Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg

Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg
2023. 03. 09., 09:13

A világ számos pontján, például fejlődő országok elmaradottabb vidékein máig luxuscikknek számít a tiszta ivóvíz, ezért életmentő lehet a napenergiát innovatív módon hasznosító Stil.

A tiszta, egészséges ivóvízhez való hozzáférés ritkább kincs, mint azt a legtöbbünk Európa szívében gondolná, de tény, hogy rengeteg olyan elmaradottabb régiója van a világnak, ahol hosszú kilométereket kell utazni a legközelebbi kútig, ahol jó eséllyel csak veszélyes baktériumokkal és vegyi anyagokkal terhelt vízhez lehet hozzájutni. A probléma súlyát világosan jelzi, hogy a nem megfelelően tisztított ivóvízzel összefüggésben évente kb. 1,2 millió haláleset, illetve sokszor ennyi megbetegedés történik a világon. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek: több mint kétezren halnak meg hasmenés okozta kiszáradásban, minden egyes nap  írja a Stil víztisztító ipari tervezője, Hans Ramzan.

Egy olcsó víztisztító megoldás szó szerint tömegek életét menthetné meg az alacsony jövedelmű országokban, ahol sokan fertőzött vizet kénytelenek inni, vállalva az ezzel járó kockázatokat. A víztisztítók telepítése ilyen helyszíneken létszükséglet lenne, ám a legésszerűbb megoldást sem tudják megfizetni, hiszen ezek a berendezések villamosenergiát igényelnek, ráadásul nem is keveset. A napelemes technológiák persze segíthetnének, ha nem lennének szintén drágák és nehezen hozzáférhetőek. Van azonban egy teljesen új koncepció, ami a hagyományostól eltérő módon használja víztisztításra a napenergiát.

Az otthoni berendezések jellemzően szűrőkön, vagy valamilyen elektromos áramot igénylő berendezésen vezetik át a vizet, így távoli, elhagyatottabb vidékeken kevésbé bevethetők, a filterek rendszeres cseréje és még egyszer: a drága villamosenergia miatt – nem beszélve a fenntarthatósági szempontokról.

A Stil ezzel szemben napenergiát használ, de nem elektronika működtetésére (az nincs is benne), hanem szinte közvetlenül a víz megtisztítására. A modern tervezésű eszköz ősi módszert alkalmaz: forráspontig melegíti a vizet, majd a lecsapódó párát gyűjti össze. Mivel nincs áram vagy elektronika, a víztisztító bárhol elhelyezhető és használható, ugyanis a működésének egyetlen feltétele a napfény.

Bár egyszerűnek hangzik, annyira nem triviális az a folyamat, amivel a Stil steril ivóvizet állít elő. A napfényt egy pontba koncentráló Fresnel-lencse például kupola alakú, hogy a napfény minden szögből megfelelően érje. A gép belsejében van egy vastag fémrúd, ami egyenletesen felforralja a vizet, illetve találunk rajta egy fedett túlfolyónyílást is  ez megakadályozza, hogy koszos, fertőzött folyadék keveredjen a tiszta ivóvízhez. A gép viszonylagos egyszerűsége mérnöki bravúr: a szakemberek még arra is ügyeltek, hogy a tartályos eszköz könnyen szétszedhető és elemenként tisztítható legyen.

A Stil a maximális hatás érdekében bármilyen sík felületre felállítható, vagy fémlábakra helyezhető - például egy nyitott tér közepén, ahol a köztéri kutak mintájára szolgálhatná, akár egy kisebb közösség vízigényét is, hiszen vezetékek, motorok és hálózati villamosenergia-igény nélkül egyszerre 12 liter tiszta vizet képes előállítani.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS