Még néhány nap és Lyonban remekelhetnek az Albatros séfjei

2019. 01. 17., 10:15

Ötvenhatszor már elkészítette a teljes menüt a lyoni International Catering Cup-ra készülő 3 fős magyar csapat, az Albatros Expo Catering. A team január 24-én utazik, s Kasuba László szerint a döntőben minden ország komoly ellenfélnek számít.

Tavaly februárban az Albatros Expo Catering csapata nyerte a Hungexpón a Catering Cup-ot, így ők képviselik Magyarországot a világbajnoki döntőben, amelyet Lyonban rendeznek.

Kasuba László séf, Volenter István (az Albatros vezető séfje, a versenycsapat cooach-a) és Balázs Gergő (commis) a nyár közepe óta intenzíven koncentrál a versenyre, azóta 56-szor készítették el a teljes menüt. Ez egyébként azért sem egyszerű feladat, mert lesz olyan alapanyag, amelyet majd csak Lyonban hirdetnek ki. Ahogy fogalmaznak: kitartó, lelkiismeretes, kemény munka van mögöttük.

A team három hónapja nem vesz részt az Albatros napi munkájában, igaz, a decemberi csúcsidőszakban ők is beálltak a sorba, azt a 2 hetet leszámítva októbertől csak ezzel foglalkoznak. A verseny január 24-én kezdődik a francia gasztronómia fellegvárában.

Kasuba László séf, az Üzletem.hu kérdésére, beszámolt a menetrendről. Január 24-én lesz a bevásárlás és a meglepetés alapanyagok ismertetése a főszponzor METRO piacterén. 25-én következik a 10 órán át tartó főzés, majd 26-án az 5 órát igénybe vevő tálalás. Utána aztán jöhet a zsűrizés és az eredményhirdetés!

A döntőben 12 ország csapata szerepel, Kasuba László azt mondja: aki idáig eljutott, az mind nagyon komoly ellenfél.

Az Albatros Expo Catering rendelkezésünkre bocsájtotta a lyoni menüsort.

Előétel: kacsa és mája – 2 hideg és 2 meleg elemnek kell lennie a tányéron, meghatározva, hogy milyen súlyú kacsát kell teljes egészében felhasználni a májjal együtt. Ezt a fogást tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon is fel kell tálalni.

Meleg előétel: Pisztráng rákkal töltve. A fogást tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon is fel kell tálalni.

Főétel: Töltött sertéskaraj, amelyet egyféle kötelező köretelemmel kell tálalni, ezt a verseny napján a verseny boxban kell elkészíteni. Ezt a fogást is tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon szintén fel kell tálalni.

Desszert: A két kötelező alapanyag a mangó és a csokoládé. Ezekből kell egy kis pre desszertet készíteni. A magyar séfek francia stílusú tortákat alkotnak és soufflé-t is készítenek majd.

A minőségi catering Magyarországon is egyre fontosabb, amelyben az Albatros Expo Catering is meghatározó szerepet játszik, komoly megbízásokkal. Egy sor kiemelt rendezvényen találkozhatunk séfjeik kreációival. S hogy a világban merre tart a catering szolgáltatás? Hegyi Attila, a cég szakmai vezetője szerint erre kiváló választ ad majd a lyoni döntő.

Szerdahelyi Csaba

(A fotón: Kasuba László, Volenter Istán és Balázs Gergő)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS