Felkészült a magyar gasztronómia a „húsmentes forradalomra”?

2019. 02. 22., 11:45

Jó sok húsevő gyűlt össze a „Piqniq Budapest” vegán gasztronómia kérdéseit körbejáró budapesti rendezvényére csütörtök este. Mert enni kell! Igaz, nagyon nem mindegy, hogy mit.

Van egy rossz hírem, mondja Papp Péter, a Las Vegan’s étteremlánc tulajdonosa, és megteszi a bejelentést: hamarosan két újabb vegán hamburgerező nyitnak Budapesten. A Piqniq Budapest rendezvényének közönsége természetesen ezt egyáltalán nem veszi rossznéven. Sőt!

Papp Péterből nem hiányzik az irónia, ezt bizonyítja a fenti reagálás a korábbi kerekasztal-beszélgetés egyik hozzászólójára. Szűcs Ádám (Egy nap a városban blog) kicsit pikírten közölte: csak nehogy újabb vegán hamburgerezőt akarjon valaki nyitni…

A vegán témával kapcsolatban egyébként a teljes tolerancia volt jellemző. Bár a beszélgetés résztvevőinek döntő többsége húst is fogyaszt, tisztában vannak vele, hogy a vegetariánus és a vegán konyháé a jövő. Szerintem Magyarországon nem a közeljövő, de ez mindegy.

Magyarországon ugyanis azt sem lehet tudni, hogy hányan vallják magukat vegánnak (a lakosság talán 1 százaléka, de nagyon talán), míg az Egyesült Államokban már 6, Nagy-Britanniában 3 százalék ez az arány. De hát itthon mindig nehezebben moccannak a dolgok. Igaz, ha valamit trendinek gondolnak (a vendéglátásban is), akkor ezerrel kezdik pörgetni.

A húsmentes vendéglátás egyébként kezd trendinek tűnni, de odébb van a pörgés. Úgy érzem, a vegán téma a mi pörköltös-rántott húsos világunkban meglehetősen különlegesnek számít, egyesek szemében talán még szégyennek is. (Micsoda ostobaság!) A Piqniq Budapest szerencsére másképp áll a kérdéshez: nincs kényszer, „majd én megmondom a tutit mindenkinek” szemlélet. Helyette meghallgatják a másikat, ha nem értenek vele egyet, elmondják a véleményüket, de ettől még nem akarják keresztben lenyelni azt, aki „más”. A rendezvény másik nagy erénye volt, hogy nem kívánt filozófiai nagymélységekbe zuhanni húsmentesség/szemléletváltás/életmód kérdésekben.

Fogalmam sincs, hogy Magyarországon mikor lesz Michelin-csillagos vegán hely, mert addig aztán végképp hosszúnak tűnik az út. De hogy nyakunkon a változások eleje, az biztos! A beszélgetések persze inspiráltak engem is, valószínűleg majd beülök egy-két helyre, de nem hiszem, hogy ettől búcsút intenék a húsnak (és a tojásnak vagy a tejtermékeknek sem).

Az viszont kimondottan izgat, hogy micsoda „csodákat” tudnak kreálni, mondjuk, a Las Veganban, a Flow-ban, a Fruccolában, a Csalogány26-ban vagy éppen a Larusban. S persze tudom, hogy a magyarok zömének a köret (krumpli, rizs igen, saláta már nem) egyenlő a vegetáriánus koszttal – ugye, a pörkölt-rántott húsos vonal nem tűnik el nyomtalanul.

Vagyis a fogyasztót edukálni kell, vagy legalábbis érdemes lenne. Mint ahogy a gasztro szakembereknek a szülőknek is meg kellene mutatniuk, hogy a gyerek zöldség és gyümölcs fronton hogyan szoktatható hozzá más ízekhez, egészséges alapanyagokhoz. Ez ma még missziónak számít idehaza, s mint tudjuk, a misszionáriusokra gyakran ferde szemmel néznek. De nem baj.

S ha már oktatás. Kíváncsi lennék, hogy Magyarországon a fiatal séf nemzedék mennyire tartja kihívásnak a vegán alkotást? Az is érdekelne, hogy miért nem lehet (valamivel) olcsóbban adni ezeket a fogásokat? Arra is jó lenne választ kapni, hogy az új éttermekbe beszállítóknak mikor éri meg igazán termelni, s azt hatékonyan tudják-e tenni? Akkor majd eljön az idő, hogy nem kell Párizsból hozatni a bébi répát. És az az idő is eljön, hogy a legfinomabb magyar zöldségeket ne Berlinbe vigyék ki, mert van (lesz) annak itthon is megfizethető piaca.

A Piqniq Budapest négy profi alapítója még csak a második rendezvényen van túl, de várom a következőt, mert a Piqniqet tartom az utóbbi évek egyik legklasszabb kezdeményezésének.

Kérem, olvassák el a február 21-ei rendezvény résztvevőinek listáját, aztán ha megéheztek, harapjanak valami finomat. Húsos lesz a menüjük? Vagy másféle? Jó étvágyat!

Szerdahelyi Csaba

Piqniq Budapest, Horizont, február 21., „Húsevők vs vegánok – a gasztronómia üzlet, nem háború” rendezvénye

Őket hallgattuk:

Bede Anna – a vegasztromania blog szerzője,
Saás Petra – a Fruccola tulajdonosa,
Szűcs Ádám -- az Egy nap a városban szerzője
Antalóczy György – a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro tulajdonosa,
Szatmári „Főzelékes” Feri – a Feri, a főzelékes blog és két szakácskönyv írója,
Forgács Attila – gasztropszichológus, 
Pethő Dániel – a Csalogány26 étterem társtulajdonosa,
Papp Péter – a Las Vegan's étteremlánc tulajdonosa és a Vegan Garden alapítója,
Várvizi Péter – élelmiszermérnök, a Larus Étterem kreatív séfje

A beszélgetéseket moderálta: Rétfalvi-Kurucz Alexandra üzletnyitási tanácsadó, konyhatechnolgóus tervező, illetve Cseh Ádám, a Kitchy Design társtulajdonosa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-29 09:13:48
Alig több mint két napja maradt közel egymillió gépjármű, köztük félmillió személygépkocsi üzembentartójának arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását, vagy sem: a felmondásoknak csütörtök éjfélig el is kell jutniuk a biztosítókhoz.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS