Ezekért a magyar borokért rajong az Independent borszakírója

2020. 04. 17., 15:00

A magyar bort többé nem lehet a „kelet európai” kategóriába sorolni, büszkén megállhat a saját lábán – írja John Clarke az Independentben.

A kóstolási jegyzeteket egy kis történelmi kitekintéssel vezeti be, ír a rendszerváltás utáni állapotokról, a tokaji aszús múltjáról, a száraz furmint-bummról, amely mellett a hárslevelűt, a juhfarkot és a cserszegi fűszerest emeli ki – írja a Gusto.

John Clarke elismerően nyilatkozik arról is, hogy nemzetközi fajtákban is jók vagyunk, remek szürkebarátok és rizlingek születnek.

Magyarországot vörösborban egyértelműen a bikavérrel azonosítja.

Élményei annyira pozitívak, hogy kijelenti, vegyük tudomásul, Magyarország Európa egyik legtermékenyebb és legígéretesebb borvidékévé válhat.

Cikkét a kóstolási jegyzetek előtt azzal zárja, hogy az olvasó bízhat az újság független véleményében. Bizonyos kereskedőktől ugyan jutalékot kaphatnak, de ez soha nem befolyásolhatja a szakértők által kialakított teszteredményeket. Ez a bevétel hozzájárul az újságírás finanszírozásához.

Aztán következik a top10 kóstolási jegyzetekkel, ami érdekes módon valójában top12:

 1. Frittmann Irsai Olivér (nem ír évjáratot)
 2. Öreg Király-dűlő dry furmint Barta 2015
 3. Frittmann Cserszegi Fűszeres 2017
 4. Kikelet Lónyai Hárslevelű single vineyard 2017
 5. Kolonics Nagy-Somlói Juhfark 2017
 6. Franz Weninger Kékfrankos 2016
 7. Campanula Pinot Grigio 2018 Dunántúl
 8. Kovács Nimród Egri Csillag 2018
 9. Heumann Rajnai rizling 2017
 10. Tüske Rozé Szekszárd 2018
 11. Bolyki Egri Bikavér 2016
 12. Kardos Furmint 2018
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS