élelmiszeripar

Itt találod az összes cikket a „élelmiszeripar” témában!

Napenergia és szennyvíz: így lesz a hulladékiszapból hidrogén és takarmány

Napenergia és szennyvíz: így lesz a hulladékiszapból hidrogén és takarmány

A szennyvíziszap a legnehezebben kezelhető hulladéktípusok egyike. Legalábbis eddig az volt, mert megterveztek egy fenntartható eljárást, amivel hidrogén és egy állati takarmányhoz szükséges anyag nyerhető ki belőle.
2024. 05. 30., 14:10
Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti

Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.

2024. 02. 13., 11:10
Az alkoholtartalmú italok kedvezményes jövedéki adójához szükséges független kisüzemi termelői tanúsítvány

Az Európai Unió területén a független kisüzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhatnak. A jogosultságot az adókedvezményre a független kisüzemi termelői tanúsítvánnyal kell igazolni – hívja fel a figyelmet a NAV.

2023. 11. 28., 14:10
Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között

Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.

2023. 10. 13., 18:23
Már a Lajta sajt is uniós oltalom alatt áll

Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

2023. 08. 08., 18:40
NAK: garantáltan jó minőségűek a magyar ásványvizek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint Magyarországon 274 ásványvízkutat tartanak nyilván, a palackozóüzemek évente mintegy 1200-1300 millió liter hazai forrásból származó ásványvizet palackoznak. A hazai ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben a többszörösére emelkedett.

2023. 07. 19., 15:13
Mit hisz a vásárló a vegán tojásról?

Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen különbözniük kell az állati eredetűekétől. A NAK felhívja az uniós döntéshozók figyelmét a vonatkozó piaci szabályozások mihamarabbi megalkotására.

2023. 06. 30., 18:11
Hatalmas káosszal indulhat az EPR-rendszer az étrend-kiegészítők piacán

Július 1-jén lép életbe az EPR rendszer, a legtöbb gyártó és forgalmazó azonban továbbra is csak találgat, hogy mit is kell tennie. Az is nehezíti a vitaminok és étrend-kiegészítők piacán a kereskedők helyzetét, hogy a vásárlók elsőként az egészségmegőrzésről mondanak le,

2023. 06. 20., 18:22
Még több Erős Pistát készíthetnek Kecskeméten

Több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően a kecskeméti Univer Product Zrt.

2023. 04. 22., 16:13
Szerencs díszpolgára lett a Nestlé Hungária vezetője

Főként a szerencsi csokoládégyártás hagyományainak megőrzésében betöltött szerepéért adományozott Szerencs város képviselőtestülete díszpolgári címet Noszek Péternek, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatójának.

2023. 03. 07., 21:09
Kevesebb marhát, sertést és baromfit vágtak le a vágóhidakon tavaly

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől.

2023. 02. 06., 20:47
Kampány indult, hogy még több mangalicahúst együnk

Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

2022. 10. 25., 20:17
Harminc éve folyamatosan fejleszt Budaörs első multija

A Tetra Pak célja a kezdetektől fogva az, hogy olyan biztonságos, fenntartható és innovatív csomagolást hozzon létre, amelynek segítségével bárki számára elérhetővé válnak az egészséges élelmiszerek.

2022. 10. 03., 19:48
Újra magyar szakember a Nespresso élén

Skandináviából tér haza a Nespresso régi-új magyarországi üzleti vezetője. Flesch Gábor már korábban is betöltötte ezt a pozíciót.

2022. 09. 24., 16:17
Kiemelt feladat az élelmiszerexport ösztönzése

Magyarország élelmiszeripara az elmúlt években számtalan nehézséggel találta magát szembe, de köszönhetően a biztos alapoknak, javuló tendenciát mutat a hatékonyság és jövedelmezőség terén.

2022. 08. 25., 16:22
Ennyiért adnák a tojást a termelők szeptembertől

Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek.

2022. 07. 04., 19:13
Új marketingvezető az Intersnack Magyarországnál

Sófalvi Adrien látja el a marketingvezető feladatait az Intersnack Magyarországnál 2022. második negyedévétől. Az eddigi marketingvezető, Korda Petra a vállalatcsoport regionális csapatában dolgozik tovább.

2022. 06. 23., 15:07
Nemzetközi méhészeti kongresszust rendezne Magyarország

A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

2022. 06. 21., 19:57
Ásványvízből inkább a hazait veszik a magyarok

Bár a magyar ásványvízpiac az ellátási láncok bizonytalanságai, a pandémia hatásai és a szomszédos országban zajló háború miatt számtalan, a költségeket jelentősen megtöbbszöröző nehézséggel küzd, azért a gyártók a hazai vásárlókra még mindig számíthatnak.

2022. 06. 11., 17:36
Változatlanul Németország a legnagyobb agrár exportpiacunk

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét biztosította.

2022. 02. 23., 11:31
Magyar sertéshúst kínálnak a hazai üzletláncok

Három hazai kiskereskedelmi lánc, a CBA, a COOP és a REÁL is kiáll a hazai sertéságazat mellett, ezért üzleteikben a továbbiakban magyar termelésből származó friss sertéshúst kínálnak – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

2022. 01. 07., 13:06
Ismét forráshoz jut a tejágazat Magyarországon

A kormány elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ezért a szakágazat szereplői az elkövetkezendő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak.

2021. 12. 31., 17:28
Olcsó virslinek is híg a leve

Tavaly 13 százalékkal többet, összesen 5,5 milliárd forintot költöttünk virslire, szilveszterkor jellemzően a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés volt a legkeresettebb. 2020-ban több mint 4 ezer tonna volt a decemberi forgalom.

2021. 12. 23., 12:04
Kiemelt fejlesztés előtt áll a magyarországi élelmiszeripar

A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szempontjából fontos, ezért a kormány kiemelten támogatja ezeket az újító kezdeményezéseket.

2021. 12. 01., 10:41
Szerencsé lett a Szerencsi kakaó védjegye

A több mint 90 éves múltja során folyamatos népszerűségnek örvendő Szerencsi cicás kakaóport a jövő évtől a Szerencsi Bonbon Kft. gyárthatja és forgalmazhatja majd.

2021. 11. 30., 19:12
Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében.

2021. 10. 13., 18:45
Bővíti gyártókapacitását a Szentkirályi Magyarország

A megnövekedett vásárlói igények kiszolgálása érdekében egy többlépcsős beruházás első elemeként új raktárcsarnok épül a meghatározó élelmiszeripari vállalat szentkirályi telephelyén. A közel 1 milliárd forint összértékű beruházás jelentős részben önerőből és a versenyképesség-növelő támogatási programban elnyert támogatásból valósul meg.

2021. 09. 01., 20:00
Külföldön is sokan nyalják a szerb fagylaltot

Az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségű fagylaltot gyártanak Szerbiában. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint 2019-ben történt egy nagy ugrás, amikor 51 százalékkal több jeges édességet állítottak elő, mint egy évvel korábban.

2021. 08. 31., 13:00
Augusztustól javult a kisüzemi sörfőzdék versenyhelyzete

Noha az időjárás kedvezően befolyásolta a sörfogyasztás alakulását az iparág főszezonjának számító nyári hónapokban, a kiemelt fesztiválok és nagyobb rendezvények idei elmaradása miatt a söripar forgalma idén sem tudja majd megközelíteni a covid előtti időszakban tapasztalt szintet.

2021. 08. 25., 17:00
Indul a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány

Az idén is megtartja a sertéshús és a sertéshús-készítmények fogyasztásának ösztönzését segítő kampányát az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség).

2021. 07. 31., 17:00
Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az utóbbi kategóriában főleg nemzetközi cégek képviseltetik magukat, idén mégis hazai győztest köszönthettünk.

2021. 06. 22., 10:00
Pinczés Marianna: A tudatos vásárlók megtalálnak minket

Élelmiszeripari alapanyagainkat hazai termelőktől, illetve uniós gazdaságokból szerezzük be. A magyarországi biogazdaságok számának növekedésével szerencsére itthon is egyre több partnerre találunk – mondta az Üzletemnek Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa.

2021. 06. 09., 19:45
A magyarok egyelőre nem kérnek a rovarfehérjéből

Magyarországon az emberek közel kétharmada sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot és mindössze 8 százalékuk gondolja, hogy feltétlenül szükség volna a jövőben ilyen élelmiszerek bolti forgalmazására.

2021. 06. 01., 15:15
42 milliárdos magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban

Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2021. 05. 20., 13:45
Szokatlan üzleti lépések sikeres példái

Miért készít vegán terméket egy húscég, és gyárt magának felvágottat egy kereskedő? Mit keres a brazíliai őserdőben egy európai gyümölcslégyártó, és Kastélyosdombón egy söripari óriás? Az újszerű üzleti gondolkodásra mutatott példákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. Agóra konferenciája, amelyen az előadók másokat is arra ösztönöztek, hogy a siker érdekében érdemes „kilépni a dobozból”.

2021. 05. 19., 20:30
Újabb 3 nemzetközi díjat nyert a magyar chocoMe manufaktúra

A világsikerű csokoládé-különlegességeiről ismert chocoMe számára díjesővel végződött az International Chocolate Awards világbajnoki döntője: a magyar manufaktúra egy arany-, egy bronzérmet és egy különdíjat kapott az ezúttal online közvetített díjátadón.

2021. 05. 07., 16:45
Pékanyu és a kenyérszerelem

Tavaly ilyenkor az egész ország kenyérsütés-lázban égett. Mi is neveltük a kovászt, dagasztottuk, kelesztettük, hajtogattuk a tésztát, az eredményt pedig büszkén megírtuk.

2021. 04. 29., 16:00
Vegán termékekkel nyert innovációs díjat a Pápai Hús

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.

2021. 04. 15., 09:15
A generációváltás támogatásával teremt új értéket a Hiventures

Magyarország két meghatározó, az élelmiszeriparban komoly múlttal rendelkező családi vállalkozásának segített zökkenőmentessé tenni a generációváltást az MFB csoporthoz tartozó Hiventures. Mindkét társaság itthon termelt friss zöldségekre és gyümölcsökre alapozza tevékenységét.

2021. 03. 18., 14:30
Elmaradnak 17 agrárszakmai tanulmányi verseny további fordulói

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által – 17 agrár és élelmiszeripari szakmában szervezett országos szakmai tanulmányi versenyek további fordulói. Mindamellett az írásbeli elődöntőn részt vett tanulók az ott elért eredmények alapján megkapják a felmentést a szakmai záróvizsgák írásbeli része alól.

2021. 03. 11., 13:45
Bódi Csaba szíve-lelke a bébiételekben

Dr. Bódi Csaba 26 esztendeje, megalakulása óta vezeti sikeresen a bébiételek előállításával foglalkozó hanságligeti Hipp Kft.-t. Mosonmagyaróvári egyetemista évei alatt megszerzett tudása, illetve németországi ösztöndíjasként átélt tapasztalatai alapozták meg pályáját.

2021. 03. 05., 12:15
Háztartási kekszből spájzoltunk be a legjobban a járvány alatt

Lényegesen több kekszet eszünk, mióta kitört a járvány. A nagy felhalmozás alatt a háztartási kekszből 50 százalékkal nőtt a forgalom, és az extrudált kenyerekből is ennyivel több fogyott. Az adatok azt mutatják, hogy nem egyszeri vásárlásokról volt szó, hiszen ezekből az élelmiszerekből tartósan többet adnak el a boltokban, mint egy éve.

2021. 02. 23., 16:00
Agrárkamara: Nem engedhetjük ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlását!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai MERSOCUR-országok közötti kereskedelmi megállapodást. Fellépünk az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen!

2021. 02. 17., 11:30
Már a harmadik marhavágóhíd vérzett el a hatósági ellenőrzésen

Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében, az üzem tevékenységét a tapasztalt jogsértések miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette.

2021. 02. 11., 19:45
A Nestlé 2050-re éri el a teljes karbonsemlegességet

Az élelmiszerellátás jövőjére nézve nagy veszélyt jelenthet az éghajlatváltozás, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért többek között az élelmiszertermelés és fogyasztás is nagy mértékben felelős. Ezért a Nestlé a 2050-re vállalt nettó zéró kibocsátás elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását.

2020. 12. 28., 17:30
Hússzövetség: a legtöbb virsli decemberben fogy

Némileg lassult a koronavírus-járvány miatt a magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött, drágább virslik iránti kereslet erősödése; az év végén egyébként hagyományosan az időarányosnál 20-25 százalékkal többet vásárol a lakosság ebből a termékből – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

2020. 12. 17., 11:30
Újragondolta a húsbolt fogalmát a Pápai

Négyszáz négyzetméteres új húsáruházat nyitott az ünnepek előtt a Pápai Hús, amely a hazai boltok egyik legnagyobb tőkehús-beszállítójaként ezzel példát is akar mutatni arra, hogyan lehet modernizálva és újragondolva ismét vonzóvá tenni egy hagyományos kereskedelmi formát.

2020. 12. 09., 13:00
Erre figyeljen, ha boltban vásárol bejglit!

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteményei a bejglik. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket.

2020. 11. 27., 13:00
Mi a logika a sertéshús árának változásában Romániában?

Teljes logikátlanság jellemzi a sertéshús romániai piacát. A vendéglátásban számottevően visszaesett a kereslet, és a farmoknál regisztrált árak is csökkentek, a lakosság drágábban vásárolja a tarját, a karajt vagy a felvágottat, mint tavaly ilyenkor.

2020. 11. 10., 12:15
Hatalmasat bukott a húspiac Szerbiában

Újabb árzuhanás sújtja a szerbiai húspiacot: a járvány második hulláma miatt a kis- és nagytermelők forgalma 15–25 százalékkal csökkent országunkban.

2020. 10. 27., 12:15
Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja.

2020. 10. 19., 12:15
A teljes PAN-PEK az Enterprise Investors tulajdonába kerül

Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VII magántőkealap megállapodást írt alá a PAN-PEK piacvezető horvát pékárukészítő és -kiskereskedelmi társaság fennmaradó 35 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról.

2020. 07. 30., 11:30
Változik az uniós szabályozás – a NAK várja tagjai javaslatait

Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszeripari cégek véleményét, javaslatait várja mindezzel kapcsolatban, és összesítve eljuttatja azokat az uniós döntéshozóknak.

2020. 07. 14., 10:00
Egyre több tejet importál Románia

Több mint 40 százalékkal nőtt Romániában a nyers tej importja az év első öt hónapjában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatsorából.

2020. 06. 30., 13:45
Így vizsgáztak a csemegeuborkák

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben talált 32 csemegeuborka termék tesztjén, ugyanakkor 21 terméknél hatósági eljárást indított szabálytalanságok miatt.

2020. 06. 10., 18:15
Új vezetők a Nestlé élén

Augusztustól a Nestlé magyarországi Nespresso üzletágának irányítását Alberto Vercelli veszi át, aki korábban a dél-amerikai régió üzleti vezetői pozícióját látta el. Ezzel párhuzamosan júniustól Miklós Panna veszi át a Nestlé Hungária Confectionery üzletágának vezetését.

2020. 06. 06., 13:00
Húsz éven belül luxuscikké válhat a kávé

A magyar kávéfogyasztók kétharmada biztosan kétségbe esne, ha a jövőben megszűnne a kávétermelés – derült ki a Nespresso friss, reprezentatív kutatásából. Pedig hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

2020. 06. 05., 13:45
Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki.

2020. 05. 29., 13:45
Üzlet és üzleti sikersztori a koronavírus idején

Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

2020. 04. 10., 16:00
Válságban is fejlesztenek a Gallfoodnál

A Gallfoodnál a koronavírus-járványra való tekintettel az összes egészségügyi szigorítást azonnal bevezették az üzemben. Szétválasztották azokat a területeket, amelyek kulcsfontosságúak a termelés fenntartásának érdekében.

2020. 03. 21., 11:00
Sertésből kevesebbet, baromfiból többet vágtak a magyar vágóhidakon tavaly

Mintegy 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly az előző évhez képest, míg a szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

2020. 02. 15., 15:00
Gőzerővel készülnek a húsvéti ünnepekre a Nestlénél

Kiemelkedő évet zárt tavaly a Nestlé Hungária Kft. Az élelmiszeripari társaság 95 milliárd forint értékben exportált különböző termékeket 2019-ben, így árbevételének közel kétharmadát már a külpiacok adják.

2020. 01. 29., 13:00
Mindössze 30 percet adnak a Bocuse-piacozásra

Egy hét múlva kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat.

2019. 12. 04., 10:15
Garai András: A minőség és a vevői elégedettség az első

A 30 éves vállalat sikerei mögött nehéz évek és kemény munka áll – mondta az Üzletemnek Garai András. A Gallicoop marketingvezetője szerint fontos feladataik vannak az edukációban, a megfelelő minőségű tájékoztatásban.

2019. 12. 01., 13:00
Átmentek a vizsgán a csokimikulások

Mind a 22 féle csokimikulás megfelelt az előírásoknak, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumában idén megvizsgáltak.

2019. 11. 18., 15:30
A testbarát kenyerekre egyre többen voksolnak

Az egészségesebb életmód iránti igény egyre nő a hazai lakosság körében, ami kihatással van a pékáruk vásárlására is - derül ki egy online felmérésből.

2019. 10. 28., 17:00
Solymos Ádám lett a Scitec marketingigazgatója

Solymos Ádám lett a Scitec marketingigazgatója. A szakember hangsúlyozta: a jövő legfontosabb célja, hogy a vállalat univerzálisabb, szélesebb sportolói közönséget célzó márkává váljon.

2019. 10. 16., 12:45
Rozskenyér-készítést is tanít az Agrárkamara

Az Agrárkamara sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai rendezvény keretében a rozsőrleményekből előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

2019. 10. 14., 15:15
Új témakörrel bővül az Agrárkamara programsorozata

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül meghirdeti a „TANULJUNK EGYÜTT! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvénysorozatát.

2019. 09. 02., 15:30
Megtanítják, hogyan kell párizsit, hurkát, májast készíteni

Ősszel folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.

2019. 08. 05., 09:30
Magyar bonbont választottak világelsőnek Londonban

A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén egy magyar kézműves csokoládé manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great taste három aranycsillagát.

2019. 07. 30., 17:30
Mi történt? Kevesebb sört ivott a magyar

Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt.

2019. 04. 08., 11:50
Élelmiszeripar: mi áll a „termőföldtől az asztalig” elgondolás mögött?

A blockchain felhasználása a transzparens és megbízható nyomonkövetés biztosítása révén az élelmiszeripari szereplők számára is komoly versenyelőnyt jelenthet, a szorosabb fogyasztói kapcsolatok kialakítása mellett lehetőséget biztosít a minőségbiztosításra és a tevékenységek optimalizációjára – hívják fel a figyelmet a Deloitte szakértői.

2019. 03. 22., 11:00
Drágább vizet öntene a poharakba a román kormány

Elkerülhetetlen a palackozott víz drágulása Romániában. A forrásvíz vagy ivóvíz esetében pedig a kitermelésre vonatkozó új jogszabálytervezet vezet majd az árak emelkedéséhez.

2019. 02. 20., 14:00
260 millió euróért lett a Coca-Coláé a Bambi

Átveszi a Coca-Cola Hellenic Bottling Company a vezető szerbiai édesipari vállalatot, a požarevaci Bambit a Mid Europa partners londoni székhelyű beruházási alaptól. A tranzakció értéke 260 millió euró.

2019. 02. 15., 10:15
Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat egy különleges kétnapos fesztiválon február 23-án és 24-én Budapesten.

2018. 12. 18., 17:15
Folytatódik az élelmiszeripari konferenciasorozat

Az élelmiszer-higiénia és az élelmiszer-biztonság témakörét járják körbe az előadók az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat következő állomásán.

2018. 12. 03., 17:00
 Gluténmentesen folytatódik az Agrárkamara kézikönyv-sorozata

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ.

2018. 12. 03., 11:00
A Mentes szellemében nyit egészségstúdiót Oltványi Zsolt Zuglóban

Jövőre a szállítás „zöldítését” is célul tűzte ki Oltványi Zsolt, és javában szervezi a februári MentesFeszt-et. A Mentes cukrászüzem tulajdonosa az Üzletemnek arról is beszámolt, hogy amíg a fiatalok külföldön keresik a boldogulást, náluk a nyugdíjasok megtalálták a számításukat.

2018. 11. 27., 18:00
Új marketingtrendeket mutat be az Agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága december 4-én tartja az „Együtt az élelmiszeriparért” című konferenciasorozata keretében az új marketingtrendekről szóló rendezvényét.

  Rovathírek: HIPA

A globális értékláncok megroppanásához és teljes átszervezéséhez vezethet a vámok újabb korszakának beköszönte a világgazdaságban, azonban a beruházásösztönzésnek ebben az új helyzetben is bőven maradt mozgástere – írja friss bejegyzésében Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadék irgalmatlan lassan változó folyamatoktól függ, érkeznek új szabályok, amelyek gyorsabb változásokat idéznek majd elő. Ezek bevezetése előtt a PwC Women in Work 2025 jelentése feltárta, mekkora egyenlőtlenségek állnak fenn – még mindig –, és ezek milyen hátrányt jelentenek a nők számára a munkaerőpiacon. Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője felvázolta, milyen lehetőségeket – és nem mellesleg céges kötelezettségeket – von maga után a hamarosan élesedő uniós direktíva, a Pay Transparency, amely az EU-ban hivatott rendezni ezt a régóta fennálló problémát.
Megérkeztek a hazai lízingszerződések tavalyi számai, amelyek összességében ugyan növekedést mutatnak, de tanulságos megnézni a részleteket, hiszen komoly eltérések jelentek meg az egyes szegmensek között, és ennek nyomós okai vannak. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a BizniszPlusznak kifejtette, hogy szervezetük éves jelentéséből milyen következtetéseket érdemes levonni a magyar vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről, illetve magának a lízingpiacnak az alakulásáról.
A vállalatok és szervezetek mesterséges intelligencia használatát 2025. február 2-a óta új uniós rendelkezés szabályozza. Hogy mely AI-alkalmazások tartoznak az elfogadhatatlan vagy „csak” a kockázatos kategóriába, a technológia jelen állapotára vonatkoztatva eldőlt, viszont változhat is annak függvényében, hogy az EU nyílt tudományos csoportja szerint mennyi idő alatt és mekkorát fejlődik. Milyen esetekben és mekkora bírságokat kockáztatnak az AI-t alkalmazó cégek, ha megszegik a rendeletet? Hogyan és meddig tudnak felkészülni a szabályos használatra? Mit tehet a „magánember” AI-val kapcsolatos jogsérelem gyanúja esetén? A kérdésekre dr. Baracsi Katalin internetjogász válaszol.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS