Automatizált és önvezető agrármegoldásokat mutat be a John Deere

Automatizált és önvezető agrármegoldásokat mutat be a John Deere
2023. 08. 04., 17:40

A jármű- és gépgyártó közölte: az idei RoboBusiness nemzetközi konferencián a cég új technológiai igazgatója fogja demonstrálni az utóbbi évek kifejezetten mezőgazdasági felhasználásra szánt önvezető megoldásait. Tavaly már bemutattak egy zseniális autonóm traktort.

A kaliforniai Santa Claraban 2023. október 18-19-én sorra kerülő RoboBusiness iparági konferencián a John Deere új technológiákért felelős igazgatója, Sarah Schinckel fogja részletesen demonstrálni a fejlett robotika mezőgazdasági lehetőségeit. A The Robot Report szerint a vállalat olyan forradalmi megoldásokat tár a gazdálkodók elé, amelyekkel a korlátozottan rendelkezésre álló munkaerő ellenére is növekedést érhetnek el. Schinckel előadása azt fogja feltárni, hogy a robotika milyen értéket képvisel, és mekkora jelentősége lehet a más ágazatokban, például a mezőgazdaságban történő, célzott alkalmazásának.

A gazdálkodók óriási kihívásokkal néznek szembe már ma is, és ez csak fokozódni fog a következő évtizedekben. A túlnépesedő bolygó táplálását egyre kisebb és kisebb termőterületen, egyre kevesebb munkaerővel és egyre csökkenő erőforrásokkal kell megoldaniuk.

A Föld populációja 2050-re megközelítheti a 10 milliárd főt, ami összességében 50 százalékkal magasabb élelmiszerigényt von maga után a mostani állapothoz képest.

A mezőgazdasági dolgozók foglalkoztatottsága az előrejelzések szerint csupán egyetlen százalékkal fog emelkedni 2029-ig, ami minden más szakma átlagához mérve a leglassabb bővülés. Mindez nem választhatóvá, hanem szükségszerűvé teszi a robotika, az önvezetés és az automatizálás bevonását a gazdálkodásba – mondja egyre több szakértő.  A gazdák egyébként már ma is nagymértékben támaszkodnak automatizált gépekre a talaj előkészítése, az ültetés, a permetezés és a betakarítás során is. A folyamatos robotikai innovációval a gazdáknak tovább kell gyorsítani a termelést, és ezzel párhuzamosan azt is el kell érniük, hogy erőforrással, illetve munkaerővel lássák el a feladataikat.

 

Schinckel csapata éppen ezért a John Deere következő generációs technológiáinak kutatására, fejlesztésére és bevezetésének támogatására összpontosít, hogy a cég javítani tudja az agráriumban dolgozó ügyfelek gazdaságainak hatékonyságát, nem beszélve a jövedelmezőségről és a fenntarthatóságról. Az új vezető ehhez több mint 20 év, a webes és beágyazott rendszerek szoftverfejlesztése terén szerzett tapasztalatát veti be. Új terveit és fejlesztés alatt álló innovációit az őszi konferencián tárja a nyilvánosság elé.

A vállalat 2022-ben mutatta be első teljesen autonóm traktorját. A John Deere 8R számítógépes látás és a gépi tanulás segítségével teszi lehetővé a jármű számára, hogy érzékelje a körülötte lévő világot, felismerje az akadályokat és biztonságosan működjön, fedélzeti kezelő nélkül. Az idei expón ilyen és ehhez hasonló új megoldások bemutatására számíthatunk tőlük.

A RoboBusiness a kereskedelmi robotok fejlesztésével foglalkozik, és a maga műfajában világvezető rendezvény, amelyen idén több mint 60 neves szakmai előadó és kb. 100 kiállító lesz jelen. A program bővelkedik termékbemutatókban is, ráadásul egyszerre tartják a Field Robotics Engineering Forummal, ami arra összpontosít, hogy hogyan lehet sikeresen fejleszteni olyan robotokat, amelyek szabadtéri, dinamikus környezetben működnek.

Gábor János

Főoldali kép: John Deere

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS