A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek.
A Falatozz.hu ételrendelő portál felmérése szerint 2018-ban az összes rendelés 11 százalékához kértünk desszertet is. Átlagosan 777 forintot szántunk arra, hogy édes ízekkel zárjuk az étkezést.
Az oldal rendelkezésre álló adatok alapján az öt legnépszerűbb desszert jelenleg a palacsinta, a somlói galuska, a gesztenyepüré, a mákos guba és a tiramisu. A listát toronymagasan vezeti a palacsinta, ízesítés tekintetében a mogyorókrémes töltelék a legkedveltebb, utána jön a kakaós és a túrós.
A második helyezett somlói galuskából másfélszer annyit fogyasztunk, mint a dobogó harmadik fokán végzett gesztenyepüréből.
Februárban és novemberben rendeljük a legtöbbet
Tavaly a legnagyobb ugrás januárról februárra történt: ekkor 14 százalékot nőtt a desszertrendelések aránya. Úgy tűnik, a hidegben, tél végére már csak az édes falatok segítettek a megrendelők energiaszintjén és életkedvén.
Utána fokozatosan esett vissza a magyarok nassolás iránti vágya, amely májusban állt meg. A desszertrendelési kedv tavasz végén érte el a mélypontot, az átlaghoz képest viszonyított 12 százalékos csökkenéssel. Ennek oka feltételezhetően a téli depresszió és a tavaszi fáradtság elmúlásában, valamint a vészesen közelgő strandszezonban keresendő.
Utána folyamatos növekedés indult be, amely novemberben csúcsosodott ki. Ekkor ismét ugyanolyan kiugró mennyiségű (az átlagértékhez képest 11 százalékkal több) desszertrendelést regisztráltak az adatbázisban, mint februárban.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.