Zöldül a Vatikán: Ferenc pápa saját naperőmű építésére adott utasítást

Zöldül a Vatikán: Ferenc pápa saját naperőmű építésére adott utasítást
ESGHírek  |  2024. 07. 01., 12:40

Az egyházfő teljes átállásra adott utasítást. Így vált zöld energiára a Vatikán, amivel a pápa azt szeretné elérni, hogy a városállam villamosenergia-ellátását száz százalékban napenergia biztosítsa.

Ferenc pápa legújabb kezdeményezése az, hogy a Vatikán teljes egészében napenergiával működjön, ezzel támogatva a klímaváltozás elleni küzdelmet. Az aciafrica riportja szerint az egyházfő hivatalos pápai proklamációjában kérte fel a vatikáni hatóságokat arra, hogy olasz tisztviselőkkel együttműködve kezdjék meg egy napelempark építését.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyházi története

A Katolikus Egyház először VI. Pál pápa idején kezdett nyilvánosan foglalkozni a klímaváltozással. Az akkori vezető 1971-ben fejezte ki aggodalmát a természet kizsákmányolása miatt. Azóta az egyház több látványos – igaz, nem túl eget rengető – lépést tett a fenntarthatóság irányába. A legjelentősebb intézkedések között érdemes megemlíteni a 2007-ben éppen Magyarországon indított Vatikáni Erdő projektet, aminek az volt a célja, hogy a Vatikán az első karbonsemleges állammá váljon. Annak ellenére is emlékezetes projekt, hogy valamiért teljes egészében nem valósult meg – ellentétben egy 2008-as napenergia csomaggal, amelynek keretében 2400 napelemet telepítettek a Pápai Audienciák (VI. Pál terem) épületének tetejére.

I. Ferenc maga is tett már lépéseket a városállam működésének zöldítéséért. A pápa 2013-as megválasztása óta jelentős hangsúlyt helyezett a klímaváltozás elleni küzdelemre. 2015-ben publikálta a Laudato Si' enciklikát, ami tudományos kutatások legfontosabb eredményeire alapozva hívta fel a figyelmet a klímaváltozás súlyos következményeire. A Vatikán 2016-ban frissítette újrahasznosítási rendszerét is, és 2023-ban elektromos szolgálati autókat vezetett be, a Volkswagen együttműködésével.

A legújabb kezdeményezés keretében az egyházfő még tovább megy: arra utasította a vatikáni hatóságokat, hogy kezdjék meg egy napelempark építését, Santa Maria di Galeria település külterületén. Az itt épülő napelempark nemcsak a helyben magasodó Vatikáni rádióállomást, hanem az egész Vatikánvárost is ellátná energiával, benne az intézményekkel és ott állandó lakosként bejegyzett 825 ember háztartásával.

A Vatikán és a zöld energia

Bár a katolikus egyház központjaként működő városállam szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben mindössze a globális emisszió 0,0000443 százalékát tette ki, a Vatikán elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, és az 1992-es ENSZ Klímaváltozási Keretegyezmény aláírásával a teljes karbonsemlegességre törekszik.

„Szükség van egy fenntartható fejlődési modellre való áttérésre, ami csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az emberiség rendelkezik azokkal a technológiai eszközökkel, amelyekkel kezelheti a környezeti átalakulást és annak etikai, társadalmi, gazdasági és politikai következményeit, és ezek között a napenergia kulcsszerepet játszik” – nyugtázta Ferenc pápa.

Főoldali kép: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS