelező felhívásban foglaltaknak határidőre nem tesz eleget, akkor a természetes személyek esetén 200 000 forint helyett 400 000 forint, nem természetes személyek esetében pedig 500 000 forint helyett már 1 000 000 forint mulasztási bírság kiszabásával számolhatnak jogszabálysértésenként;
– amennyiben be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatunk, a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettségünket nem, vagy nem megfelelően teljesítjük, akkor az adóhatóság revizorai a korábbi 1 000 000 forint helyett azonnal 2 000 000 Ft mulasztási bírság kiszabásával élhetnek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a nyári, különösen a Balatonra tervezett ellenőrzések esetében a vendéglátóegységek, ajándékboltok, piacokon árusítók, strandokon értékesítők, fagylaltozók kiemelt bírságolásra számíthatnak.

Kockázatos adózók: akár háromszoros bírság

A módosítás azért minősül kiemelendő szigorításnak, mert bár úgy tűnik, hogy az adóhiányhoz kapcsolódó adóbírság szankció jelenlegi 50 százalékos, illetve bevétel eltitkolásánál 200 százalékos tétele nem került megemelésre, azonban, ha nagy összegű mulasztási bírságot állapít meg egy cégnél az adóhatóság, vagy a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatást tár föl, akkor az adózói minősítésünk azonnal kockázatossá válik ami pedig együtt jár azzal, hogy az adóbírság mértéke az egyébként irányadó bírság 130 százaléka lesz!

A kockázatos adózók helyzetét pedig végképp megpecsételi, hogy esetükben a kiszabható mulasztási bírság felső határa az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság 150 százaléka. Vagyis egy számlakiállítás elmulasztása, vagy egy egyszerűsített foglalkoztatott bejelentésének elmulasztása náluk már 3 000 000 forint mulasztási bírság kiszabással is járhat.

A kockázatos adózók esetében még inkább fontos az adókötelezettségeik pontos teljesítése, hiszen úgy tűnhet, hogy a jelenlegi rendelet „csupán” a mulasztási bírságot megduplázta, az adózói minősítésre vonatkozó szabályok miatt azonban ez az eredeti mulasztási bírság szankció 3-szoros emelését is jelentheti, illetve adóbírság összegre is kihat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS