A Földközi-tengerben érleli a borokat Borbély Gergő

2020. 09. 21., 13:00

Borbély Gergő és spanyol párja, Mariona Alabau Peyra egyre mélyebbre merülnek a tengeri érlelés tudományában, a Földközi-tenger mélyéről kiemelt borok már itthon is kóstolhatók.

Egyelőre minden tengerbe merített vörösboruk Prioratból származik, amely talán a legizgalmasabb spanyol borvidék drámai sziklákkal, szinte zéró csapadékkal és egy csapat elszánt csúcsborásszal (kicsit, mint a mi Somlónk, csak vörösben) – írja a Gusto.

Spanyolországban sok DOC és csak két DOCG minősítésű borvidék van, ebből az egyik Rioja, a másik Priorat. Borbély Gergőék egy itteni borászattól szerzik be a borokat és érlelik tovább a mélybe merített ketrecekben.

A szárazföldi, 2018-as, 100 százalék garnacha bor szépen hozta a fajtajelleget, virgonc, üde, meggyes, selymes kis bor volt. Ezután megkóstolhattuk ugyanannak a bornak a 6 hónapig víz alatt érlelt verzióját, a Sea Start. Megdöbbentő volt a különbség. Lekerekedett, megállapodott, selymes, szép érleltséget mutató bor volt, de a zamatos piros bogyós gyümölcsök ugyanúgy jelen voltak.

A földi érlelésű bor határozott tanninjai a tenger alatt simára csiszolódtak, a LegaSea névre keresztelt bor textúrája selymesebb lett.

Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?

Az érvek közt ott az állandó hőmérséklet (Spanyolországban ez nem mindenhol megy hűtés nélkül, a legtöbb pincében gépek segítenek az állandó alacsony hőmérséklet elérésében).

Aztán ott van a jótékony csend és a sötétség – a víz mélyén nem kell félni a napsugarak ártó hatásától.

A legfontosabb mégis valami egészen más, amelyben nagy szerepe van az apró, korallszerű élőlényeknek, amelyek néhány hét után szorgosan bevonják a palackokat. Szilárdan megtapadnak rajtuk, és innentől kezdve az állandóan mozgó víznek van min fogást találnia, és megkezdődik a palackok lágy, szüntelen mozgatása. A ritmikus mozgás végzi el azt, amit a földön az idő is elvégez, csak lassabban.

A földi és a vízi érlelés közt azonban nemcsak az idő az egyetlen különbség: egyes borszakértők szerint 6 hónap tengeri érlelés során a borok elérik a 3-4 éves fejlettségi szintet – a gyümölcsösség és frissesség megőrzése mellett. 

A szárazföldi érlelés következtében a borok ezekből sokkal többet veszítenek, pontosan azért, mert lassúbb a folyamat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS