Ötvenhatszor már elkészítette a teljes menüt a lyoni International Catering Cup-ra készülő 3 fős magyar csapat, az Albatros Expo Catering. A team január 24-én utazik, s Kasuba László szerint a döntőben minden ország komoly ellenfélnek számít.
Tavaly februárban az Albatros Expo Catering csapata nyerte a Hungexpón a Catering Cup-ot, így ők képviselik Magyarországot a világbajnoki döntőben, amelyet Lyonban rendeznek.
Kasuba László séf, Volenter István (az Albatros vezető séfje, a versenycsapat cooach-a) és Balázs Gergő (commis) a nyár közepe óta intenzíven koncentrál a versenyre, azóta 56-szor készítették el a teljes menüt. Ez egyébként azért sem egyszerű feladat, mert lesz olyan alapanyag, amelyet majd csak Lyonban hirdetnek ki. Ahogy fogalmaznak: kitartó, lelkiismeretes, kemény munka van mögöttük.
A team három hónapja nem vesz részt az Albatros napi munkájában, igaz, a decemberi csúcsidőszakban ők is beálltak a sorba, azt a 2 hetet leszámítva októbertől csak ezzel foglalkoznak. A verseny január 24-én kezdődik a francia gasztronómia fellegvárában.
Kasuba László séf, az Üzletem.hu kérdésére, beszámolt a menetrendről. Január 24-én lesz a bevásárlás és a meglepetés alapanyagok ismertetése a főszponzor METRO piacterén. 25-én következik a 10 órán át tartó főzés, majd 26-án az 5 órát igénybe vevő tálalás. Utána aztán jöhet a zsűrizés és az eredményhirdetés!
A döntőben 12 ország csapata szerepel, Kasuba László azt mondja: aki idáig eljutott, az mind nagyon komoly ellenfél.
Az Albatros Expo Catering rendelkezésünkre bocsájtotta a lyoni menüsort.
Előétel: kacsa és mája – 2 hideg és 2 meleg elemnek kell lennie a tányéron, meghatározva, hogy milyen súlyú kacsát kell teljes egészében felhasználni a májjal együtt. Ezt a fogást tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon is fel kell tálalni.
Meleg előétel: Pisztráng rákkal töltve. A fogást tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon is fel kell tálalni.
Főétel: Töltött sertéskaraj, amelyet egyféle kötelező köretelemmel kell tálalni, ezt a verseny napján a verseny boxban kell elkészíteni. Ezt a fogást is tányéron kell szervírozni a kóstoló zsűri számára és büféasztalon szintén fel kell tálalni.
Desszert: A két kötelező alapanyag a mangó és a csokoládé. Ezekből kell egy kis pre desszertet készíteni. A magyar séfek francia stílusú tortákat alkotnak és soufflé-t is készítenek majd.
A minőségi catering Magyarországon is egyre fontosabb, amelyben az Albatros Expo Catering is meghatározó szerepet játszik, komoly megbízásokkal. Egy sor kiemelt rendezvényen találkozhatunk séfjeik kreációival. S hogy a világban merre tart a catering szolgáltatás? Hegyi Attila, a cég szakmai vezetője szerint erre kiváló választ ad majd a lyoni döntő.
Szerdahelyi Csaba
(A fotón: Kasuba László, Volenter Istán és Balázs Gergő)
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.