A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, amelyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.
Anno dr. Laposa József és felesége mondhatni hobbiborászatként építgette a birtokot, ami bő két évtized alatt a régió meghatározó pincészetévé vált – írja a Gusto.
Mindhárom gyermekük örökre elköteleződött a szőlő és a bor mellett. Bence irányítja a birtokot, Zsófia a borokat készíti, Lilla márkaképviselőként segíti a borászat exportértékesítési tevékenységét.
A Laposa-borok egyediek, van felismerhető stílusuk, amelyben ott a termőhely bazaltos ásványvilága és poétikus eleganciája.
A fenntarthatóság jegyében integrált növényvédelemmel és gyomirtók használata nélkül dolgoznak.
Laposáék mertek nagyot álmodni. Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.
Bence számos fórumon fejtette már ki, hogy a Balaton sokkal több nyári strandolási lehetőségnél: „Nagyon aktív kulturális kínálattal, fantasztikus történelmi tájjal, épületekkel, hagyományokkal rendelkezik a tó és a szűkebb környéke; nekünk a régiót ezek mentén kell tudni definiálni”.
Laposáék Badacsony központjában felújították a helység ikonikus, nagy múltú Hableány éttermet, amely látványos borászat, birtokközpont, borbár, étterem és bemutatótér egyben.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.