Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal

Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal
2023. 09. 14., 13:08

Beköszöntött a mesterséges tengeri ételek kora azzal, hogy egy szomszédos országunkban, a világon elsőként került szupermarketekbe egy additív gyártású lazacfilé. A termék sosem látott igazi halat, mégis egészséges, teljes értékű alternatívája az igazi húsnak, és hazánkban is elérhető.

A kinyomtatott lazac a gyártó Revo Foods szerint óriási mérföldkő. Az osztrák vállalat termékének forgalmazását először a német REWE/BILLA áruházlánc vállalta, így a mikoprotein alapú filé a világ első olyan 3D nyomtatott élelmiszerének címét is birtokolja, ami szupermarketekben vált elérhetővé. Az előállításához szükséges technológia készel áll arra, hogy ipari méretekben készüljön a lazacot sosem látott lazac. Persze jóval többféle élelmiszert is szeretnének gyártani, ugyanezzel a módszerrel.

A Revo Foods GmbH egy bécsi startup, amit 2020-ban alapítottak, azzal a céllal, hogy nagy tételben is gyárthatóvá tegyék a forradalmi 3D nyomtatott ételeket. Az első mesterséges ételeik már elérhetőek egyes európai szupermarketekben, és most vezető tényezővé váltak az alternatív halhúsok – eddig talán nem is létezett – piacán. A vállalat két szabadalommal is rendelkezik a fehérjék 3D nyomtatására szolgáló új technológiára, és eddig hétmillió eurós finanszírozást gyűjtött be. A 40 nemzetközi tudósból és mérnökből álló, sokszínű csapat küldetése a túlhalászás elleni küzdelem, egy olyan új vegán tengeri ételkínálattal, ami bevonzza a fenntartható alternatívák iránt érdeklődő fogyasztókat.

A cég azzal érvel a terméke létjogosultsága mellett, hogy a globális halállományok 60 százalékát folyamatosan túlhalásszák, ami már az óceáni ökoszisztéma összeomlásával fenyeget. Ha a biológiai sokféleség károsodása visszafordíthatatlanná válik (amiért nagy részben felelős a műanyaghulladék is), rögtön hárommilliárd olyan ember életmódja kerül veszélybe, akiknek az élelmezése és a jövedelme az óceánokkal van összefüggésben. A korallzátonyok drámai pusztulása, a halakat szennyező toxinok és mikroműanyagok növekvő szintje ellenére a tenger gyümölcsei iránti kereslet paradox módon az egekbe szökött az elmúlt évtizedekben.

Az egyik legígéretesebb megoldás a fogyasztók fenntartható alternatívákkal való ellátására a vegán tengeri étel, ami nem járul hozzá a túlhalászáshoz.

Így készül a mesterséges lazac

A Revo Foods új extrudálási technológiája lehetővé teszi a zsírok zökkenőmentes integrálását a rostos fehérjemátrixba - ami a halfilékre jellemző „pelyhesedéssel” és lédús rostokkal rendelkező autentikus tengeri herkentyűk új generációját eredményezi. A szabadalmaztatás alatt álló 3D-MassFormer™ technológiáját felhasználva a Revo Foods kifejlesztette az első olyan gyártási folyamatot, amellyel képes 3D nyomtatott élelmiszerek tömeges előállítására.

„Az ipari méretű 3D-s élelmiszernyomtatás mérföldkövével a kreatív élelmiszerforradalomba lépünk; egy olyan korszakba, ahol az élelmiszereket pontosan a vásárlói igényeknek megfelelően készítik el – magyarázta Robin Simsa vezérigazgató. – „Nem csupán egy vegán alternatívát hozunk létre, hanem magának az élelmiszernek a jövőjét alakítjuk.”

A „THE FILET – Inspired by Salmon” néven forgalomba került termék fő összetevője a fonalas gombákból előállított mikoprotein, ami minimális feldolgozást és elenyésző mennyiségű erőforrást (pl. vizet) vagy emissziót igényel. Mindemellett kiváló tápértékkel és a kinyomtatása után természetes, hússzerű textúrával rendelkezik – olyannyira, hogy a magas fehérje- és Omega-3-tartalma, valamint fontos aminosavai és vitaminjai okán megszerezte az élelmiszerek tápanyagtartalmát minősítő Nutriscore rendszer legmagasabb, „A” értékelését is.

 

Maga a mikoprotein összetevő előállítása a Revo Foods és a Mycorena svéd startup közös fejlesztésének eredménye: a fehérje alapanyagát kifejezetten 3D nyomtatási célokra tervezték.

Nálunk is elérhető a 3D nyomtatott lazac

A THE FILET a külföldi REWE/BILLA áruházlánc boltjai mellett a Revo Foods webáruházában is feltűnt, így mi, magyarok szintén hozzáférünk. De nem olcsó mulatság. Aki kipróbálná, az az egy szeletet tartalmazó csomagot 2.800 forintért (ÁFÁ-val együtt) tudja megrendelni – az elkészítési tippeket is tartalmazó lapról. Fontos részlet, hogy a házhozszállítás kizárólag 15 euró (kb. 5.800 forint) feletti vásárlásért jár, és a kézbesítés csak 50 euró (19.300 forint) felett ingyenes. Az ez alatti rendelések esetén 9.90 euró (3.900 forint) a futárszolgálat díja.

Gábor János

Főoldali kép: Revo Foods

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS