Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal

Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal
2023. 09. 14., 13:08

Beköszöntött a mesterséges tengeri ételek kora azzal, hogy egy szomszédos országunkban, a világon elsőként került szupermarketekbe egy additív gyártású lazacfilé. A termék sosem látott igazi halat, mégis egészséges, teljes értékű alternatívája az igazi húsnak, és hazánkban is elérhető.

A kinyomtatott lazac a gyártó Revo Foods szerint óriási mérföldkő. Az osztrák vállalat termékének forgalmazását először a német REWE/BILLA áruházlánc vállalta, így a mikoprotein alapú filé a világ első olyan 3D nyomtatott élelmiszerének címét is birtokolja, ami szupermarketekben vált elérhetővé. Az előállításához szükséges technológia készel áll arra, hogy ipari méretekben készüljön a lazacot sosem látott lazac. Persze jóval többféle élelmiszert is szeretnének gyártani, ugyanezzel a módszerrel.

A Revo Foods GmbH egy bécsi startup, amit 2020-ban alapítottak, azzal a céllal, hogy nagy tételben is gyárthatóvá tegyék a forradalmi 3D nyomtatott ételeket. Az első mesterséges ételeik már elérhetőek egyes európai szupermarketekben, és most vezető tényezővé váltak az alternatív halhúsok – eddig talán nem is létezett – piacán. A vállalat két szabadalommal is rendelkezik a fehérjék 3D nyomtatására szolgáló új technológiára, és eddig hétmillió eurós finanszírozást gyűjtött be. A 40 nemzetközi tudósból és mérnökből álló, sokszínű csapat küldetése a túlhalászás elleni küzdelem, egy olyan új vegán tengeri ételkínálattal, ami bevonzza a fenntartható alternatívák iránt érdeklődő fogyasztókat.

A cég azzal érvel a terméke létjogosultsága mellett, hogy a globális halállományok 60 százalékát folyamatosan túlhalásszák, ami már az óceáni ökoszisztéma összeomlásával fenyeget. Ha a biológiai sokféleség károsodása visszafordíthatatlanná válik (amiért nagy részben felelős a műanyaghulladék is), rögtön hárommilliárd olyan ember életmódja kerül veszélybe, akiknek az élelmezése és a jövedelme az óceánokkal van összefüggésben. A korallzátonyok drámai pusztulása, a halakat szennyező toxinok és mikroműanyagok növekvő szintje ellenére a tenger gyümölcsei iránti kereslet paradox módon az egekbe szökött az elmúlt évtizedekben.

Az egyik legígéretesebb megoldás a fogyasztók fenntartható alternatívákkal való ellátására a vegán tengeri étel, ami nem járul hozzá a túlhalászáshoz.

Így készül a mesterséges lazac

A Revo Foods új extrudálási technológiája lehetővé teszi a zsírok zökkenőmentes integrálását a rostos fehérjemátrixba - ami a halfilékre jellemző „pelyhesedéssel” és lédús rostokkal rendelkező autentikus tengeri herkentyűk új generációját eredményezi. A szabadalmaztatás alatt álló 3D-MassFormer™ technológiáját felhasználva a Revo Foods kifejlesztette az első olyan gyártási folyamatot, amellyel képes 3D nyomtatott élelmiszerek tömeges előállítására.

„Az ipari méretű 3D-s élelmiszernyomtatás mérföldkövével a kreatív élelmiszerforradalomba lépünk; egy olyan korszakba, ahol az élelmiszereket pontosan a vásárlói igényeknek megfelelően készítik el – magyarázta Robin Simsa vezérigazgató. – „Nem csupán egy vegán alternatívát hozunk létre, hanem magának az élelmiszernek a jövőjét alakítjuk.”

A „THE FILET – Inspired by Salmon” néven forgalomba került termék fő összetevője a fonalas gombákból előállított mikoprotein, ami minimális feldolgozást és elenyésző mennyiségű erőforrást (pl. vizet) vagy emissziót igényel. Mindemellett kiváló tápértékkel és a kinyomtatása után természetes, hússzerű textúrával rendelkezik – olyannyira, hogy a magas fehérje- és Omega-3-tartalma, valamint fontos aminosavai és vitaminjai okán megszerezte az élelmiszerek tápanyagtartalmát minősítő Nutriscore rendszer legmagasabb, „A” értékelését is.

 

Maga a mikoprotein összetevő előállítása a Revo Foods és a Mycorena svéd startup közös fejlesztésének eredménye: a fehérje alapanyagát kifejezetten 3D nyomtatási célokra tervezték.

Nálunk is elérhető a 3D nyomtatott lazac

A THE FILET a külföldi REWE/BILLA áruházlánc boltjai mellett a Revo Foods webáruházában is feltűnt, így mi, magyarok szintén hozzáférünk. De nem olcsó mulatság. Aki kipróbálná, az az egy szeletet tartalmazó csomagot 2.800 forintért (ÁFÁ-val együtt) tudja megrendelni – az elkészítési tippeket is tartalmazó lapról. Fontos részlet, hogy a házhozszállítás kizárólag 15 euró (kb. 5.800 forint) feletti vásárlásért jár, és a kézbesítés csak 50 euró (19.300 forint) felett ingyenes. Az ez alatti rendelések esetén 9.90 euró (3.900 forint) a futárszolgálat díja.

Gábor János

Főoldali kép: Revo Foods

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS