A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát – mondja Laposa Bence az Üzletemnek adott interjúban. A családi borászat vezetője, a Balatoni Kör elnöke tudja, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világ bortérképén. Azért dolgozik, hogy egyszer majd szebb legyen ez a kép.
A Laposa Birtok Badacsony egyik legkedveltebb borászata. A családi vállalkozás az értékek megőrzése mellett eleganciát és egész éves élményt kínál vendégeinek. Laposa Bence a legismertebb magyar borászok között van, édesapjától, Laposa Józseftől 2004-ben vette át a birtok irányítását. Szívügye Badacsonytomaj és az egész Balaton, amelyért sokat tesz a Balatoni Kör elnökeként. Ezúttal az ő gondolatait adjuk át az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– Borászatunk folyamatos fejlődése mellett azt, hogy a Balatoni Kört már három éve vezethetem, mert a tagok nekem szavaztak bizalmat. Idén a Pro Turismo-díjjal ismerték el a munkámat, ami – álszerénység nélkül mondom –a velem együtt dolgozóknak is szólt.
– Milyen távra tervez?
– A borászat eredendően olyan történet, amelyikbe hosszú távú tervek nélkül nem érdemes belefogni.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Már eddig is szép eredményeket értünk el, ezek fenntartása, fejlesztése és működtetése lesz a további évek vagy inkább évtizedek feladata. Mindezt úgy szeretném elérni, hogy az a családom és a kollégáim számára is élményt nyújtson. Mondhatjuk ezt akár a bakancslista fontos pontjának. Az ehhez kapcsolódó másik pont a most épülő borászati üzemünk befejezése. Olyan helyet szeretnénk létrehozni Badacsonyban, amire büszkék lehetünk.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Mindenképpen az édesapám volt az első számú tanítómesterem. Ő állított rá erre az útra, neki köszönhetem, hogy a magyar vidékhez való kötődésem ennyire szoros.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne célozzuk meg a külföldi piacokat. Ez nagyon nehéz és küzdelmes út – a magyar borászatnak ugyanis jelenleg nem a legjobbak a pozíciói. Pontosan tudjuk, hogy hol helyezkedünk el a világ bortérképén, s mi is azon dolgozunk, hogy egyszer majd szebb legyen a kép.
– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?
– Természetesen a borhoz kötődik, de a vendéglátás minőségi fejlesztésében nagy lehetőséget látok. Cégünk ezen a területen is folyamatosan beruház. A borászaton kívül egyébként sok minden érdekel, de nem tervezek váltást.
– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?
– Nagyon hosszan tudnám sorolni, de az elsők között szerepel, hogy jelentősen csökkenteni kellene az adminisztrációs terhek elképesztően széles tárházát, valamint a munkáltatókra pakolt különböző járulékokat is. Biztos vagyok benne, hogy főleg a kis és közepes vállalkozások képtelenek napra készek lenni a jogszabályok dzsungelében.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Fontos vezérelvünk, hogy olyan partnereket keresünk, akikkel hosszú távon, win-win szituációban tudunk együtt dolgozni. A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát. Nem kötünk olyan üzleteket, amelyek kizárólag a mának, az adott pillanatnak szólnak.
– Mire sajnálja az idejét?
– A végeláthatatlan meetingekre és egyeztetésekre, amikor nehezen vagy nem születik eredmény. Így nagyon gyorsan el tud telni a nap, miközben nem jut idő fontosabb dolgokra.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– Nem szoktam sajnálni a pénzt. Hiszek abban, hogy amit megkeresünk, azt jól fektetjük be és jól költjük el. Mert a munkánkat megkönnyítő beruházásokra költeni kell!
– Milyen célra, kiknek adakozna?
– Évek óta nagyon tudatos a cég filozófiája a támogatásokkal-adakozással kapcsolatban. Vannak klasszikus szponzorációs tevékenységeink, például sport egyesületeket, sport- és kulturális rendezvényeket támogatunk. A Balaton leggyorsabb vitorlásának a csapatát is segítjük. A Magyar Vöröskeresztnek állandó partnerei vagyunk, országosan és helyben is igyekszünk megtalálni a rászorulókat. Egy általunk szervezett jótékonysági futóverseny bevételét is ilyen célokra fordítjuk. Erőnkhöz mérten kívánunk felelősséget vállalni a szűkebb és tágabb környezetünkért.
– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– A sport, a futás.
Szerdahelyi Csaba
(Fotók: Laposa Birtok)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.