Erre sem kell sofőr? Önvezető teherautók osztják el az élelmiszert

Erre sem kell sofőr? Önvezető teherautók osztják el az élelmiszert
2023. 09. 12., 15:19

Két vállalat többéves együttműködésében megvalósult, ami eddig a lehetetlennel vetekedett: középtávú árufuvarozásba fognak, önvezető tehergépkocsikkal. Pazar megoldás a sofőrhiányra, ráadásul a robot járművek többet dolgoznak az embernél.

A középtávú logisztika automatizálásán dolgozó Gatik a Tyson Foods-szal kötött megállapodást arra, hogy az Egyesült Államokban, északnyugat-arkansasi útvonalakon autonóm hűtőkamionokkal teljesítsék az áruszállítást. Az élelmiszergyártó közleménye szerint a robotjárművek többéves kollaboráció eredményeként váltak elérhetővé, és napi 18 órában szállítják majd a fagyasztott Jimmy Dean® és BallPark® termékeket a Tyson üzeméből a rogersi és springdale-i raktárakba. A Gatik önvezető teherautói szeptember első hetében kezdték meg a működést – egyelőre néhány előre meghatározott, rövidtávú, ismétlődő útvonalon.

„Izgatottan várjuk, hogy a Tyson Foods-szal együttműködve csökkenthessük a költségeket és a regionális elosztási struktúra összetettségét – mondta Gautam Narang, a Gatik társalapító-vezérigazgatója. Ez egy jelentős pillanat számunkra, hiszen bevezetjük a flottánkba a 7-es osztályú autonóm dobozos teherautókat. A Tysonnal való partnerségünk a hosszú távú innováció és az ellátási lánc rugalmasságának előmozdítása mellett kézzelfogható, rövid távú értékeket is teremt.”

Így működnek az önvezető járművek

A hőmérséklet-szabályozott boxszal felszerelt, nyolc méter hosszú teherautót hűtött és fagyasztott áruk gyors és biztonságos szállítására tervezték. A Gatik többféle szenzoros megoldást használt az irányítórendszer kialakítására, és egy kifejezetten hibabiztos, B2B műveletekre szánt tehergépkocsit alkotott. Kezdetben egy biztonságért felelős technikus azért tartózkodni fog a vezetőfülkében, hogy felügyelje az autonóm rendszert, és szükség esetén átvegye a kormányt, de idővel már rá sem lesz szükség, hogy az önvezető autó elboldoguljon az előre meghatározott közutakon.

A Gatik három fázisban valósítja meg a teherautók telepítését. Az elsőben több millió kilométernyi szimulált tréninget teljesítenek velük, a másodikban már fizikai, zárt pályás tesztelés következik (biztonsági járművezetővel, majd anélkül), és végül jön a nyilvános tesztelési fázis.

„A Tyson Foodsnál az egész üzletágunkban, így a szállításban is innoválunk és használjuk az automatizálást – szögezte le Patrick Simmons, a Tyson Foods szállításért felelős alelnöke. – Ez a partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy a sofőrjeinket stratégiailag ott helyezzük el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, miközben megbízhatóan és biztonságosan szállítjuk az árut az üzemtől az elosztóközpontokig.”

A Tyson reméli, hogy a partnerség révén megnő az eszközkihasználtság a rövid távú logisztikai hálózaton, miközben az önvezető teherautók segítik a készletcélok elérését és támogatják az árumozgatás érzékenyebb megközelítésre történő átállását. Emellett az autonóm teherautók nagyobb hatékonysággal és fenntarthatósággal működnek, ami csökkentett emissziót és jobb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

Gábor János

Főoldali kép: Gatik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.