Az MVI 5 százalékos áfakulcsot kér az ételek házhoz szállítására

2020. 11. 12., 15:15

Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5 százalékos áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormánytól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.

Mivel a járvány második hullámában meghozott korlátozó intézkedések részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – 30 napra be kell zárniuk, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrás a vendéglátóhelyek számára – írja a turizmus.com.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ezért az javasolja, hogy a helyben fogyasztásra érvényes 5 százalékos áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítéskor.

Kutatásaik szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40 százaléka a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, és az MVI szerint az 5 százalékos áfa kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, becslésük szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását.

Az MVI javaslatát 5 másik szakmai szervezet is támogatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS