Magának termeli az energiát az AI-vezérelt lift

Magának termeli az energiát az AI-vezérelt lift
2023. 11. 16., 15:10

Mesterséges intelligenciával fogják vezérelni annak az építészeti innovációktól és fenntartható megoldásoktól hemzsegő felhőkarcolónak az önellátó liftjeit, amit egy régi parkolóház helyére húznak fel.

A forradalmi ingatlan sajnos nem hazánkban, hanem Hong Kongban épül, viszont itthon is tanulságos trendeket foglal majd magában, a híres iraki származású építész, Zaha Hadid tervei alapján.

Hadid napjaink egyik legelismertebb építésze: első női Pritzker-díjas, aki a Brit Királyi Építész Akadémia Stirling-díját is kiérdemelte, a római MAXXI múzeumért. Leghíresebb munkái között szerepel még a pekingi repülőtér és Galaxy SOHO, a BMW lipcsei székháza, a Dubai Operaház, a rijádi Abdullah Király Kutatóközpont vagy a floridai Skorpió Toronyház.

A felkapott építész tervezte hongkongi torony sok szempontból számít újítónak, még Hadid korábbi munkáihoz képest is. Két elemével minden más épületnél jobban meglovagolja majd napjaink fenntarthatósági és technológiai trendjeit. Előbbit belső botanikus kertekkel, utóbbit pedig a fentebb is írt, saját energiát termelő, mesterséges intelligenciával vezérelt felvonókkal képviseli.

Az új hongkongi épület neve: The Henderson. Már a megvalósításának helyszíne is kiabál a fenntarthatóságról, hiszen egy ódon, környezetszennyező és nem fenntartható módon üzemeltetett parkolóház helyére kerül - tudta meg az Interesting Engineering munkatársa, a hongkongi Laureate Forum 2023 rendezvényen. Itt két, a Henderson megvalósításán munkálkodó szakértő árulkodott Zaha Hadid innovatív felhőkarcolójának megoldásairól.

A Henderson 36 emeletes lesz, és nem törekednek arra, hogy minden talpalatnyi hely valamilyen emberi, üzleti célt szolgáljon. Ennek megfelelően úgy tervezték, hogy természetes környezetet idéző, botanikus kertekre emlékeztető szinteket, kiterjedt zöld felületeket kapjon. Az enteriőrbe belehajlított városi oázisokban számtalan növény- és fafaj kap majd helyet, mintegy ellensúlyozva az épület karbonkibocsátását. Utóbbi jelentős csökkentését szolgálja Hadid másik korszakalkotó ötlete, az önellátó AI-lift is.

A Henderson Properties egyik illetékese szerint a készülő ingatlanban minden egyes felhasználóhoz hozzárendelnek egy AI-alapon vezérelt liftet. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy a korábban már ismert megoldás szerint az egyes felvonók képesek lesznek alkalmazkodni a toronyházban közlekedő dolgozók menetrendjéhez, másrészt pedig azt, hogy kamerás megfigyeléssel valós időben is igazodnak az egyes emeleteken várakozók igényeihez.

Az AI-vezérelt lift ahhoz idomul, hogy a nap folyamán mikor, milyen irányba, mennyien és melyik felvonóval utaznak a felhasználók, például a lobbi, az iroda vagy az étkező között. Ennek a mesterséges intelligencia által működtetett rendszernek az a rendkívüli előnye, hogy sok holtidőt kiiktat, hiszen nem kell akár 5-10 percet várakozni a felvonó érkezésére és csökken a benne töltött idő is. Sőt: az AI rendszer képes lesz megfelelően koordinálni a liftek közlekedését a rájuk várakozók száma és végcélja szerint.

Sam KS Li, a Henderson bérbeadásért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a felvonók AI-kamerákkal vannak felszerelve, amelyekkel képesek felmérni a rájuk várakozó emberek számát és becsült össztömegét.

A lift belsejében további kamerák követik, hogy az emberek hol szállnak ki, illetve folyamatosan figyelik, hogy van-e hely még több utas beengedéséhez. Ez utóbbi szintén hasznos: elkerülhető vele a felesleges megállás egyes emeleteken, ha a rendszer látja, hogy többen úgysem fognak elférni a fülkében. A felvonók egyébként más modern hongkongi épületekben lévő társaikhoz képest valamivel lassabban, 4-6 m/s sebességgel fognak közlekedni, de még így is hatékonyabbak és az utasok számára kényelmesebbek lesznek, mint a hagyományos liftek.

Arra a kérdésre, hogy a forradalmi vezérlésű, energiatermelő liftek konkrétan mennyi áramot fognak előállítani, egyelőre nincsenek pontos számok, de a cél mindenképpen az, hogy a 190 méter magas épület (összehasonlításképpen: a MOL Campus 143 méteres) nagy belső távolságait karbonmentesen, vagyis önellátó energiaellátással oldják meg.

Gábor János

Látványtervek: Zaha Hadid

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS