Ezeknél most nem találtak finomabb strandételeket

2019. 08. 14., 11:00

Idén négy díjat osztottak ki az Év Strandétele versenyen. Taroltak a Balaton déli partjának vendéglátóhelyei.

Ötödik alkalommal díjazza a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyen a legjobb ételeket, helyeket és az új büfétrendeket. Ezúttal is a We Love Balaton végezte el az előválogatást, egy büfé akár több étellel is nevezhetett – olvasható a Gusto-n.

A zsűri

A Balatoni KÖR idén is hattagú zsűrit kért fel, hogy segítsen a győztest kiválasztani. Szokás szerint szerepet kapott a csapatban a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László. A hatodik zsűritag Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.

Az Év Strandétele 2019

  1. Kovászosuborka-leves - Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
  2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő
  3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle

Az év felfedezettje 2019

  • Pinyó – Több mint Büfé, Keszthely

Meglepetés, hogy a döntőbe került hét helyből hat déliparti (ezen belül három is lellei!) és a hetedik keszthelyi.

Az Év Felfedezettje a keszthelyi móló előtti büfésoron egy fiatal pár, Pacsai Martin és  Horn Tamara által a nagypapa örökségét folytatva idén újranyitott Pinyó bisztró.

Élő példáját adják a legpozitívabb generációváltásnak: egyszerre folytatják a családi örökséget, a megszokott ételeket is kínálják egy büfésoron, de a legigényesebben elkészítve és újhullámos elemekkel gazdagítva.

1. Tiki Beach Bisztró, Zamárdi - Kovászosuborka-leves

A tavalyi Év Felfedezettje, a zamárdi Tiki Beach Bisztró rukkolával, csírákkal és némi lazaccal bolondított kovászos uborka levese lett idén az Év Strandétele.

Külön pozitívum volt, hogy a Tiki Beach-nél a vendégek szeme láttára „kovászolódik” az uborka nagy befőttesüvegekben, szóval nem bolti uborka kerül a levesbe. A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka darabkák mellett füstölt lazaccsíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak.

2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő

A Port Burger szoros csatában került a második helyre, hiszen ételük gyakorlatilag minden fontos érvnek megfelelt. Órákon át Green Eggben füstölik a fenyvesi Angus marhaszegyet, majd szeletelve ciabattába kerül némi cheddar sajt és mustáros szósz mellé. Maga az étel roppant egyszerű, könnyen elvihető, nagyon ízletes, a hús elkészítésén persze egyszerűsíthet az a büfé, melynek nincs ilyen költséges füstölő berendezése, mint a Green Egg.

3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle

A Málna Büfé is eséllyel indult az Év Felfedezettje címre, de végül az Év Strandétele harmadik helyét nyerték el. Salátájuk nevével ellentétben annyira azért nem mexikóis: friss kevert saláta vegyül savanyított zöldségekkel, melyre grillezett csirkemellcsíkok, bacon, kukorica és – nomen est omen – pár málna kerül. Az egész koronáját a 15-20 összetevőből álló házi dresszing adja.

(A fotó illusztráció.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS