Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik

Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik
2023. 11. 29., 13:10

Mostantól saját algatelep nevelésével is hozzájárulhatunk a világ szén-dioxid-csökkentő erőfeszítéseihez. A forradalmi készlet csodás biotechnológiai eredmény, ami egyszerre szolgálja az oktatás és a környezettudatosság céljait.

A Hongkongi Tudományegyetem biotechnológiai végzőseinek köszönhetjük azt a különleges, algákat tartalmazó készletet, amivel egyrészt támogatjuk a klímavédelmi célokat, másrészt tisztábban tarthatjuk otthonunk vagy munkahelyünk levegőjét. Ehhez nem is választhatnánk természetesebb és fenntarthatóbb megoldást a fiatal mérnökök által alapított AIGreen startup termékeinél. A South China Morning Post riportja szerint a vállalkozás ötlete még 2021-ben született: a később céget is alapító diákok akkor, egy tanfolyamon fedezték fel a mikroalgák figyelemre méltó szén-dioxid-megkötő tulajdonságait.

„Keményen dolgoztunk azon, hogy skálázható termékeket tervezzünk és gyártsunk a Hong Kong Science Parkban található laboratóriumunkban. Most azt is megvizsgáljuk, hogy mit tudunk kezdeni magával az algával, és hogyan használhatjuk kereskedelmi termékek előállítására” – magyarázta Rehaan Lulla társalapító és technológiai vezető.

Az AlGreen zászlóshajó terméke egy 750 milliliteres, ún. biokapszulázó rendszer, vagy ahogy a csapat előszeretettel nevezi: „folyékony növény”, amit a cég által tervezett „algás fotobioreaktorban” helyeznek el, hogy folyamatosan tisztítsa a levegőt abban a térben, ahol tárolják. Lulla szerint az alganevelő készlet rendkívül hatékony: hetente 6,3 gramm szén-dioxidot képes elnyelni, ami éppen a 15-szöröse a hagyományos szobanövények teljesítményének.

Bár az első eredmények jól hangzanak, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „folyékony növényt” tartalmazó készletnek villamosenergiára van szüksége a világításhoz és a beépített légszivattyúhoz. Meg kell tehát oldani, hogy az algatelep az őt életben tartó eszköz energiaellátásából keletkező karbonkibocsátást is sikeresen kiváltsa. A csapat nem csügged, és minden erejével az egyre hatékonyabb alga kitenyésztésén fáradozik, hogy utána mind látványosabb, egyszerre dekoratív és funkcionális tárgyakat dobjanak piacra – otthonok és irodák számára egyaránt.

Az AIGreen terméke a maga nemében már most is csodás innováció, hiszen tisztítja a levegőt és oxigént szabadít fel.  A prototípust próbaképpen rögtön piacra is dobták, 49 hongkongi dolláros (kb. 2200 forintos) áron, ami nagyjából megegyezik egy olcsóbb cserepes növény árával. A cég jövőre tervezi piacra dobni a végleges kereskedelmi változatot, de épít egy alga nevelésére és szaporítására használható, oktatási célú készletet is. Az utóbbiak ára sem lesz különösebben borsos: 13-16 ezer forint körüli összegért teszik majd hozzáférhetővé.

Ez persze még nem minden: a szobanövényeknél jóval hatékonyabb szén-dioxid-megkötő szettekből alaposan felskálázható verziókat építenek, hogy 2024-ben már irodaházak, közintézmények légtisztítására és karboncsökkentésére is alkalmasak legyenek. További céljuk egy 1000 literes, kizárólag napenergiával működő bioreaktor létrehozása (ugyancsak jövőre), ami évente akár egy tonna szén-dioxidot tud elnyelni.

Az AlGreen mindemellett dolgozik egy saját fejlesztésű eljárás szabadalmán, ami a mikroalgák biomasszájának újrahasznosításáról és bioolajjá, bioszénné vagy bioaktív molekulákká alakításáról szól. Lulla szerint ez az eljárás kulcsfontosságú lesz a nagyszabású szén-dioxid-megkötés és bioüzemanyag-előállítás szempontjából, ráadásul összhangban van a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás iránti elkötelezettségükkel.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: CSIRO, CC BY 3.0 - Wikipedia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS