Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik

Bárki tarthat otthon szén-dioxid-megkötő algát: így működik
2023. 11. 29., 13:10

Mostantól saját algatelep nevelésével is hozzájárulhatunk a világ szén-dioxid-csökkentő erőfeszítéseihez. A forradalmi készlet csodás biotechnológiai eredmény, ami egyszerre szolgálja az oktatás és a környezettudatosság céljait.

A Hongkongi Tudományegyetem biotechnológiai végzőseinek köszönhetjük azt a különleges, algákat tartalmazó készletet, amivel egyrészt támogatjuk a klímavédelmi célokat, másrészt tisztábban tarthatjuk otthonunk vagy munkahelyünk levegőjét. Ehhez nem is választhatnánk természetesebb és fenntarthatóbb megoldást a fiatal mérnökök által alapított AIGreen startup termékeinél. A South China Morning Post riportja szerint a vállalkozás ötlete még 2021-ben született: a később céget is alapító diákok akkor, egy tanfolyamon fedezték fel a mikroalgák figyelemre méltó szén-dioxid-megkötő tulajdonságait.

„Keményen dolgoztunk azon, hogy skálázható termékeket tervezzünk és gyártsunk a Hong Kong Science Parkban található laboratóriumunkban. Most azt is megvizsgáljuk, hogy mit tudunk kezdeni magával az algával, és hogyan használhatjuk kereskedelmi termékek előállítására” – magyarázta Rehaan Lulla társalapító és technológiai vezető.

Az AlGreen zászlóshajó terméke egy 750 milliliteres, ún. biokapszulázó rendszer, vagy ahogy a csapat előszeretettel nevezi: „folyékony növény”, amit a cég által tervezett „algás fotobioreaktorban” helyeznek el, hogy folyamatosan tisztítsa a levegőt abban a térben, ahol tárolják. Lulla szerint az alganevelő készlet rendkívül hatékony: hetente 6,3 gramm szén-dioxidot képes elnyelni, ami éppen a 15-szöröse a hagyományos szobanövények teljesítményének.

Bár az első eredmények jól hangzanak, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „folyékony növényt” tartalmazó készletnek villamosenergiára van szüksége a világításhoz és a beépített légszivattyúhoz. Meg kell tehát oldani, hogy az algatelep az őt életben tartó eszköz energiaellátásából keletkező karbonkibocsátást is sikeresen kiváltsa. A csapat nem csügged, és minden erejével az egyre hatékonyabb alga kitenyésztésén fáradozik, hogy utána mind látványosabb, egyszerre dekoratív és funkcionális tárgyakat dobjanak piacra – otthonok és irodák számára egyaránt.

Az AIGreen terméke a maga nemében már most is csodás innováció, hiszen tisztítja a levegőt és oxigént szabadít fel.  A prototípust próbaképpen rögtön piacra is dobták, 49 hongkongi dolláros (kb. 2200 forintos) áron, ami nagyjából megegyezik egy olcsóbb cserepes növény árával. A cég jövőre tervezi piacra dobni a végleges kereskedelmi változatot, de épít egy alga nevelésére és szaporítására használható, oktatási célú készletet is. Az utóbbiak ára sem lesz különösebben borsos: 13-16 ezer forint körüli összegért teszik majd hozzáférhetővé.

Ez persze még nem minden: a szobanövényeknél jóval hatékonyabb szén-dioxid-megkötő szettekből alaposan felskálázható verziókat építenek, hogy 2024-ben már irodaházak, közintézmények légtisztítására és karboncsökkentésére is alkalmasak legyenek. További céljuk egy 1000 literes, kizárólag napenergiával működő bioreaktor létrehozása (ugyancsak jövőre), ami évente akár egy tonna szén-dioxidot tud elnyelni.

Az AlGreen mindemellett dolgozik egy saját fejlesztésű eljárás szabadalmán, ami a mikroalgák biomasszájának újrahasznosításáról és bioolajjá, bioszénné vagy bioaktív molekulákká alakításáról szól. Lulla szerint ez az eljárás kulcsfontosságú lesz a nagyszabású szén-dioxid-megkötés és bioüzemanyag-előállítás szempontjából, ráadásul összhangban van a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás iránti elkötelezettségükkel.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: CSIRO, CC BY 3.0 - Wikipedia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS