Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot

Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot
2023. 07. 17., 16:37

Ez a mesterséges intelligencia először az afrikai gazdáknak segít megbirkózni az éghajlatváltozással. Mint ismert, az ősi kontinens eleve aszály sújtotta gazdaságaiban évről évre csökken a termelékenység, de a gépi tanulás kiút lehet a bajból.

Egy szenegáli tudóscsoport sietett a segítségükre: kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencia eszközt, az Africa Agriculture Watch-ot (AAgWa), ami hatékonyan segít a gazdáknak leküzdeni a klímaváltozásból eredő, egyre jelentősebb akadályokat. Az innovációról a CBC Radio The Current című műsorának riportja számolt be. Mint elhangzott: az AAgWa műholdas adatok és képek segítségével érzékeli a talaj biofizikai paramétereit, és összeveti az eredményeket a történelmi termelési térképekkel, így képes megjósolni a lehetséges és szükséges termelési feltételeket.

Az AI-eszköz ezenkívül elemzi a hőség intenzitását és annak a terményekre gyakorolt hatását, valamint a várható csapadékmennyiség szintjét és a talaj termékenységét.

„Bármilyen, a termesztési körülményekben észlelt zavar átkerül a modelljeinkbe, és megmutatja, hogy ez milyen hatással lesz a termelésre – mutatott rá Racine Ly, az Akademiya 2063 pánafrikai kutatási nonprofit szervezet adatkezelési igazgatója. Tehát alapvetően egy olyan térképet kaphatunk, amiről megtudjuk, hogy a termelés adott, helyi feltételeinek tendenciái alapján melyek azok a növények, amelyeknek a termesztése a legvalószínűbb, hogy sikeres lesz.”

A gépi tanulási eszközt eddig nagy örömmel fogadták az afrikai gazdálkodók: az AAgWa már 47 afrikai országban működik, 94 százalékos pontossággal. „Ha képesek vagyunk naprakészen követni az eseményeket, akkor legalább a terményeink nagy részét meg tudjuk védeni” – magyarázta Deborah Osei-Mensah ghánai gazdálkodó.

„Az élelmiszertermelés növelésének két módja van. Az egyik persze a termesztésirányítás. De a termelés növelésének másik módja a veszteségek csökkentése, és az AAgWa inkább erre összpontosít – fűzte hozzá Racine Ly. Akadnak olyan országaink, ahol az előrejelzések eltérnek egymástól. Ilyenkor azt tesszük, hogy frissítjük a modellt, majd az adott esemény alapján az előrejelzéseket is.”

Az eszközt a helyi civil szervezetek szintén dicsérték

„A Racine által végzett munka fantasztikus, mert az afrikai kontinensen, különösen a szubszaharai Afrikában nagyon nehéz megjósolni a gazdák és a földjeik hozamát – méltatta a szenegáli tudósok találmányát az Afrikai Mezőgazdasági Technológiai Alapítvány ügyvezető igazgatója. Canisius Kanangire azt is kiemelte, hogy mennyire fontos helyi projektről van szó. – Amikor afrikaiak végzik [az ilyen tudományos munkát], két pozitív dolgot látunk. Először is, igazodnak az afrikai kontinens adottságaihoz, másodszor, ez a biztosíték arra, hogy ezek a technológiák valóban fenntarthatóak lesznek.

Gábor János

Vezető kép: ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS