Az MVI 5 százalékos áfakulcsot kér az ételek házhoz szállítására

2020. 11. 12., 15:15

Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5 százalékos áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormánytól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében.

Mivel a járvány második hullámában meghozott korlátozó intézkedések részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – 30 napra be kell zárniuk, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrás a vendéglátóhelyek számára – írja a turizmus.com.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ezért az javasolja, hogy a helyben fogyasztásra érvényes 5 százalékos áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítéskor.

Kutatásaik szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40 százaléka a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, és az MVI szerint az 5 százalékos áfa kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, becslésük szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását.

Az MVI javaslatát 5 másik szakmai szervezet is támogatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS