Egyre tudatosabban választunk csomagolóanyagot ételrendeléskor

2020. 08. 28., 12:30

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében felmérést készített arról, hogy a zöld szemlélet hogyan jelenik meg a fogyasztói szokásokban az online ételrendelés során. A túlnyomó többség már fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál kérdőíves felmérést készített  azon megrendelők körében, akik a Falatozz Zölden! Program keretében lebomló csomagolásban rendeltek ételt az elmúlt 3 hónapban. Általánosságban a válaszadók háromnegyede (73 százalék) úgy nyilatkozott, hogy többé-kevésbé jellemző rá a környezettudatos szemlélet, azaz sok esetben (de nem minden esetben) odafigyel erre, 23 százalék állította, hogy minden vásárlásánál és cselekedetében fontos szempont, és mindössze néhányan vallottak úgy, hogy egyáltalán nem szentelnek ennek figyelmet.

Szempont-e a környezettudatos csomagolóanyag az étteremválasztásnál?

A felmérés szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést (81,4 százalék), a fogyasztók 10,5 százaléka már nem is rendel olyan helyről, ahol nem elérhető lebomló csomagolás, és csak 8,1 százalék azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem befolyásol a csomagolóanyag az ételrendelés során.

Érzékelhető-e minőségbeli különbség a hagyományos és a lebomló csomagolóanyagok között?

A zöld csomagolást kérők fele-fele arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem vettek észre különbséget a környezetbarát, lebomló csomagolás és a hagyományos csomagolás között (48,1 százalék), illetve hogy még jobb is volt az öko-doboz minősége (49,1 százalék). Alig akadt olyan, aki rosszabbnak érezte a kivitelezést, mint amihez eddig hozzászokott (2,8 százalék).

Sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén

A környezettudatos megrendelőkre jellemző, hogy odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezért a Falatozz.hu arról is kikérdezte a válaszadókat, hogy milyen vezérelv szerint dobták ki az étel elfogyasztása utána a Falatozz Zölden! Programban kapott dobozokat. Az öko-pizzadobozt a kérdőívet kitöltők bő fele a papírgyűjtőbe helyezte, kb. ötöde pedig a kommunális kukába. Kevesen tudják, hogy a zsíros, ételmaradékos felét a kommunálisba, az étellel nem szennyezett részét pedig a papírgyűjtőbe szükséges helyezni. Több mint a negyedük újrahasznosította otthon a papírt, a maradék 7 százalék pedig inkább a kerti komposztba tette a pizzadobozt.

Az egyéb öko-dobozokat (mint például a PLA leveses, a köretes vagy szószos tálka) még nagyobb arányban hasznosították újra a háztartásban, mint a pizzadobozokat. Az ételdobozok több mint harmada a papír-szelektívben, és kevesebb mint harmada a kommunálisban kötött ki. A fogyasztók feltételezhetően félnek attól, hogy a szemétfeldolgozók nem tudnak szemre különbséget tenni a környezetbarát és a műanyag dobozok között.

Még kevesebben dobták a kerti komposztálóba a lebomló dobozkákat. Holott a Falatozz Zölden! Programban használt minden csomagolóanyag 100 százalékban komposztálható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS