A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján. Az idei megmérettetésre 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.
A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 555 bor – 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé – mérettette meg magát Zalától Tokajig. A legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről érkezett.
„Rendkívül színvonalas versengésen vagyunk túl, minőségi borokkal találkozhattunk, a nevezők között gyakran tényleg csak apró nüanszok döntöttek” – értékelt a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke.
Mint mondta: a borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos borok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.
„A rozé az évjáratot tekintve színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé a rozét. Az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, ezekből is kóstoltunk nagyszerű borokat. Ezeken kívül 2019-es Merlot és Kékfrankost is hoztak szép számmal a borászok. A tokaji borok tekintetében a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviselnek” – tette hozzá Nyitrainé dr. Sárdy Diána.
A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt. A szőlészetileg nehéz év ellenére az már most látszik, hogy kiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.
„A tavalyi év emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számára, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel. 2019-ben szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket, amelyet kellő szakmaisággal, megfelelő készítményválasztással, hatékony technológiával és időben elvégzett zöldmunkával lehetett sikeressé tenni” – ismertette Varga Zoltán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.
A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján.
Nagyarany elismerést vehetett a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.