Újra megugrott az igény a készétel házhozszállítására

2020. 11. 17., 13:00

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss elemzése szerint a COVID-19 járvány első hullámához hasonlóan a második hullám idején is jelentősen nőni fog az ételrendelések száma. A futárral történő házhozszállítás a fogyasztók számára gyors, kényelmes és biztonságos alternatívát kínál önmaguk vagy családtagjaik ellátására, a vendéglátóhelyek számára pedig kulcsfontosságú lehet a benti fogyasztás miatt kieső bevétel pótlására.

A Falatozz.hu portál előrejelzése szerint a járvány első hullámához hasonlóan második hullám idején is jelentősen nőni fog az ételrendelések száma. A kezdeti karantén-időszak alatt az új megrendelők tábora 59 százalékkal növekedett, és bár a tendencia lassult a nyári lecsengés során, az elmúlt 5 hónapban további 10%-kal nőtt a portálon újonnan regisztrálók felhasználók száma. 

„A hirtelen megugró kereslet legfőbb okai, hogy a korlátozások miatt a fogyasztóknak leszűkülnek lehetőségei. A házhozszállítás sokszor egyedüli megoldást jelent azok számára, akik otthonról dolgoznak és nincs idejük főzni, távol élnek a rokonaiktól, de meg akarják őket kímélni a boltba járástól, de azok számára is, akik fertőzöttként, vagy potenciális fertőzöttként nem tudnak ételt vinni idős szeretteiknek" – mondta Veres László, a Falatozz.hu ügyvezető igazgatója.

A korlátozó intézkedések nem csak a rendelések gyakoriságára vannak hatással, de a költéseket is befolyásolják, ami jól látható abból, hogy a járvány terjedésének dinamikája és az átlagos kosárérték között is egyértelmű összefüggés mutatható ki. A tavaszi-nyári korlátozások alatt az átlagos kosárérték 12-15 százalékkal nőtt, tavasszal 3 459 forint volt, a nyári időszakban alig észrevehetően 3 387 forintrara csökkent, és a korlátozások miatt a várakozások szerint mostantól újra növekedni fog.

Az éttermek számára a házhozszállítás kulcsfontosságú lehet a túléléshez

Az országosan több mint 430 étterem kínálatát és rendelési adatait tartalmazó portál adatbázisa szerint a benti fogyasztás átmeneti megszűnésével járó új helyzethez a vendéglátóhelyek zöme a futárral történő kiszállítás bevezetésével próbált alkalmazkodni. Tavasszal 150 százalékkal növekedett a regisztráló éttermek száma, és ezek közel háromnegyede jelenleg is megtalálható a Falatozz.hu kínálatában. A március előtt regisztrált éttermek 22 százaléka zárt be a vírus miatt, de ezen vendéglátóegységek kétharmadának sikerült újranyitnia a korlátozások feloldása után.

„Jelenleg azzal számolunk, hogy novemberi járványügyi rendelkezések hatására a rendelések száma és a kosárérték mellett ismét megugrik a rendszerhez csatlakozni kívánó éttermek száma is. A kiszállítási szolgáltatás kulcsfontosságú lehet a túlélés szempontjából, mivel jó lehetőség a kieső bevételek pótlására és jelenleg sok múlhat azon, hogy a vállalkozások hogyan tudják kihasználni a vendéglátásban hagyományosan is erősnek számító év végi időszakot” – teszi hozzá az ügyvezető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS