Erre sem kell sofőr? Önvezető teherautók osztják el az élelmiszert

Erre sem kell sofőr? Önvezető teherautók osztják el az élelmiszert
2023. 09. 12., 15:19

Két vállalat többéves együttműködésében megvalósult, ami eddig a lehetetlennel vetekedett: középtávú árufuvarozásba fognak, önvezető tehergépkocsikkal. Pazar megoldás a sofőrhiányra, ráadásul a robot járművek többet dolgoznak az embernél.

A középtávú logisztika automatizálásán dolgozó Gatik a Tyson Foods-szal kötött megállapodást arra, hogy az Egyesült Államokban, északnyugat-arkansasi útvonalakon autonóm hűtőkamionokkal teljesítsék az áruszállítást. Az élelmiszergyártó közleménye szerint a robotjárművek többéves kollaboráció eredményeként váltak elérhetővé, és napi 18 órában szállítják majd a fagyasztott Jimmy Dean® és BallPark® termékeket a Tyson üzeméből a rogersi és springdale-i raktárakba. A Gatik önvezető teherautói szeptember első hetében kezdték meg a működést – egyelőre néhány előre meghatározott, rövidtávú, ismétlődő útvonalon.

„Izgatottan várjuk, hogy a Tyson Foods-szal együttműködve csökkenthessük a költségeket és a regionális elosztási struktúra összetettségét – mondta Gautam Narang, a Gatik társalapító-vezérigazgatója. Ez egy jelentős pillanat számunkra, hiszen bevezetjük a flottánkba a 7-es osztályú autonóm dobozos teherautókat. A Tysonnal való partnerségünk a hosszú távú innováció és az ellátási lánc rugalmasságának előmozdítása mellett kézzelfogható, rövid távú értékeket is teremt.”

Így működnek az önvezető járművek

A hőmérséklet-szabályozott boxszal felszerelt, nyolc méter hosszú teherautót hűtött és fagyasztott áruk gyors és biztonságos szállítására tervezték. A Gatik többféle szenzoros megoldást használt az irányítórendszer kialakítására, és egy kifejezetten hibabiztos, B2B műveletekre szánt tehergépkocsit alkotott. Kezdetben egy biztonságért felelős technikus azért tartózkodni fog a vezetőfülkében, hogy felügyelje az autonóm rendszert, és szükség esetén átvegye a kormányt, de idővel már rá sem lesz szükség, hogy az önvezető autó elboldoguljon az előre meghatározott közutakon.

A Gatik három fázisban valósítja meg a teherautók telepítését. Az elsőben több millió kilométernyi szimulált tréninget teljesítenek velük, a másodikban már fizikai, zárt pályás tesztelés következik (biztonsági járművezetővel, majd anélkül), és végül jön a nyilvános tesztelési fázis.

„A Tyson Foodsnál az egész üzletágunkban, így a szállításban is innoválunk és használjuk az automatizálást – szögezte le Patrick Simmons, a Tyson Foods szállításért felelős alelnöke. – Ez a partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy a sofőrjeinket stratégiailag ott helyezzük el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, miközben megbízhatóan és biztonságosan szállítjuk az árut az üzemtől az elosztóközpontokig.”

A Tyson reméli, hogy a partnerség révén megnő az eszközkihasználtság a rövid távú logisztikai hálózaton, miközben az önvezető teherautók segítik a készletcélok elérését és támogatják az árumozgatás érzékenyebb megközelítésre történő átállását. Emellett az autonóm teherautók nagyobb hatékonysággal és fenntarthatósággal működnek, ami csökkentett emissziót és jobb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

Gábor János

Főoldali kép: Gatik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.
2023-09-22 15:22:03
Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára – állítják a Deloitte szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS