Koronavírus – Óvintézkedések, ha ételt rendel

2020. 03. 11., 13:45

Dél-Koreában a koronavírus terjedésével drasztikusan megugrott az internetes ételrendelések száma. Mivel erre Magyarországon is számítani lehet, a Falatozz.hu ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására.

Bár jelenleg nem áll rendelkezésre pontos információ, hogy a koronavírus mennyi ideig életképes egyes felületeken, vagy mekkora és mennyi ideig tartó hőterhelésnek képes ellenállni, a Falatozz.hu ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély minimalizálására készétel rendelés során.

Az ételek kiválasztása és fizetés

Első lépésként az éttermek kínálatából érdemes olyan fogásokat választani, amelyek minősége utólagos otthoni hőkezeléssel sem romlik. Ilyen ételkategória például a leves, a főzelék és a pizza, a köretek közül a rizs és a főtt krumpli, a desszertek közül pedig a palacsinta. Kevésbé jó választás például a gyros tál, a benne található friss zöldségek miatt, illetve hasonló okok miatt salátát rendelni sem javasolt. A kiválasztott ételeket rendeljük meg és lehetőleg fizessünk előre online, így elkerülhetjük a készpénzzel vagy kártyaterminálokkal való érintkezést az ételek átvételekor.

A csomagolóanyagok fertőtlenítése sütőben vagy mikróban

A csomag átvételét követően (amennyiben van rá lehetőség, használjunk eldobható gumikesztyűt) hőkezeljük a kapott dobozokat sütőben vagy mikróban.

Sütőben: Pizzásdoboz esetén a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és az átvétel után helyezzük a dobozt és a tartalmát a sütőbe. A doboz fertőtlenítése kb. 4-5 percet vesz igénybe, ha ezzel megvagyunk, távolítsuk el a tetejét és süssük a pizzát újabb 4-5 percig. Ha műanyag dobozban kapjuk az ételt, akkor maximum 120 fokra melegítsük sütőt. A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták kiszállítani – legfeljebb 80 fokot bír ki.

Mikróban: Sütő hiányában mikrózhatjuk is az ételeket. Ehhez a doboz mellé helyezzünk fél pohár vizet és kezdjük el melegíteni. Ha felforrt a víz a pohárban, várjunk 5 percet az ajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtleníthesse a dobozt kívülről. Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsük az ételt forrásig.

A sütés eggyel biztosabb módszer, mint a mikrózás, ezért, ha tehetjük, válasszuk azt. Mindkét opció esetén fokozottan figyeljünk a tűzveszélyre és ne hagyjuk magára a folyamatot! A műanyag dobozok összetételüktől függően máshogy reagálnak a hőkezelésre, ezért, ha veszítenek a tartásukból, rögtön függesszük fel a folyamatot.

Amennyiben több adag ételt kapunk, érdemes a teljes csomagot (például becsomózott szatyrot) rögtön elhelyezni a mosogatótálcában, és lefújni az egészet fertőtlenítővel. Miután állni hagyjuk 5-10 percet (a fertőtlenítőszer flakonján mindig rajta van a hatóidő), fertőtlenítsük a dobozokat egyesével a fent leírt módszerekkel.

Végül fertőtlenítővel fújjuk körbe alaposan a mosogatótálcát és hagyjuk úgy legalább 10 percig, hogy hatni tudjon a fertőtlenítőszer, majd mossunk kezet. Ha vannak olyan ételek, amelyeket nem azonnal szeretnénk elfogyasztani, hanem a hűtőben tárolnánk, akkor is hőkezeljük azokat a fenti módokon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS