Automatizált és önvezető agrármegoldásokat mutat be a John Deere

Automatizált és önvezető agrármegoldásokat mutat be a John Deere
2023. 08. 04., 17:40

A jármű- és gépgyártó közölte: az idei RoboBusiness nemzetközi konferencián a cég új technológiai igazgatója fogja demonstrálni az utóbbi évek kifejezetten mezőgazdasági felhasználásra szánt önvezető megoldásait. Tavaly már bemutattak egy zseniális autonóm traktort.

A kaliforniai Santa Claraban 2023. október 18-19-én sorra kerülő RoboBusiness iparági konferencián a John Deere új technológiákért felelős igazgatója, Sarah Schinckel fogja részletesen demonstrálni a fejlett robotika mezőgazdasági lehetőségeit. A The Robot Report szerint a vállalat olyan forradalmi megoldásokat tár a gazdálkodók elé, amelyekkel a korlátozottan rendelkezésre álló munkaerő ellenére is növekedést érhetnek el. Schinckel előadása azt fogja feltárni, hogy a robotika milyen értéket képvisel, és mekkora jelentősége lehet a más ágazatokban, például a mezőgazdaságban történő, célzott alkalmazásának.

A gazdálkodók óriási kihívásokkal néznek szembe már ma is, és ez csak fokozódni fog a következő évtizedekben. A túlnépesedő bolygó táplálását egyre kisebb és kisebb termőterületen, egyre kevesebb munkaerővel és egyre csökkenő erőforrásokkal kell megoldaniuk.

A Föld populációja 2050-re megközelítheti a 10 milliárd főt, ami összességében 50 százalékkal magasabb élelmiszerigényt von maga után a mostani állapothoz képest.

A mezőgazdasági dolgozók foglalkoztatottsága az előrejelzések szerint csupán egyetlen százalékkal fog emelkedni 2029-ig, ami minden más szakma átlagához mérve a leglassabb bővülés. Mindez nem választhatóvá, hanem szükségszerűvé teszi a robotika, az önvezetés és az automatizálás bevonását a gazdálkodásba – mondja egyre több szakértő.  A gazdák egyébként már ma is nagymértékben támaszkodnak automatizált gépekre a talaj előkészítése, az ültetés, a permetezés és a betakarítás során is. A folyamatos robotikai innovációval a gazdáknak tovább kell gyorsítani a termelést, és ezzel párhuzamosan azt is el kell érniük, hogy erőforrással, illetve munkaerővel lássák el a feladataikat.

 

Schinckel csapata éppen ezért a John Deere következő generációs technológiáinak kutatására, fejlesztésére és bevezetésének támogatására összpontosít, hogy a cég javítani tudja az agráriumban dolgozó ügyfelek gazdaságainak hatékonyságát, nem beszélve a jövedelmezőségről és a fenntarthatóságról. Az új vezető ehhez több mint 20 év, a webes és beágyazott rendszerek szoftverfejlesztése terén szerzett tapasztalatát veti be. Új terveit és fejlesztés alatt álló innovációit az őszi konferencián tárja a nyilvánosság elé.

A vállalat 2022-ben mutatta be első teljesen autonóm traktorját. A John Deere 8R számítógépes látás és a gépi tanulás segítségével teszi lehetővé a jármű számára, hogy érzékelje a körülötte lévő világot, felismerje az akadályokat és biztonságosan működjön, fedélzeti kezelő nélkül. Az idei expón ilyen és ehhez hasonló új megoldások bemutatására számíthatunk tőlük.

A RoboBusiness a kereskedelmi robotok fejlesztésével foglalkozik, és a maga műfajában világvezető rendezvény, amelyen idén több mint 60 neves szakmai előadó és kb. 100 kiállító lesz jelen. A program bővelkedik termékbemutatókban is, ráadásul egyszerre tartják a Field Robotics Engineering Forummal, ami arra összpontosít, hogy hogyan lehet sikeresen fejleszteni olyan robotokat, amelyek szabadtéri, dinamikus környezetben működnek.

Gábor János

Főoldali kép: John Deere

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS