Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5 százalékos áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormánytól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.
Mivel a járvány második hullámában meghozott korlátozó intézkedések részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – 30 napra be kell zárniuk, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrás a vendéglátóhelyek számára – írja a turizmus.com.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ezért az javasolja, hogy a helyben fogyasztásra érvényes 5 százalékos áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítéskor.
Kutatásaik szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40 százaléka a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.
A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, és az MVI szerint az 5 százalékos áfa kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, becslésük szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását.
Az MVI javaslatát 5 másik szakmai szervezet is támogatja.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.