A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja nagy aranyérmet nyert Moszkvában az április 13-15 között megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen.
A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen nagyra a világ szakértőiből álló zsűri, amelyek közül az egyiket a tokaji borvidék hozta el – írja a Gusto.
Dr. Demeter Endre szőlész-borász a díjról elmondta, igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri és minták közt állt helyt a tétel.
Oroszország és Eurázsia láthatóan újra felfedezi és megkedveli a csúcs tokaji borokat, ugyanakkor a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.
A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről az aszúbort.
Ez 2013-ban 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban.
Ez a bor Angliában és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg világszerte.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.