A Földközi-tengerben érleli a borokat Borbély Gergő

2020. 09. 21., 13:00

Borbély Gergő és spanyol párja, Mariona Alabau Peyra egyre mélyebbre merülnek a tengeri érlelés tudományában, a Földközi-tenger mélyéről kiemelt borok már itthon is kóstolhatók.

Egyelőre minden tengerbe merített vörösboruk Prioratból származik, amely talán a legizgalmasabb spanyol borvidék drámai sziklákkal, szinte zéró csapadékkal és egy csapat elszánt csúcsborásszal (kicsit, mint a mi Somlónk, csak vörösben) – írja a Gusto.

Spanyolországban sok DOC és csak két DOCG minősítésű borvidék van, ebből az egyik Rioja, a másik Priorat. Borbély Gergőék egy itteni borászattól szerzik be a borokat és érlelik tovább a mélybe merített ketrecekben.

A szárazföldi, 2018-as, 100 százalék garnacha bor szépen hozta a fajtajelleget, virgonc, üde, meggyes, selymes kis bor volt. Ezután megkóstolhattuk ugyanannak a bornak a 6 hónapig víz alatt érlelt verzióját, a Sea Start. Megdöbbentő volt a különbség. Lekerekedett, megállapodott, selymes, szép érleltséget mutató bor volt, de a zamatos piros bogyós gyümölcsök ugyanúgy jelen voltak.

A földi érlelésű bor határozott tanninjai a tenger alatt simára csiszolódtak, a LegaSea névre keresztelt bor textúrája selymesebb lett.

Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?

Az érvek közt ott az állandó hőmérséklet (Spanyolországban ez nem mindenhol megy hűtés nélkül, a legtöbb pincében gépek segítenek az állandó alacsony hőmérséklet elérésében).

Aztán ott van a jótékony csend és a sötétség – a víz mélyén nem kell félni a napsugarak ártó hatásától.

A legfontosabb mégis valami egészen más, amelyben nagy szerepe van az apró, korallszerű élőlényeknek, amelyek néhány hét után szorgosan bevonják a palackokat. Szilárdan megtapadnak rajtuk, és innentől kezdve az állandóan mozgó víznek van min fogást találnia, és megkezdődik a palackok lágy, szüntelen mozgatása. A ritmikus mozgás végzi el azt, amit a földön az idő is elvégez, csak lassabban.

A földi és a vízi érlelés közt azonban nemcsak az idő az egyetlen különbség: egyes borszakértők szerint 6 hónap tengeri érlelés során a borok elérik a 3-4 éves fejlettségi szintet – a gyümölcsösség és frissesség megőrzése mellett. 

A szárazföldi érlelés következtében a borok ezekből sokkal többet veszítenek, pontosan azért, mert lassúbb a folyamat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS