A sör lesz a klímaváltozás következő áldozata

A sör lesz a klímaváltozás következő áldozata
2023. 10. 12., 15:22

Ha ezt sem vesszük komolyan, akkor mit? Feltárták, hogyan alakul a következő időkben a sör legfőbb összetevőjének sorsa, és kiderült: globális bajban van a világ egyik legnépszerűbb itala.

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás komoly hatással van a sörfőzés kulcsfontosságú összetevőjének, a komlónak a minőségére és mennyiségére. A kutatók megállapították, hogy a kenderfélének mind a hozama, mind pedig a színvonala óriási mértékben zuhanni fog, és 2050-re kritikusan rossz állapotban lesz.

A kutatás a világ komlótermő területeinek 90 százalékán (köztük Németországban, a Cseh Köztársaságban, illetve Szlovéniában) 1970 óta felvett adatokra és a tendencia 2050-ig történő kifutására összpontosított. A Nature-ben publikált tanulmány szerint azt találták, hogy a jellemzően későnyári betakarítású haszonnövény Európában 20 nappal korábban érik most, mint 1994 előtt, és ez átlagosan 0,2 tonnás csökkenést okoz a hektáronkénti termésátlagban, illetve 0,6 százalékos visszaesést az alfasavtartalomban. Ha a gazdák nem kezdenek el jobban alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, akkor a sörgyártás sosem látott mélypontra zuhan. A készülő termékek egyre rosszabb minőségűek lesznek, egyre magasabb áron.

A komlótermés 4,1–18,4 százalékos, míg az alfasavtartalom 20–31 százalékos csökkenést fog elszenvedni a következő szűk három évtizedben.

„A sörivók mindenképpen észreveszik az éghajlatváltozás hatásait, akár az árcédulán, akár a minőségen. Az adataink alapján ez elkerülhetetlennek tűnik – mondta a The Guardiannak Miroslav Trnka, a Cseh Tudományos Akadémia Globális Változáskutató Intézetének tudósa, a tanulmány társszerzője. Elég valószínű, hogy a termelők részéről nagyobb beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy a termék jelenlegi színvonalát megőrizzék.”

A szlovéniai Celje komlótermő vidéke van a legnagyobb bajban. A kutatók az 1971-1994 és az 1995-2018 közötti időszak adatai alapján arra jutottak, hogy hektáronként 0,13-0,27 tonnás terméscsökkenés állt be, ami évi 19,4 százalékos csökkenés. Ugyanezen idő alatt a világ második legnagyobb komlótermelőjének számító Németország termőterületein 19,1 (Spalt), 13,7 (Hallertau) és 9,5 százalékos (Tettnang) visszaesést mutatott az átlagos hozam.

Andreas Auernhammer, a dél-németországi Spalt egyik komlótermelője elárulta, bár a földjein lehullott csapadék mennyisége alig változott, az a legnagyobb baj, hogy „az eső nem a megfelelő időben jön”. Ő speciel új öntözőrendszer telepítésével segít rá a termelésre a kritikus időszakokban, de megerősítette: „komoly bajban lennének, ha nem tudnák öntözni a komlót”. Hozzátette: a növényt fenyegető éghajlatváltozás veszélye jelentős, de jelenleg még nem ez a legfontosabb tényező a sör árának alakulásában. A főzdék számára most a magas gyártási és energiaköltségek okozzák a legnagyobb gondot, ami a fosszilis gáz árfolyamára, így az oroszok Ukrajna elleni inváziójára vezethető vissza. „A sörben lévő komló nem kerül annyiba, mint az üveg tetején lévő kupak” – szemléltette a termelő.

Gábor János

Főoldali kép: KamranAydinov - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS