Laposa Bence: Nem kötünk kizárólag a mának szóló üzleteket

2018. 12. 10., 09:00

A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát – mondja Laposa Bence az Üzletemnek adott interjúban. A családi borászat vezetője, a Balatoni Kör elnöke tudja, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világ bortérképén. Azért dolgozik, hogy egyszer majd szebb legyen ez a kép.

A Laposa Birtok Badacsony egyik legkedveltebb borászata. A családi vállalkozás az értékek megőrzése mellett eleganciát és egész éves élményt kínál vendégeinek. Laposa Bence a legismertebb magyar borászok között van, édesapjától, Laposa Józseftől 2004-ben vette át a birtok irányítását. Szívügye Badacsonytomaj és az egész Balaton, amelyért sokat tesz a Balatoni Kör elnökeként. Ezúttal az ő gondolatait adjuk át az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Borászatunk folyamatos fejlődése mellett azt, hogy a Balatoni Kört már három éve vezethetem, mert a tagok nekem szavaztak bizalmat. Idén a Pro Turismo-díjjal ismerték el a munkámat, ami – álszerénység nélkül mondom –a velem együtt dolgozóknak is szólt.

– Milyen távra tervez?

– A borászat eredendően olyan történet, amelyikbe hosszú távú tervek nélkül nem érdemes belefogni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Már eddig is szép eredményeket értünk el, ezek fenntartása, fejlesztése és működtetése lesz a további évek vagy inkább évtizedek feladata. Mindezt úgy szeretném elérni, hogy az a családom és a kollégáim számára is élményt nyújtson. Mondhatjuk ezt akár a bakancslista fontos pontjának. Az ehhez kapcsolódó másik pont a most épülő borászati üzemünk befejezése. Olyan helyet szeretnénk létrehozni Badacsonyban, amire büszkék lehetünk.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mindenképpen az édesapám volt az első számú tanítómesterem. Ő állított rá erre az útra, neki köszönhetem, hogy a magyar vidékhez való kötődésem ennyire szoros.

– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne célozzuk meg a külföldi piacokat. Ez nagyon nehéz és küzdelmes út – a magyar borászatnak ugyanis jelenleg nem a legjobbak a pozíciói. Pontosan tudjuk, hogy hol helyezkedünk el a világ bortérképén, s mi is azon dolgozunk, hogy egyszer majd szebb legyen a kép.

– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Természetesen a borhoz kötődik, de a vendéglátás minőségi fejlesztésében nagy lehetőséget látok. Cégünk ezen a területen is folyamatosan beruház. A borászaton kívül egyébként sok minden érdekel, de nem tervezek váltást.

– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Nagyon hosszan tudnám sorolni, de az elsők között szerepel, hogy jelentősen csökkenteni kellene az adminisztrációs terhek elképesztően széles tárházát, valamint a munkáltatókra pakolt különböző járulékokat is. Biztos vagyok benne, hogy főleg a kis és közepes vállalkozások képtelenek napra készek lenni a jogszabályok dzsungelében.

– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Fontos vezérelvünk, hogy olyan partnereket keresünk, akikkel hosszú távon, win-win szituációban tudunk együtt dolgozni. A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát. Nem kötünk olyan üzleteket, amelyek kizárólag a mának, az adott pillanatnak szólnak.

– Mire sajnálja az idejét?

– A végeláthatatlan meetingekre és egyeztetésekre, amikor nehezen vagy nem születik eredmény. Így nagyon gyorsan el tud telni a nap, miközben nem jut idő fontosabb dolgokra.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem szoktam sajnálni a pénzt. Hiszek abban, hogy amit megkeresünk, azt jól fektetjük be és jól költjük el. Mert a munkánkat megkönnyítő beruházásokra költeni kell!

– Milyen célra, kiknek adakozna?

– Évek óta nagyon tudatos a cég filozófiája a támogatásokkal-adakozással kapcsolatban. Vannak klasszikus szponzorációs tevékenységeink, például sport egyesületeket, sport- és kulturális rendezvényeket támogatunk. A Balaton leggyorsabb vitorlásának a csapatát is segítjük. A Magyar Vöröskeresztnek állandó partnerei vagyunk, országosan és helyben is igyekszünk megtalálni a rászorulókat. Egy általunk szervezett jótékonysági futóverseny bevételét is ilyen célokra fordítjuk. Erőnkhöz mérten kívánunk felelősséget vállalni a szűkebb és tágabb környezetünkért.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sport, a futás.

Szerdahelyi Csaba

(Fotók: Laposa Birtok)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS