Házi sörfőzde: ezzel az okos készülékkel otthon készülhet a sör

Házi sörfőzde: ezzel az okos készülékkel otthon készülhet a sör
2024. 01. 13., 09:00

Kifejlesztettek és hamarosan piacra dobnak egy olyan eszközt, amivel a sör az otthon elkészíthető italok közé kerül, ráadásul a fogyasztása gyakorlatilag hulladékmentessé válik. A berendezés önmagában egy sörfőzde, hiszen egyesíti a sörfőzés, az erjesztés és a csapolás folyamatát.

A héten zajló Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai show-n, a CES-en széles körben is bemutatták azt a készüléket, amivel főképp sör készíthető, de attól se jön zavarba, ha a tulajdonos inkább kombucha vagy cider, esetleg alkoholmentes italok előállítására akarja befogni. Ilyen igényekre az általános megoldás mostantól az Exobrew lehet, ami nem igényel méregdrága felszerelést vagy egy külön helyiséget is a sörfőzés műveletére, hiszen egyedül elvégez minden szükséges folyamatot.

Az Exobrew segítségével friss, személyre szabott és fenntartható italokat lehet fogyasztani, üvegpalackok, fémdobozok, műanyagok vagy más hulladékok felhalmozása nélkül. A gyártó oldala szerint kipróbált, bizonyított eszközről van szó, hiszen 3500 darab már gazdára talált valamelyik változatából és előszeretettel használják, nem csak lelkes amatőrök, hanem saját receptet kidolgozó sörfőzők, mi több, Michelin csillagos éttermek. Úgy tudni, eddig több mint 13 ezer sörvariációt dolgoztak ki a korai felhasználók, akik havi tagságért cserébe megoszthatják a közösséggel a receptjeiket, és ezzel pénzt is kereshetnek.

Az Exobrew persze nem csak a készülék értékesítése és a közösségépítés terén játszik szerepet: alapanyaggal szintén maga látja el a sörfőzőket, akik akár távolról ellenőrizhetik a főzés és erjesztés folyamatát. A berendezésből idén a harmadik, immáron nagyközönség számára is elérhető generáció jelenik meg. A kifejezetten otthoni sörkészítésre alkalmas Craft Gen 3 879 dollárért (bő 300 ezer forintért) kapható, de akinek a hobbicélnál komolyabb tervei vannak, választhatja a Craft Gen Pro és Craft Gen Pro+ eszközt, 1144 vagy 1408 dollárért (kb. 400, illetve 490 ezer forintért).

A gyártó céget egy sörrajongó vállalkozó, Bart van de Kooij alapította, azzal a szándékkal, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a kézműves sörfőzés művészetét. Összeállított egy csapatot sör-, technológia- és dizájnszakértőkből, akik a felkérésére teljesen újratervezték a sörkészítés folyamatát, és úttörő megközelítést tettek le az asztalra. „Lehetővé tesszük a felhasználók számára, hogy ne csak létrehozzák a saját preferenciáikra szabott söröket, hanem pénzzé is tegyék egyedi receptjeiket azáltal, hogy nagyobb sörfőzdéknek adják el azokat” – mutatott rá Bart van de Kooij.

Hogyan működik a házi sörfőzde?

Az Exobrew készülékei egy olyan szabadalmaztatott technológiát használnak, ami lehetővé teszi hat liter sör főzését, a stílus és az íz függvényében mindössze 3-30 nap alatt. A folyamat teljesen automatizált, hiszen mindent a készülék vezérel, és ellenőrzi többek között a hőmérsékletet, a nyomást és az erjedést. Az alkalmazáson vagy egy webes felületen keresztül nyomon követhetőek a folyamatok és módosíthatók a beállítások. Az Exobrew egy egyedényes rendszer, ami azt is jelenti, hogy a tartalmát soha nem éri fény vagy oxigén, tehát kizár minden, a készülő italok minőségét és ízét esetleg befolyásoló tényezőt.

Az Exobrew azt állítja, hogy az általa forgalmazott töltőanyag kizárólag gabonából készül - mesterséges aromák, színezékek és tartósítószerek nélkül.

Az amerikai gyártó helyi boltokból szerzi be az italok alapanyagait, és díjnyertes sörfőzdékkel, illetve éttermekkel működik együtt, hogy különféle sörstílusokat és ízkombinációkat kínálhasson. Az Exobrew-val lényegében nem csak intelligens otthoni sörfőző eszközt alkottak, hanem egy közösségi platformot is, ami összekapcsolja a sörkedvelő közönséget és lehetővé teszi, hogy új, izgalmas italokat fedezzenek fel, ráadásul úgy, hogy szinte semmi, de semmi hulladékot nem termelnek a fogyasztással, ami jövő egyik fontos fenntartható technológiájává teheti a berendezést. Az Exobrew várhatóan 2024 második negyedévében jelenik meg, először az amerikai piacon.

Gábor János

Főoldali kép: Exobrew

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS