Dilemma a fagyi körül: elvitelre vagy helyben nyalva?

2021. 06. 23., 20:00

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus 1-től megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.

Kovács László az MTI-nek elmondta: az MVI javaslatára tavaly novemberben bevezetett intézkedésnek – a kedvezményes áfának – nagyon kedvező hatása volt a forgalomra, az így megmaradt összeget bérekre költhették a vállalkozások a nehéz időszakban. Az elnök szerint a lépés nagyrészt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a kialakult fogyasztói szokások miatt nem számítanak jelentős visszaesésre.

Továbbra is azt szeretnék, hogy a teljes vendéglátás forgalmára egységesen 5 százalékos legyen az áfa, kivéve a szeszes italokat. A törvényben maradt ellentmondásokat szeretnék kiküszöbölni.

Paradoxonnak nevezte, hogy a helyben készített alkoholmentes italok kedvezményes áfát tartalmaznak, a nem helyben készültek forgalmi adója pedig 27 százalék. A kiszereléstől függően ugyanazt a terméket más-más áfateherrel sújtani nem szerencsés – mondta.

Példaként említette, hogy ugyanaz a gombóc fagylalt helyben fogyasztva olcsóbb, kedvezményes áfával, mint az elvitelre kért 27 százalékos adóval. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy a rendezvényszervezés vagy a közétkeztetés, gyermekétkeztetés áfája nem lett 5 százalék, végig extra adóteher sújtja.

A szódavizet is a különleges termékek közé sorolta az elnök: a szikvíz ugyanis nem helyben készül, így 27 százalékos áfával kell értékesíteni, miközben a helyben készített, ipari szódagéppel készült szódavizet már 5 százalékos áfával kell a pénztárgépbe ütni.

A törvényalkotók figyelmét ezekre a kérdésekre már sokszor felhívták, azonban eddig nem vették figyelembe a szakma észrevételeit, pedig elengedhetetlen lenne az élhetőbb vállalkozói környezet kialakulásához a korszerűtlen elemek kiemelése – vélte Kovács László. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS