Laposa Bence: Nem kötünk kizárólag a mának szóló üzleteket

2018. 12. 10., 09:00

A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát – mondja Laposa Bence az Üzletemnek adott interjúban. A családi borászat vezetője, a Balatoni Kör elnöke tudja, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világ bortérképén. Azért dolgozik, hogy egyszer majd szebb legyen ez a kép.

A Laposa Birtok Badacsony egyik legkedveltebb borászata. A családi vállalkozás az értékek megőrzése mellett eleganciát és egész éves élményt kínál vendégeinek. Laposa Bence a legismertebb magyar borászok között van, édesapjától, Laposa Józseftől 2004-ben vette át a birtok irányítását. Szívügye Badacsonytomaj és az egész Balaton, amelyért sokat tesz a Balatoni Kör elnökeként. Ezúttal az ő gondolatait adjuk át az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Borászatunk folyamatos fejlődése mellett azt, hogy a Balatoni Kört már három éve vezethetem, mert a tagok nekem szavaztak bizalmat. Idén a Pro Turismo-díjjal ismerték el a munkámat, ami – álszerénység nélkül mondom –a velem együtt dolgozóknak is szólt.

– Milyen távra tervez?

– A borászat eredendően olyan történet, amelyikbe hosszú távú tervek nélkül nem érdemes belefogni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Már eddig is szép eredményeket értünk el, ezek fenntartása, fejlesztése és működtetése lesz a további évek vagy inkább évtizedek feladata. Mindezt úgy szeretném elérni, hogy az a családom és a kollégáim számára is élményt nyújtson. Mondhatjuk ezt akár a bakancslista fontos pontjának. Az ehhez kapcsolódó másik pont a most épülő borászati üzemünk befejezése. Olyan helyet szeretnénk létrehozni Badacsonyban, amire büszkék lehetünk.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mindenképpen az édesapám volt az első számú tanítómesterem. Ő állított rá erre az útra, neki köszönhetem, hogy a magyar vidékhez való kötődésem ennyire szoros.

– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne célozzuk meg a külföldi piacokat. Ez nagyon nehéz és küzdelmes út – a magyar borászatnak ugyanis jelenleg nem a legjobbak a pozíciói. Pontosan tudjuk, hogy hol helyezkedünk el a világ bortérképén, s mi is azon dolgozunk, hogy egyszer majd szebb legyen a kép.

– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Természetesen a borhoz kötődik, de a vendéglátás minőségi fejlesztésében nagy lehetőséget látok. Cégünk ezen a területen is folyamatosan beruház. A borászaton kívül egyébként sok minden érdekel, de nem tervezek váltást.

– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Nagyon hosszan tudnám sorolni, de az elsők között szerepel, hogy jelentősen csökkenteni kellene az adminisztrációs terhek elképesztően széles tárházát, valamint a munkáltatókra pakolt különböző járulékokat is. Biztos vagyok benne, hogy főleg a kis és közepes vállalkozások képtelenek napra készek lenni a jogszabályok dzsungelében.

– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Fontos vezérelvünk, hogy olyan partnereket keresünk, akikkel hosszú távon, win-win szituációban tudunk együtt dolgozni. A közös bizniszben a partnerünknek is jól kell éreznie magát. Nem kötünk olyan üzleteket, amelyek kizárólag a mának, az adott pillanatnak szólnak.

– Mire sajnálja az idejét?

– A végeláthatatlan meetingekre és egyeztetésekre, amikor nehezen vagy nem születik eredmény. Így nagyon gyorsan el tud telni a nap, miközben nem jut idő fontosabb dolgokra.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem szoktam sajnálni a pénzt. Hiszek abban, hogy amit megkeresünk, azt jól fektetjük be és jól költjük el. Mert a munkánkat megkönnyítő beruházásokra költeni kell!

– Milyen célra, kiknek adakozna?

– Évek óta nagyon tudatos a cég filozófiája a támogatásokkal-adakozással kapcsolatban. Vannak klasszikus szponzorációs tevékenységeink, például sport egyesületeket, sport- és kulturális rendezvényeket támogatunk. A Balaton leggyorsabb vitorlásának a csapatát is segítjük. A Magyar Vöröskeresztnek állandó partnerei vagyunk, országosan és helyben is igyekszünk megtalálni a rászorulókat. Egy általunk szervezett jótékonysági futóverseny bevételét is ilyen célokra fordítjuk. Erőnkhöz mérten kívánunk felelősséget vállalni a szűkebb és tágabb környezetünkért.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sport, a futás.

Szerdahelyi Csaba

(Fotók: Laposa Birtok)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS