A Laposa birtok egyike azoknak a családi pincészeteknek, amelyek a legtöbbet tették a badacsonyi borvidékért.
Anno dr. Laposa József és felesége mondhatni hobbiborászatként építgette a birtokot, ami bő két évtized alatt a régió meghatározó pincészetévé vált – írja a Gusto.
Mindhárom gyermekük örökre elköteleződött a szőlő és a bor mellett. Bence irányítja a birtokot, Zsófia a borokat készíti, Lilla márkaképviselőként segíti a borászat exportértékesítési tevékenységét.
A Laposa-borok egyediek, van felismerhető stílusuk, amelyben ott a termőhely bazaltos ásványvilága és poétikus eleganciája.
A fenntarthatóság jegyében integrált növényvédelemmel és gyomirtók használata nélkül dolgoznak.
Laposáék mertek nagyot álmodni. Szívügyük a régió. Boraikkal és tevékenységükkel igyekeznek újradefiniálni a Badacsonyt, tágabb értelemben a Balatont.
Bence számos fórumon fejtette már ki, hogy a Balaton sokkal több nyári strandolási lehetőségnél: „Nagyon aktív kulturális kínálattal, fantasztikus történelmi tájjal, épületekkel, hagyományokkal rendelkezik a tó és a szűkebb környéke; nekünk a régiót ezek mentén kell tudni definiálni”.
Laposáék Badacsony központjában felújították a helység ikonikus, nagy múltú Hableány éttermet, amely látványos borászat, birtokközpont, borbár, étterem és bemutatótér egyben.
Günzer Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé, így 24 év után ismét villányi borász nyerte a díjat.
Lezárultak a Paks II. Atomerőmű résfalazási munkálatai. A terület előkészítése folytatódik, jelenleg a talajszilárdítást végzik az építési területen.