A helsinki központú, ételkiszállítással foglalkozó finn gasztrotech cég, a Wolt 160 millió dolláros tőkebevonást kapott a közelmúltban. A Wolt a terjeszkedés folytatásába fekteti a pénzt.
A befektetés két körből áll, a nemrég lezárult, ICONIQ Capital általi 130 millió dolláros C körös, illetve egy 2018. januári, a 83North által vezetett 30 millió dolláros B körös bevonásból. A Highland Europe, az EQT Ventures és a Lifeline Ventures szintén a befektetők között voltak ezekben a körökben. A Wolt az új tőkét a növekedés és a terjeszkedés folytatásába invesztálja.
"Az online ételkiszállítás piaca az előrejelzések szerint globálisan a jelenlegi 35 milliárd dollárról 2030-ra 365 milliárd dollárra növekszik. Ez óriási lehetőség a Wolthoz hasonló cégek számára földrajzi helytől függetlenül. Míg azonban látszólag bárki rendkívül gyors növekedést tud produkálni ezen a piacon, hihetetlenül nehéz ezt úgy megteremteni, hogy közben hosszú távon is profitábilis vállalkozást építsen. A Wolt pontosan erre fókuszál: felépíteni a leghatékonyabban működő vállalkozást az ételkiszállítás területén” -mondta Miki Kuusi, a Wolt alapítója és ügyvezető igazgatója.
Egy évvel ezelőtt a Wolt 4 északi ország 10 városában volt jelen. Azóta a dinamikus terjeszkedésnek köszönhetően jelenleg az EMEA régió 15 országának 50 városában működik. A gasztrotech Wolt titka a saját technológián alapuló ételkiszállítás: a cég platformja a logisztikát valós időben optimalizálja, ami lehetővé teszi a Wolt számára, hogy az iparági átlagnál hatékonyabban szállítsa a rendeléseket.
"Rendkívül vonzó volt számunkra a Wolt lenyűgözően hatékony működési- és profitmodellje. Nagyon várjuk a közös munkát a Wolt csapatával, amely gyors növekedést és terjeszkedést biztosít világszinten az ételkiszállítási iparágban, miközben hosszú távra erős és fenntartható működési modellt épít" – nyilatkozta Greg Stanger az ICONIQ Capital üzlettársa.
A Woltot 2014-ben Helsinkiben alapították, jelenleg 15 országban több, mint 450 dolgozója van. A cég 80 fős fejlesztői csapata dolgozik folyamatosan saját fejlesztésű technológiáján. Erőteljes működési eredményeket és alapokat épített ki: már több, mint 5 ezer étteremmel és 10 ezer futárral dolgozik világszerte.
Magyarországon a Wolt egy éve van jelen, 2018 májusában Budapesten is dolgozik. „Nagyon büszkék vagyunk arra, amit a magyar operáció elért az elmúlt egy évben. Ez a befektetés további stratégiai lehetőségeket biztosít a terjeszkedésünk folytatására” – mondta Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.
Magyarországon már több mint 200 étteremmel állnak szerződéses viszonyban és mintegy 500 futárt foglalkoztatnak.
A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.
Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.