Új, természetes vízszűrő az örök vegyi anyagok és nehézfémek eltávolítására

Új, természetes vízszűrő az örök vegyi anyagok és nehézfémek eltávolítására
Gábor János  |  2024. 09. 06., 13:06

Óriási szükség van az újonnan felfedezett megoldásra, mert majdnem minden ember vérében vannak örök vegyi anyagok, amelyek például kozmetikumok és csomagolóanyagok révén jutnak a szervezetbe, de az ivóvízben is megtalálhatók.

A vízszennyezés globális probléma, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a környezetvédelmi szakértőket. A vegyi anyagok között kiemelkedő helyen állnak a perfluoralkil és polifluoralkil anyagok (PFA-k), amelyek „örök vegyi anyagokként” ismertek, hiszen rendkívül ellenállók és évtizedekig megmaradnak a környezetben. Egy új kutatás szerint az amerikaiak 98 százalékának a vérében kimutathatók.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói új megoldással álltak elő a vízszennyezés megfékezésére: kifejlesztettek egy selyem és cellulóz alapú szűrőt, ami nemcsak a PFA-kat, hanem a nehézfémeket is képes eltávolítani a vízből. Ez a technológia forradalmasíthatja a vízszűrést, különösen, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így megakadályozza, hogy a baktériumok és gombák idővel eltömítsék a szűrőrendszert.

Véletlen szülte az örök vegyi anyagok szűrésére alkalmas rendszert

A kutatást Yilin Zhang posztdoktori kutató és Benedetto Marelli környezetmérnöki professzora vezette, azzal a céllal, hogy hatékony és fenntartható megoldást találjanak a PFA-k által okozott vízszennyezésre. A selyem-cellulóz szűrő ötlete véletlenül született: Marelli csapata egy másik projekt keretében dolgozott egy hamis vetőmagok elleni védekezésre irányuló technológián, amelyhez selyemfehérjéket alakítottak nanoszálakká. Zhang végül ezeket kezdte el vízszűrésre alkalmazni.

Az első kísérletek során csak a selyem nem bizonyult megfelelőnek a szennyező anyagok eltávolítására, ezért cellulóz hozzáadásával próbálták elérni a kívánt hatást. A cellulóz könnyen hozzáférhető, ráadásul mezőgazdasági faanyag hulladékból származik, ami fenntartható nyersanyagforrást jelent. A selyem és a cellulóz kombinációja pedig egyedülálló tulajdonságokat kölcsönöz az új megoldásnak.

A szűrőanyag számos előnnyel rendelkezik, beleértve az antimikrobiális tulajdonságokat, amelyek megakadályozzák a membránok eltömődését. Ez jelentős előrelépés a hagyományos szűrőanyagokhoz képest, mivel azok gyakran fertőződnek meg baktériumokkal és gombákkal. A laboratóriumi tesztek során az új anyag sokkal több szennyező anyagot volt képes eltávolítani, mint a széles körben használt aktív szén vagy granulált aktív szén.

Háztartásokban hozzáférhető megoldás lesz

A kutatók további fejlesztéseket terveznek, hogy a PFA-szűrő anyag még tartósabb és könnyebben hozzáférhető legyen. A selymet jelenleg textilipari melléktermékekből szerzik be, de globális vízszűrési igények kielégítéséhez más, olcsóbb fehérjeforrások is szükségesek lehetnek. Először valószínűleg otthoni használatra fejlesztik majd, például csaptelepre szerelhető szűrőként. Idővel akár állami vízszűrő rendszerekhez is alkalmazható lehet, de csak alapos tesztelés után, hogy ne vezessen újabb szennyeződésekhez – fejtegeti az MIT tanulmánya.

„A legtöbb jelenlegi anyag egyetlen szennyezéscsoportot céloz meg, de mi az elsők között vagyunk, akik egyszerre több problémát is kezelnek” – hangsúlyozta Zhang. Hozzátette: az anyag legnagyobb előnye, hogy mind a selyem, mind a cellulóz élelmiszeripari minőségű összetevőnek számít, így a szennyezés valószínűsége minimális. Ha az MIT által kifejlesztett szűrő gazdaságosan tömeggyártásba kerül, akkor forradalmi változásokat hozhat a víztisztítás terén. Ez nemcsak a környezeti fenntarthatóságot növelné, hanem hozzájárulna a globális vízszennyezési problémák megoldásához is.

Főoldali kép: MIT

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS