A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, amelyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.
Anno dr. Laposa József és felesége mondhatni hobbiborászatként építgette a birtokot, ami bő két évtized alatt a régió meghatározó pincészetévé vált – írja a Gusto.
Mindhárom gyermekük örökre elköteleződött a szőlő és a bor mellett. Bence irányítja a birtokot, Zsófia a borokat készíti, Lilla márkaképviselőként segíti a borászat exportértékesítési tevékenységét.
A Laposa-borok egyediek, van felismerhető stílusuk, amelyben ott a termőhely bazaltos ásványvilága és poétikus eleganciája.
A fenntarthatóság jegyében integrált növényvédelemmel és gyomirtók használata nélkül dolgoznak.
Laposáék mertek nagyot álmodni. Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.
Bence számos fórumon fejtette már ki, hogy a Balaton sokkal több nyári strandolási lehetőségnél: „Nagyon aktív kulturális kínálattal, fantasztikus történelmi tájjal, épületekkel, hagyományokkal rendelkezik a tó és a szűkebb környéke; nekünk a régiót ezek mentén kell tudni definiálni”.
Laposáék Badacsony központjában felújították a helység ikonikus, nagy múltú Hableány éttermet, amely látványos borászat, birtokközpont, borbár, étterem és bemutatótér egyben.
2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát.
A szén-dioxid-mentesen előállított áram túlnyomó többségét tavaly is a Paksi Atomerőműben termelték meg. Az elmúlt 10 évben a hazai villamosenergia-fogyasztás átlagosan évi 1,28 százalékkal növekedett.