Épül a világelső szén-dioxid-eltávolító üzem, ami 100 százalékban szélenergiával működik majd

Épül a világelső szén-dioxid-eltávolító üzem, ami 100 százalékban szélenergiával működik majd
ESGHírek  |  2024. 11. 22., 12:22

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben új fejezete lehet az a karbonkibocsátás-csökkentő üzem, ami kizárólag szélerőmű termelte energia felhasználásával vonja ki a légkörből a szén-dioxidot.

Az amerikai Return Carbon és a Verified Carbon bejelentette a Project Concho névre keresztelt, úttörő szén-dioxid-eltávolító központ megvalósítását. A texasi létesítmény lesz az első a világon, ami teljes egészében szélenergiával működik, és évente akár 500.000 tonna szén-dioxid eltávolítására is képes lesz, miközben igazolt szén-dioxid-krediteket termel a globális szén-dioxid-piac számára. Az ún. „Direct Air Capture” (DAC) központtal kezdetben évi 50.000 tonna karbonkibocsátás eltávolítását célozzák meg, majd fokozatosan a tízszeresére növelik a teljesítményét – állítja a Return Carbon közleménye.

A projekt innovációja nemcsak technológiai áttörést jelent, hanem egy jelentős lépést is, a klímacélok elérése felé.

„A Project Concho a DAC technológia méretnövelésének jelentős előrelépése. Ez a lehetőség tökéletesen illeszkedik a Return Carbon és a Verified Carbon közös küldetéséhez, ami az éghajlatváltozás mérséklése a technológia skálázható kereskedelmi alkalmazásával” – magyarázta Martijn Verwoerd, a Return Carbon ügyvezető igazgatója.

Kéz a kézben a megújuló energia és a karbonmentesítés

A központ energiaellátását egy új szélerőmű biztosítja, amit a Greenalia, a megújuló energiaipar egyik vezető szereplője fejleszt. A szén-dioxid-eltávolítás technológiai hátterét a Skytree biztosítja, amelynek DAC-megoldása az Európai Űrügynökség fejlesztéseiből származik.

„A DAC központ rugalmassága lehetővé teszi az energiaár-csúcsok optimalizálását, ezzel alapvető változást hoz a megújuló energia projektek számára: nemcsak megerősíti a texasi szélerőmű üzleti modelljét, hanem hozzájárul egy innovatívabb és zöldebb energiatérkép kialakításához az Egyesült Államokban” – emelte ki Alexandre Alonso, a Greenalia üzletfejlesztési alelnöke.

A Project Concho működésének lelkét a Skytree Stratus DAC egységei adják. Ezek moduláris kialakításuknak köszönhetően éjjel-nappal képesek üzemelni, így maximális szén-dioxid-eltávolítást biztosítanak. „A DAC technológia széleskörű telepítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a teljes ellátási lánc költségeit csökkentsük, és nagyobb hatást érjünk el” – szögezte le Elena Nikonova, a Skytree észak-amerikai alelnöke.

Helyi gazdasági és környezeti előnyök

A létesítmény nemcsak az éghajlatvédelmi célokhoz járul hozzá, hanem gazdasági előnyöket is kínál a helyi közösségek számára. A projekt új bevételi forrásokat teremt a helyi földtulajdonosoknak, miközben fenntartja a hagyományos földhasználati formákat.

A Project Concho rávilágít, hogy a megújuló energia és a nagy léptékű szén-dioxid-eltávolítás hogyan kapcsolható össze egy fenntarthatóbb infrastruktúra keretében.

A projekt nemcsak a technológiai újítások, hanem a fenntartható gazdasági modellek számára is precedenst teremt, megnyitva az utat a globális szintű karbonmentesítés előtt – érvelnek az együttműködő cégek. A karboneltávolító üzem első fázisa a tervek szerint még 2030 előtt megvalósul, és első lépésként rögtön évi 50 000 tonna szén-dioxidot fog kivonni a légkörből. A végcél viszont ennek a tízszerese: a fentebb is írt félmillió tonna.

A címlapkép illusztráció – a tervezett üzem látványterve. Forrás: Return Carbon

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 11., 09:11
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS