Fehér és vörös: bortestvérek Pannonhalmáról

2019. 07. 22., 12:15

A Pannonhalmi Főapátság 2003-ban debütált Tricollis (három domb) névre hallgató borával. A Főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. összefogásával feltámasztott borászat spiritus rectora Gál Tibor volt, annak idején ő állította Liptai Zsoltot a borászat élére.

„Lassan körvonalazódik, végső formájukban milyen borokat lehet Pannonhalmán készíteni. Csak az a biztos, hogy jó irányba haladunk, hogy itt nagyon magas minőségű, egyedi jelleggel bíró terroir-borokat lehet előállítani” – nyilatkozta pár éve Liptai Zsolt.

Liptainak idővel azt is sikerült bebizonyítania, hogy Pannonhalmán a fehér és vörösbor képes fej-fej mellett megmutatni azt a bizonyos egyedi jelleget – írja a Gusto.

Legjobb példa erre a fehér és vörös Tricollis testvérpár, most mindkettő új címkével, egymáshoz öltöztetve figyel a polcokon.

Mindkettő három dűlő (Széldomb, Tavaszó és Babszökő) és három fajta, a fehér esetében olaszrizling, rajnai rizling és fűszeres tramini, a vörösben pinot noir, cabernet franc és merlot találkozik.

Tricollis Fehér 2018

Már a színe is üdítő, zöld reflexben gazdag. Illatában fehér virágok, rózsa, őszibarack, citrusfélék és leheletnyi akácméz. Vakon kóstolva rajnai rizlingnek gondolnám, hazai interpretációban. Ízben finom savak, citrusok, még mindig rajnais hangulat.

A 13 százalékos alkoholt kevesebbnek érezni. A teste könnyed, de van benne anyag, krémesség, puhaság, amit szépen ellensúlyoznak a feszes, de nem metálosan penge savak. Utóízben ásványok és zöld aromák, kizárólag pozitív értelemben.

2150 forintért nagyon jó vétel.

Tricollis Vörös 2018

A fehérnél még egyedibb, sajátos, intenzíven fűszeres. Illatban a lila virágok mellett elsőre keleti fűszerek (csipet ánizs, római kömény). Kis levegőztetés után a gyümölcsösség uralja az illatzónát: meggy, málna, cseresznye, áfonya.

Végtelenül szelíd tanninok, gazdag, de jól értelmezhetően könnyed test az alapképlet. Vörösborokban a fogyasztóbarát ár-érték arányt hazai viszonylatban nehéz megteremteni. Ebben a borban mégis sikerült.

2790 forintért nagyobb élmény, mint amennyibe kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS