Borsóhús a közétkeztetésben: mennyire ízlik a gyerekeknek?

2019. 12. 10., 13:15

Mikulás napján 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet a hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottak elő. Néhány étterem étlapján már fellelhetőek hasonló készítmények, de a szigorú minőségi követelmények okán a gyermekétkeztetésben eddig egyedülálló a kezdeményezés. A teljes mértékben hazai innovációt egy budapesti általános iskola tanulói próbálhatták ki először.

A Food Control cégcsoport és az Új Budai Alma Mater Általános Iskola közös célja, hogy megismertesse a gyermekekkel a világban egyre nagyobb teret hódító növényi fehérje-alapú húsanalógokat.

„Iskolánk évek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnánk a gyermekek egészséges élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteit szélesíteni. Napjainkban már elengedhetetlen, hogy a magas tápérték és ízletes fogások biztosítása mellett az élelmiszerek előállításával kapcsolatos káros környezeti hatásokat is csökkentsük, ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék az új típusú "zöldebb" élelmiszerekből készült fogásokat” – emelte ki az iskola igazgatója, Giczi Balázsné Parditka Orsolya.

Az étel elkészítéséhez a fejlesztésben részt vevő kutatóséfek darált hús helyett borsófehérjét használtak. Az ételt a fehérje alapanyagtól kezdve teljes egészében a Food Control csoport SoReCa konyháján készítették el, így a bolognai szósz garantáltan nem tartalmazott semmiféle allergént, adalékanyagot és ízfokozót.

A gyermekek az étkezés végén PUSH’n GO automatán keresztül véleményt nyilváníthattak, amely eredménye alapján 91 százaléknak ízlett a húsanalógból készített ebéd.

Tóth András, a fejlesztési projekt vezetője elmondta: „távolról sem célunk a húsfogyasztás ellen nevelni a gyermekeket, ugyanakkor felelősségünk, hogy táplálkozásunkat elmozdítsuk a fenntarthatóság irányába és gyermekeinket megismertessük új, magas minőségű élelmiszerekkel”.

CREAVEG húsanalóg termékek a SoReCa Kft., a Food Control cégcsoport és a KSERIS Tudástranszfer Nonprofit Kft. 100 százalékban hazai, közös fejlesztése, amely idén októberben elnyerte az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjának kiválósági minősítését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS