Felkészült a magyar gasztronómia a „húsmentes forradalomra”?

2019. 02. 22., 11:45

Jó sok húsevő gyűlt össze a „Piqniq Budapest” vegán gasztronómia kérdéseit körbejáró budapesti rendezvényére csütörtök este. Mert enni kell! Igaz, nagyon nem mindegy, hogy mit.

Van egy rossz hírem, mondja Papp Péter, a Las Vegan’s étteremlánc tulajdonosa, és megteszi a bejelentést: hamarosan két újabb vegán hamburgerező nyitnak Budapesten. A Piqniq Budapest rendezvényének közönsége természetesen ezt egyáltalán nem veszi rossznéven. Sőt!

Papp Péterből nem hiányzik az irónia, ezt bizonyítja a fenti reagálás a korábbi kerekasztal-beszélgetés egyik hozzászólójára. Szűcs Ádám (Egy nap a városban blog) kicsit pikírten közölte: csak nehogy újabb vegán hamburgerezőt akarjon valaki nyitni…

A vegán témával kapcsolatban egyébként a teljes tolerancia volt jellemző. Bár a beszélgetés résztvevőinek döntő többsége húst is fogyaszt, tisztában vannak vele, hogy a vegetariánus és a vegán konyháé a jövő. Szerintem Magyarországon nem a közeljövő, de ez mindegy.

Magyarországon ugyanis azt sem lehet tudni, hogy hányan vallják magukat vegánnak (a lakosság talán 1 százaléka, de nagyon talán), míg az Egyesült Államokban már 6, Nagy-Britanniában 3 százalék ez az arány. De hát itthon mindig nehezebben moccannak a dolgok. Igaz, ha valamit trendinek gondolnak (a vendéglátásban is), akkor ezerrel kezdik pörgetni.

A húsmentes vendéglátás egyébként kezd trendinek tűnni, de odébb van a pörgés. Úgy érzem, a vegán téma a mi pörköltös-rántott húsos világunkban meglehetősen különlegesnek számít, egyesek szemében talán még szégyennek is. (Micsoda ostobaság!) A Piqniq Budapest szerencsére másképp áll a kérdéshez: nincs kényszer, „majd én megmondom a tutit mindenkinek” szemlélet. Helyette meghallgatják a másikat, ha nem értenek vele egyet, elmondják a véleményüket, de ettől még nem akarják keresztben lenyelni azt, aki „más”. A rendezvény másik nagy erénye volt, hogy nem kívánt filozófiai nagymélységekbe zuhanni húsmentesség/szemléletváltás/életmód kérdésekben.

Fogalmam sincs, hogy Magyarországon mikor lesz Michelin-csillagos vegán hely, mert addig aztán végképp hosszúnak tűnik az út. De hogy nyakunkon a változások eleje, az biztos! A beszélgetések persze inspiráltak engem is, valószínűleg majd beülök egy-két helyre, de nem hiszem, hogy ettől búcsút intenék a húsnak (és a tojásnak vagy a tejtermékeknek sem).

Az viszont kimondottan izgat, hogy micsoda „csodákat” tudnak kreálni, mondjuk, a Las Veganban, a Flow-ban, a Fruccolában, a Csalogány26-ban vagy éppen a Larusban. S persze tudom, hogy a magyarok zömének a köret (krumpli, rizs igen, saláta már nem) egyenlő a vegetáriánus koszttal – ugye, a pörkölt-rántott húsos vonal nem tűnik el nyomtalanul.

Vagyis a fogyasztót edukálni kell, vagy legalábbis érdemes lenne. Mint ahogy a gasztro szakembereknek a szülőknek is meg kellene mutatniuk, hogy a gyerek zöldség és gyümölcs fronton hogyan szoktatható hozzá más ízekhez, egészséges alapanyagokhoz. Ez ma még missziónak számít idehaza, s mint tudjuk, a misszionáriusokra gyakran ferde szemmel néznek. De nem baj.

S ha már oktatás. Kíváncsi lennék, hogy Magyarországon a fiatal séf nemzedék mennyire tartja kihívásnak a vegán alkotást? Az is érdekelne, hogy miért nem lehet (valamivel) olcsóbban adni ezeket a fogásokat? Arra is jó lenne választ kapni, hogy az új éttermekbe beszállítóknak mikor éri meg igazán termelni, s azt hatékonyan tudják-e tenni? Akkor majd eljön az idő, hogy nem kell Párizsból hozatni a bébi répát. És az az idő is eljön, hogy a legfinomabb magyar zöldségeket ne Berlinbe vigyék ki, mert van (lesz) annak itthon is megfizethető piaca.

A Piqniq Budapest négy profi alapítója még csak a második rendezvényen van túl, de várom a következőt, mert a Piqniqet tartom az utóbbi évek egyik legklasszabb kezdeményezésének.

Kérem, olvassák el a február 21-ei rendezvény résztvevőinek listáját, aztán ha megéheztek, harapjanak valami finomat. Húsos lesz a menüjük? Vagy másféle? Jó étvágyat!

Szerdahelyi Csaba

Piqniq Budapest, Horizont, február 21., „Húsevők vs vegánok – a gasztronómia üzlet, nem háború” rendezvénye

Őket hallgattuk:

Bede Anna – a vegasztromania blog szerzője,
Saás Petra – a Fruccola tulajdonosa,
Szűcs Ádám -- az Egy nap a városban szerzője
Antalóczy György – a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro tulajdonosa,
Szatmári „Főzelékes” Feri – a Feri, a főzelékes blog és két szakácskönyv írója,
Forgács Attila – gasztropszichológus, 
Pethő Dániel – a Csalogány26 étterem társtulajdonosa,
Papp Péter – a Las Vegan's étteremlánc tulajdonosa és a Vegan Garden alapítója,
Várvizi Péter – élelmiszermérnök, a Larus Étterem kreatív séfje

A beszélgetéseket moderálta: Rétfalvi-Kurucz Alexandra üzletnyitási tanácsadó, konyhatechnolgóus tervező, illetve Cseh Ádám, a Kitchy Design társtulajdonosa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 30., 11:59
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án. (x)
2021. 12. 02., 09:26
Az Amway 30 éve működik sikeresen a magyarországi piacon, ezt a sikertörténetet szeretném továbbvinni, célom a direkt értékesítésnek, mint iparágnak nagyobb elismertséget szerezni – mondta az Üzletemnek Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing és PR igazgatója.
2021-12-07 08:28:28
A fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program kapta idén a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat. A rangos nemzetközi elismerést a program egyik alapítója, Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese vehette át a 2021-es Fiatal Vállalkozók Hete keretében.
2021-12-06 21:00:27
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. hiánypótló kutatást végzett a potenciálisan kevésbé káros (azaz a cigaretta helyett alternatívaként szolgáló) termékekkel összefüggésben, amelynek eredményeit egy workshop keretén belül mutatta be.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, hogy a zavartalan, klímabarát, megfizethető árú energiaellátás érdekében szükség van az áramtermelésben az atomenergiára. Legutóbb Hollandia és Franciaország döntött új atomerőmű építése mellett.