Idén négy díjat osztottak ki az Év Strandétele versenyen. Taroltak a Balaton déli partjának vendéglátóhelyei.
Ötödik alkalommal díjazza a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyen a legjobb ételeket, helyeket és az új büfétrendeket. Ezúttal is a We Love Balaton végezte el az előválogatást, egy büfé akár több étellel is nevezhetett – olvasható a Gusto-n.
A zsűri
A Balatoni KÖR idén is hattagú zsűrit kért fel, hogy segítsen a győztest kiválasztani. Szokás szerint szerepet kapott a csapatban a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László. A hatodik zsűritag Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.
Az Év Strandétele 2019
Az év felfedezettje 2019
Meglepetés, hogy a döntőbe került hét helyből hat déliparti (ezen belül három is lellei!) és a hetedik keszthelyi.
Az Év Felfedezettje a keszthelyi móló előtti büfésoron egy fiatal pár, Pacsai Martin és Horn Tamara által a nagypapa örökségét folytatva idén újranyitott Pinyó bisztró.
Élő példáját adják a legpozitívabb generációváltásnak: egyszerre folytatják a családi örökséget, a megszokott ételeket is kínálják egy büfésoron, de a legigényesebben elkészítve és újhullámos elemekkel gazdagítva.
1. Tiki Beach Bisztró, Zamárdi - Kovászosuborka-leves
A tavalyi Év Felfedezettje, a zamárdi Tiki Beach Bisztró rukkolával, csírákkal és némi lazaccal bolondított kovászos uborka levese lett idén az Év Strandétele.
Külön pozitívum volt, hogy a Tiki Beach-nél a vendégek szeme láttára „kovászolódik” az uborka nagy befőttesüvegekben, szóval nem bolti uborka kerül a levesbe. A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka darabkák mellett füstölt lazaccsíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak.
2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő
A Port Burger szoros csatában került a második helyre, hiszen ételük gyakorlatilag minden fontos érvnek megfelelt. Órákon át Green Eggben füstölik a fenyvesi Angus marhaszegyet, majd szeletelve ciabattába kerül némi cheddar sajt és mustáros szósz mellé. Maga az étel roppant egyszerű, könnyen elvihető, nagyon ízletes, a hús elkészítésén persze egyszerűsíthet az a büfé, melynek nincs ilyen költséges füstölő berendezése, mint a Green Egg.
3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle
A Málna Büfé is eséllyel indult az Év Felfedezettje címre, de végül az Év Strandétele harmadik helyét nyerték el. Salátájuk nevével ellentétben annyira azért nem mexikóis: friss kevert saláta vegyül savanyított zöldségekkel, melyre grillezett csirkemellcsíkok, bacon, kukorica és – nomen est omen – pár málna kerül. Az egész koronáját a 15-20 összetevőből álló házi dresszing adja.
(A fotó illusztráció.)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.