Fehér és vörös: bortestvérek Pannonhalmáról

2019. 07. 22., 12:15

A Pannonhalmi Főapátság 2003-ban debütált Tricollis (három domb) névre hallgató borával. A Főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. összefogásával feltámasztott borászat spiritus rectora Gál Tibor volt, annak idején ő állította Liptai Zsoltot a borászat élére.

„Lassan körvonalazódik, végső formájukban milyen borokat lehet Pannonhalmán készíteni. Csak az a biztos, hogy jó irányba haladunk, hogy itt nagyon magas minőségű, egyedi jelleggel bíró terroir-borokat lehet előállítani” – nyilatkozta pár éve Liptai Zsolt.

Liptainak idővel azt is sikerült bebizonyítania, hogy Pannonhalmán a fehér és vörösbor képes fej-fej mellett megmutatni azt a bizonyos egyedi jelleget – írja a Gusto.

Legjobb példa erre a fehér és vörös Tricollis testvérpár, most mindkettő új címkével, egymáshoz öltöztetve figyel a polcokon.

Mindkettő három dűlő (Széldomb, Tavaszó és Babszökő) és három fajta, a fehér esetében olaszrizling, rajnai rizling és fűszeres tramini, a vörösben pinot noir, cabernet franc és merlot találkozik.

Tricollis Fehér 2018

Már a színe is üdítő, zöld reflexben gazdag. Illatában fehér virágok, rózsa, őszibarack, citrusfélék és leheletnyi akácméz. Vakon kóstolva rajnai rizlingnek gondolnám, hazai interpretációban. Ízben finom savak, citrusok, még mindig rajnais hangulat.

A 13 százalékos alkoholt kevesebbnek érezni. A teste könnyed, de van benne anyag, krémesség, puhaság, amit szépen ellensúlyoznak a feszes, de nem metálosan penge savak. Utóízben ásványok és zöld aromák, kizárólag pozitív értelemben.

2150 forintért nagyon jó vétel.

Tricollis Vörös 2018

A fehérnél még egyedibb, sajátos, intenzíven fűszeres. Illatban a lila virágok mellett elsőre keleti fűszerek (csipet ánizs, római kömény). Kis levegőztetés után a gyümölcsösség uralja az illatzónát: meggy, málna, cseresznye, áfonya.

Végtelenül szelíd tanninok, gazdag, de jól értelmezhetően könnyed test az alapképlet. Vörösborokban a fogyasztóbarát ár-érték arányt hazai viszonylatban nehéz megteremteni. Ebben a borban mégis sikerült.

2790 forintért nagyobb élmény, mint amennyibe kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS