Izgalmasabbak ma Villányban a kisebb nevek

2021. 01. 22., 18:00

Húsz évvel ezelőtt Villány hallatán a nagy nevek (Bock, Gere, Tiffán, Malatinszky, Vylyan) ugrottak be először, teljes joggal, hiszen ők alapozták meg a borvidék hírnevét, alakították ki a villányi vörösborok stílusát.

Manapság egyre gyakrabban kapjuk fel a fejünket kis, családi pincészetek remek tételeire. Ezek a borok azért érdekesek, mert nem a nagyok által kikalapált stílust követik. Saját úton járnak – írja a Gusto.

Az úgynevezett nagyborokban a tannin és a sűrűség még mindig az ihatóság rovására megy. Ezeknek a boroknak szerintünk játékosabb a szerkezete, a tannin-sav struktúrája. És több bennük az íz, az élet.

Ilyen számunkra Bakonyi PéterIpacs-Szabó IstvánHorst HummelRalf Wassmann, és legújabb felfedezésünk, Joó Tamás pincészete.

Most 2017-es Cabernet franc-ját töltöttük a poharunkba.

Fajtajelleges illatát finom őrölt fűszerpaprika, feketebors, aszalt szilva vezeti. Később kinyílik benne egy csokor ibolya.

Ízképét intelligens, vitális sav, puha tannin alakítja. A szerkezete-struktúrája játékosan könnyed. Itatja magát. A kortyban fordul a kocka, az aszalt szilva van elöl, mögötte a fűszerek, leghátul pár szál ibolya.

Utóízben a fűszerek, különösen a feketebors jelenléte meghatározó.

Joó Tamás nagyszülei az ’50-es években már készítették a jó öreg kékoportót. Tamás 2013 óta palackozza 6-7 hektáron, a villányi és siklósi területen termelt borait. Ez a cabernet franc a siklósi várra néző, de bizarr csengésű Akasztófa-dűlő termése.

18 hónapig érlelődött 500 literes magyar tölgyfahordóban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 11:26:37
Egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS