Felkészült a magyar gasztronómia a „húsmentes forradalomra”?

2019. 02. 22., 11:45

Jó sok húsevő gyűlt össze a „Piqniq Budapest” vegán gasztronómia kérdéseit körbejáró budapesti rendezvényére csütörtök este. Mert enni kell! Igaz, nagyon nem mindegy, hogy mit.

Van egy rossz hírem, mondja Papp Péter, a Las Vegan’s étteremlánc tulajdonosa, és megteszi a bejelentést: hamarosan két újabb vegán hamburgerező nyitnak Budapesten. A Piqniq Budapest rendezvényének közönsége természetesen ezt egyáltalán nem veszi rossznéven. Sőt!

Papp Péterből nem hiányzik az irónia, ezt bizonyítja a fenti reagálás a korábbi kerekasztal-beszélgetés egyik hozzászólójára. Szűcs Ádám (Egy nap a városban blog) kicsit pikírten közölte: csak nehogy újabb vegán hamburgerezőt akarjon valaki nyitni…

A vegán témával kapcsolatban egyébként a teljes tolerancia volt jellemző. Bár a beszélgetés résztvevőinek döntő többsége húst is fogyaszt, tisztában vannak vele, hogy a vegetariánus és a vegán konyháé a jövő. Szerintem Magyarországon nem a közeljövő, de ez mindegy.

Magyarországon ugyanis azt sem lehet tudni, hogy hányan vallják magukat vegánnak (a lakosság talán 1 százaléka, de nagyon talán), míg az Egyesült Államokban már 6, Nagy-Britanniában 3 százalék ez az arány. De hát itthon mindig nehezebben moccannak a dolgok. Igaz, ha valamit trendinek gondolnak (a vendéglátásban is), akkor ezerrel kezdik pörgetni.

A húsmentes vendéglátás egyébként kezd trendinek tűnni, de odébb van a pörgés. Úgy érzem, a vegán téma a mi pörköltös-rántott húsos világunkban meglehetősen különlegesnek számít, egyesek szemében talán még szégyennek is. (Micsoda ostobaság!) A Piqniq Budapest szerencsére másképp áll a kérdéshez: nincs kényszer, „majd én megmondom a tutit mindenkinek” szemlélet. Helyette meghallgatják a másikat, ha nem értenek vele egyet, elmondják a véleményüket, de ettől még nem akarják keresztben lenyelni azt, aki „más”. A rendezvény másik nagy erénye volt, hogy nem kívánt filozófiai nagymélységekbe zuhanni húsmentesség/szemléletváltás/életmód kérdésekben.

Fogalmam sincs, hogy Magyarországon mikor lesz Michelin-csillagos vegán hely, mert addig aztán végképp hosszúnak tűnik az út. De hogy nyakunkon a változások eleje, az biztos! A beszélgetések persze inspiráltak engem is, valószínűleg majd beülök egy-két helyre, de nem hiszem, hogy ettől búcsút intenék a húsnak (és a tojásnak vagy a tejtermékeknek sem).

Az viszont kimondottan izgat, hogy micsoda „csodákat” tudnak kreálni, mondjuk, a Las Veganban, a Flow-ban, a Fruccolában, a Csalogány26-ban vagy éppen a Larusban. S persze tudom, hogy a magyarok zömének a köret (krumpli, rizs igen, saláta már nem) egyenlő a vegetáriánus koszttal – ugye, a pörkölt-rántott húsos vonal nem tűnik el nyomtalanul.

Vagyis a fogyasztót edukálni kell, vagy legalábbis érdemes lenne. Mint ahogy a gasztro szakembereknek a szülőknek is meg kellene mutatniuk, hogy a gyerek zöldség és gyümölcs fronton hogyan szoktatható hozzá más ízekhez, egészséges alapanyagokhoz. Ez ma még missziónak számít idehaza, s mint tudjuk, a misszionáriusokra gyakran ferde szemmel néznek. De nem baj.

S ha már oktatás. Kíváncsi lennék, hogy Magyarországon a fiatal séf nemzedék mennyire tartja kihívásnak a vegán alkotást? Az is érdekelne, hogy miért nem lehet (valamivel) olcsóbban adni ezeket a fogásokat? Arra is jó lenne választ kapni, hogy az új éttermekbe beszállítóknak mikor éri meg igazán termelni, s azt hatékonyan tudják-e tenni? Akkor majd eljön az idő, hogy nem kell Párizsból hozatni a bébi répát. És az az idő is eljön, hogy a legfinomabb magyar zöldségeket ne Berlinbe vigyék ki, mert van (lesz) annak itthon is megfizethető piaca.

A Piqniq Budapest négy profi alapítója még csak a második rendezvényen van túl, de várom a következőt, mert a Piqniqet tartom az utóbbi évek egyik legklasszabb kezdeményezésének.

Kérem, olvassák el a február 21-ei rendezvény résztvevőinek listáját, aztán ha megéheztek, harapjanak valami finomat. Húsos lesz a menüjük? Vagy másféle? Jó étvágyat!

Szerdahelyi Csaba

Piqniq Budapest, Horizont, február 21., „Húsevők vs vegánok – a gasztronómia üzlet, nem háború” rendezvénye

Őket hallgattuk:

Bede Anna – a vegasztromania blog szerzője,
Saás Petra – a Fruccola tulajdonosa,
Szűcs Ádám -- az Egy nap a városban szerzője
Antalóczy György – a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro tulajdonosa,
Szatmári „Főzelékes” Feri – a Feri, a főzelékes blog és két szakácskönyv írója,
Forgács Attila – gasztropszichológus, 
Pethő Dániel – a Csalogány26 étterem társtulajdonosa,
Papp Péter – a Las Vegan's étteremlánc tulajdonosa és a Vegan Garden alapítója,
Várvizi Péter – élelmiszermérnök, a Larus Étterem kreatív séfje

A beszélgetéseket moderálta: Rétfalvi-Kurucz Alexandra üzletnyitási tanácsadó, konyhatechnolgóus tervező, illetve Cseh Ádám, a Kitchy Design társtulajdonosa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS