Ennyi vándormadár dolgozik a magyar vendéglátásban

2019. 03. 28., 09:30

A vendéglátásban dolgozók majdnem negyede szakképzetlen Magyarországon, 18 százalékuknak OKJ tanfolyam vagy képzés, 30 százalékuknak pedig szakiskolai végzettség a legmagasabb képesítése – derült ki az Eventrend Global kutatásából.

A vendéglátásban dolgozók 16 százaléka tud rendesen angolul, míg 18 százalékuk egyáltalán nem beszéli a nyelvet – olvasható a Világgazdaságban. Németül a megkérdezettek 9 százaléka tud, miközben a 47 százalékuk nem beszél ilyen nyelven.

A válaszadók 8 százaléka nem tud megszólalni egyetlen idegen nyelven sem, viszont 13 százalékuk három vagy több nyelven is tud valamilyen szinten.

A válaszadók átlagosan 3,7 évet töltenek egy munkahelyen. A fiatalok kevésbé lojálisak munkaadóikhoz, míg a 40 évnél idősebbek éveket képesek lehúzni ugyanott. A megkérdezettek 13 százaléka egyébként vándormadárnak számít, ők kevesebb, mint egy évig tartanak ki egy munkahelyen.

A külföldön szerencsét próbáló magyarok közül a legtöbben a vendéglátásból kerültek ki. 41 százalékuk dolgozott már 1-2 hétnél hosszabb ideig külföldön.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS