Évente már ötmillió életet követelnek a fosszilis tüzelőanyagok

Évente már ötmillió életet követelnek a fosszilis tüzelőanyagok
2023. 12. 01., 10:25

A COP28 nyitányára véresen komoly statisztikákkal készülő WHO szerint ennyivel több ember hal meg minden egyes esztendőben, csupán azért, mert a világ nem képes megszabadulni a károsanyag-kibocsátástól. A világméretű probléma lassan egyenértékű a dohányzással.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés évente több millió ember halálos megbetegedését okozza, így mostanra a dohányzással összemérhető, súlyos egészségügyi problémát jelent.

A betegségek globális terheire vonatkozó 2019. évi statisztikák szerint a légszennyezés különböző formái a nőknél a halálozások 11,3, a férfiaknál pedig 12,2 százalékához járultak hozzá. Nem véletlen, hogy a levegőminőség javítása az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési céljainak egyike. Ennek sarkalatos, sőt, az egészségügyi kockázatok miatt már létfontosságú része a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való áttérés. A címben írt sokkoló számot egy új tanulmányban osztották meg. Ez a globális légköri modellezési módszereken nyugvó munka azt vizsgálja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása milyen hatással lenne a légszennyezés okozta, betegségspecifikus és általános halálozásra.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatával évente már 5,1 millió ember halála hozható összefüggésbe.

A 2019-es statisztikák szerint világszerte összesen 8,3 millió haláleset történik a levegőben terjedő finom részecskék (PM2,5) és az ózon (O3) miatt. Riasztó, hogy ezeknek a haláleseteknek a 61 százaléka, összesen 5,1 millió haláleset kapcsolódik közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok károsanyag-kibocsátáshoz. A komor statisztika azt is jelzi, hogy a légszennyezéssel összefüggő halálesetek száma akár 82 százalékkal csökkenthető lenne, csupán az emisszió hatékony ellenőrzésével.

A legtöbb fosszilis tüzelőanyagok okozta haláleset Dél- és Kelet-Ázsiában, ezen belül Kínában és Indiában történik. Előbbi ország 2,44 millió, utóbbi 2,18 millió állampolgárát veszíti el az emisszió miatt, minden egyes évben.

Bár a fosszilis tüzelőanyagok 2050-ig történő fokozatos kivonását a legtöbben továbbra is megvalósíthatónak tekintik, a szén-dioxid-árképzés, a kibocsátás szabályozása és minden ezzel kapcsolatos beruházás komoly kihívást jelent és a globális együttműködést igényel. A tudósok négy lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonásától az antropogén források nélküli állapotig.

Az első forgatókönyv a legmerészebb: elvárja a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásával kapcsolatos valamennyi forrás mihamarabbi, teljes kivonását.  A második és a harmadik forgatókönyv fokozatosabb megközelítést alkalmaz: felvázol egy utat a 25 százalékos, majd 50 százalékos csökkentéshez. A negyedik viszont kifejezetten radikális: azt a szcenáriót mérlegeli, ami az összes ember által okozott (antropogén) légszennyező forrás eltörlésével járna. A cselekvési terveket okkal időzítették az év ezen időszakára: a dubai Expo Cityben mától december 12-ig zajlik az ENSZ 28. klímacsúcstalálkozója, a COP28, ami „lehetőséget kínál arra, hogy jelentős előrelépést tegyünk a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása felé. Az ezzel járó egészségügyi előnyöknek kiemelt helyen kellene szerepelnie a napirenden” – jegyzik meg a tanulmány szerzői.

Gábor János

Főoldali kép: wirestock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS