Hódít a látványos napelemes terasz – csak be kell kötni és kész is

Hódít a látványos napelemes terasz – csak be kell kötni és kész is
Gábor János  |  2024. 04. 23., 11:07

Óriási siker a napelemes terasz, pedig a tetőre szerelt panelek nagyságrendekkel hatékonyabbak. A siker kulcsa a csináld magad megoldásban és abban rejlik, hogy újabb energiatermelő felület nyílt az otthonokban.

Ha lehet termelni napenergiát a teraszon is, akkor miért korlátoznánk magunkat arra, hogy csak a tetőre telepítsünk paneleket (már ha egyáltalán van tetőnk)? Egyre többen teszik fel maguknak ezt a kérdést például Németországban, ahol talán a legnagyobb a kereslet erre a megoldásra Európa területén. A napelempanel-felület ebben az esetben a sokszor amúgy is üvegből készülő korlát, aminek a helyét látványos megoldásként vehetik át a beágyazott gyűjtőelemekkel készülő táblák.

Kevésbé hatékony, de mégiscsak plusz energiaforrás

A napelemes erkély a tetőn elhelyezett megoldásokhoz képest csak tizedannyi energiát termel, viszont a lakástulajdonos saját maga felszerelheti, majd akár hordozhatja is, ha költözésre kerül a sor. Ez a megoldás a kisebb lakásokban élők körében egyre népszerűbb. Eddig több mint 400 ezer ilyen rendszert telepítettek Németországban - összegzi az Euronews, és csak az idei év első negyedévében több mint 50 ezret adtak el belőle, ami azt jelzi, erősen nő a kereslet. Más európai országok egyelőre nem lelkesednek ennyire a napelemes terasz intézményéért, de egyelőre kár is lenne elvárni, mert a németeknél sokkal erősebb a napenergia-kultúra, mint máshol az öreg kontinensen: az emberek részesei akarnak lenni az energetikai átállásnak, amelyre a világ a globális kibocsátás csökkentése érdekében összpontosít.

Amikor a 2000-es években megjelent a tetőkre telepíthető napelem, a német kormány azzal ösztönözte az elfogadását, hogy lehetővé tette a hálózatba történő visszatáplálást, és fix árat kínált a többletenergiáért. A termelésre a mai napig nyújtanak támogatásokat, és az értékesítés lehetősége – náluk legalább ténylegesen – azt jelenti, hogy a berendezés ára néhány év alatt megtérül. Ez eddig is így működött a tetőre szerelt napelemek esetében, de a napelemes erkély opció még egyszerűbb.

A napelemes terasz előnyei

Ez a megoldás hasonló a tetőre szerelt napelemes rendszerhez, csak sokkal kisebb (egyelőre a kapacitása is). Egy egész panelcsoport helyett legfeljebb két panelből áll, és egy közvetlen elektromos csatlakozóaljzattal rendelkezik. A rendszer legnagyobb előnye az alacsony ár mellett az egyszerű beszerelés (mellékelt útmutató alapján bárki elvégezheti) és használat. Ez remek kompromisszum azért cserébe, hogy nem termel sokat, de vannak olyan ingatlantulajdonosok is, akiknek egész egyszerűen nincs más választásuk, például, ha önálló tetővel nem, de terasszal rendelkező lakótelepi lakásban élnek, vagy esetleg műemléki védelem alatt álló épületben, aminek a tetejét tilos megbontani. A rendszer költöztethetősége ugyancsak komoly előny egy olyan országban, ahol a lakosság 41,5 százaléka (a 2021-es népszámlálás szerint kb. 35,7 millió ember) bérleményben lakik.

„A vásárlók igénye okozza a fellendülést, hisz' sikeresen követelték ki a bürokrácia egyszerűsítését a politikai vezetőktől. Az olyan intézkedések, mint például az ÁFA eltörlése nagyban hozzájárultak a teraszos napelem népszerűségéhez” - mutatott rá a sajátos megoldást gyártó és forgalmazó egyik cég, a Meyer Burger szóvivője.

A szintén erőteljes állami támogatások regionális szinten is vonzóak: Berlinben akár 500 eurót lehet szerezni a teraszos rendszerre, ami a készlet árának kb. a fele. Jan Osenberg, a SolarPower Europe szervezet szakpolitikai tanácsadója szerint a technológia ilyen feltételekkel nagyjából három év alatt megtérül, és mivel a panelek élettartam mintegy 20 év, „nagyon jó és egyszerű befektetés ez a polgárok számára”. Erre utal a rendszer tartóssága is: az ausztriai ertex solar leírása alapján a teraszra szerelhető napelempanelek kapacitása szinte végig meglehetősen magas: 10 év után 90, de 20 év után is még 80 százalékát tudják megtermelni annak az energiának, amit az első napon gyűjtöttek össze.

A teraszkorlátra rögzíthető rendszer előnyei miatt Németországban erősen fontolgatják, hogy engedélyezik a négypaneles egységeket. Az Európai Unió szintén ösztönzi az új technológiát, de a tagországok egyelőre eltérően reagálnak a nyomásra: Ausztria, Franciaország, Olaszország és Lengyelország lakossága körében egyre népszerűbb, de máshonnan még nem igazán lehet zajos sikerekről beszámolni. Belgiumban például attól tartanak, hogy az energia-betáplálás negatív hatással lesz a hálózatra. Ők például jobban szeretnék, ha kontrollálható lenne, hogy ki és mikor szolgáltat áramot – elkerülendő a hálózat összeomlását a túlzott betáplálás miatt. Németországot ez nem zavarja annyira – főleg nem a teraszos megoldások kapcsán, hiszen ezek teljesítménye csekély, így még hálózatra kapcsolva sem okoznának üzemzavart – úgy meg pláne nem fognak, ha az emberek közvetlenül vagy az általa töltött akkumulátorról (ilyet szintén kínálnak a teraszos napelemet forgalmazó cégek) használják fel a napenergiát.

Gábor János

Főoldali kép: ertex solar

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS