Marc Veyrat francia séf elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amit azért indított, mert étterme idén csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.
Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, januárban minősítették vissza. Egy eurós jelképes kártérítést követelt Marc Veyrat a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért – olvasható a Gusto-n.
Az illetékes nanterre-i bíróság keddi döntése szerint Veyrat semmilyen bizonyítékkal nem igazolta, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.
A Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa januárban jelentette fel a kalauz szerkesztőit, követelve, hozza nyilvánosságra minősítésének feltételeit, igazolja bizonyítékokkal szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.
Az étteremkalauz igazgatója, Gwendal Poullennec márciusban egyebek között azzal magyarázta döntésüket, hogy az étlapon található fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tettek az egyik ételbe, holott Veyrat folyton azzal henceg, hogy csak szülőföldjén készített sajtokat használ.
A maga nemében páratlan per nagy érdeklődést váltott ki azért is, mert a fekete fedora kalapjáról közismert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.
Richard Malka, a Michelin-kalauz ügyvédje szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és azt, hogy a Veyrat által előadott sérelem képzelt és alaptalan volt.
A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát, akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.