Az irodai dolgozók többsége a munkahelyén ebédel, az ételt jellemzően otthonról viszik magukkal. Ha nem, akkor főleg a pizzát rendelnek – derül ki a Profession.hu és a Wolt Magyarország közös, reprezentatív felméréséből.
A magyarok döntő többsége hétközben a munkahelyén ebédel. Különösen igaz ez a fővárosban élőkre, valamint a 18 és 30 év közöttiekre, mindkét szegmensben nyolcvan százalék feletti ez az arány – állapítja meg az ételszállító Wolt Magyarország és a Profession.hu közösen megrendelt reprezentatív felmérése.
„A válaszadók közel kétharmada otthonról vitt ételt fogyaszt, de egy három évvel korábbi felmérésünkhöz képest határozottan jó tendencia, hogy mára megfeleződött az arány, és már csak minden ötödik munkavállaló eszik munka közben, a számítógép előtt ülve, ehelyett inkább már megadja magának a szükséges ebédidőt" – mondta Varga Balázs, a Profession.hu marketing vezetője.
A korábbiakhoz képest némileg emelkedett, jelenleg 10 százalék azok aránya, akik hétközben vendéglátóhelyen ebédelnek.
Közel ugyanennyien rendelik ebédjüket házhozszállítással, ami a kutatás szerint a fővárosiakra jellemzőbb. Érdekes adat, hogy a budapestiek egyértelműen az internet mellett tették le voksukat az ételrendelés során: már csak kilenc százalékuk rendeli telefonon az ebédet, a többiek vagy a kiválasztott étterem honlapját, vagy több étterem ajánlatát összegyűjtő oldalakat használják.
Az ételrendelési szokások átalakulását mutatja az is, hogy már az applikációkon keresztüli ételrendelést is többen választják a fővárosban, mint a telefonos rendelést.
Tudatosabban étkeznek a budapestiek
Az internetes kérdőívet kitöltők közül a budapestiek a vidékieknél 10 százalékkal többen, 76 százalékban vallották magukról, hogy rendszeresen esznek. Még nagyobb a különbség az egészséges táplálkozás terén, mert amíg a vidékiek 35, a budapestiek 52 százaléka ügyel arra, hogy rendszeresen fogyasszon például salátákat, vagy alacsony kalóriatartalmú ételeket.
További érdekesség, hogy a fővárosiak fele rendszeresen ír magának heti rendelési tervet, és előre beosztja, hogy mikor mit szeretne enni. 23 százalékuk viszont csak akkor szembesül a kérdéssel, hogy mit is ebédeljen, mikor először megkordul a nyomra.
Mit rendelünk?
A budapestiek többsége magyaros ételt vagy valamilyen salátát választ, ezt követi az olasz konyha: 40 százalék ugyanis a pizzáért és az olasz tésztákért is rajong. Mindezt a Wolt tapasztalatai is megerősítik: októberben a legtöbb futár pizzát szállított házhoz, az örökzöld Margherita mellett a szalámis és a gombás pizzák voltak a legnépszerűbbek. Náluk viszont gyakori a hamburger és ázsiai étel rendelés is.
„A visszajelzések és a kutatás eredményei egyaránt azt mutatják, hogy egyre meghatározóbb szemponttá válik a kiszámítható és megbízható szállítás környezetbarát megoldásokkal" – mondta Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.
Az ételrendelésnél a legfontosabb a gyors és pontos kiszállítás, az árak csak ezt követően kerülnek elő. A fiatalabb korosztálynál egyre fontosabb szempont a környezetbarát csomagolás is.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.